0
Katten zijn van nature nieuwsgierige wezens. Ze houden ervan om met bijna alles te spelen wat ze interessant vinden, en het is niet verwonderlijk als ze het uiteindelijk ook eten.
Dus als je dol bent op het versieren van je huis met aromatische en mooie kamerplanten, zoals de gewone seringen, kun je verwachten dat je katachtige vriend ze ruikt of zelfs knabbelt.
Maar zijn seringen giftig voor katten? En wat gebeurt er als ze zich tegoed doen aan een seringenstruik?
Zijn seringen giftig voor katten?
Seringen worden over het algemeen beschouwd als niet giftig voor katten. Er zijn ongeveer 20-25 verschillende soorten bloeiende lila. De meerderheid, waaronder de gewone lila plant (Syringa vulgaris) zijn volkomen veilig voor katten en andere dieren. Lila planten zijn vrij van giftige chemicaliën of gifstoffen van de uiteinden van hun takken tot aan de uiteinden van hun wortels. In feite zijn deze zoet ruikende bloemen eetbaar.
Als je van je mede-bezorgde kattenouders hebt gehoord dat seringen giftige planten zijn, verwijzen ze waarschijnlijk naar de Perzische Sering, die ook bekend staat als de Chinaberry-boom (Melia azedarach). En het punt is dat Perzische Seringen niet eens verwant zijn aan de echte seringen.
Alle delen van de Perzische Seringen dragen enkele risico’s voor katten. En daarom is het belangrijk om waakzaam te blijven, zodat deze giftige planten ze niet doden. Perzische seringen kunnen gastro-intestinale problemen veroorzaken bij katten wanneer ze in kleine doses worden ingenomen. Helaas kunnen katten epileptische aanvallen krijgen en ze kunnen zelfs sterven als ze grote hoeveelheden van deze giftige planten eten.
Sommige giftige stoffen kunnen drie tot vier dagen duren voordat katten tekenen van ziekte vertonen. Daarom is het essentieel om uw kat zorgvuldig te observeren na het innemen van iets giftigs. Overleg met uw dierenarts kan ook helpen om te bepalen of uw kat iets heeft gegeten dat een bedreiging voor de gezondheid kan vormen.
Houden katten van seringen?
Hoewel katten een voorliefde hebben voor het controleren van bijna alles in uw huis of tuin, kunnen we zeggen dat hun ogen en neus meer geneigd zijn tot mooie en aromatische dingen, zoals de gewone lila plant syringa. Maar waarom is dat zo? Waarom voelen katten zich aangetrokken tot lila bloemen? Welnu, hieronder zijn enkele van de voor de hand liggende redenen:
1. De schoonheid en helderheid van de bloemen
Vergeleken met ons, mensen, katten kunnen kleuren niet goed waarnemen. Ze kunnen echter vrijwel onderscheid maken tussen heldere en saaie tinten. En seringen zijn ontegenzeggelijk mooi met hun levendige bloemen als ze in volle bloei staan.
Dit kan dus de reden zijn waarom katten zich tot hen aangetrokken voelen. Hoewel we er niet zeker van kunnen zijn dat katten oog hebben voor schoonheid, kunnen we er zeker van zijn dat ze wel oog hebben voor felle kleuren.
2. De heerlijke geur van seringen
Het reukvermogen van een kat is de belangrijkste manier waarop hij mensen en objecten identificeert. Katten hebben 200 miljoen geursensoren in hun neus, terwijl wij, mensen, er 5 miljoen hebben. Hun reukvermogen is dus veel beter dan het onze.
Je kunt je gewoon de hoeveelheid en kracht van geuren voorstellen die ze kunnen voelen. Daarom is het niet verwonderlijk dat ze gemakkelijk konden oppikken en verslaafd raken aan de heerlijke geur van seringen en hun zoetgeurende bloemen.
3. Inherente nieuwsgierigheid
Het is vermeldenswaard dat hoewel katten een sterk reukvermogen hebben, we nog niet zeker weten of ze geuren onderscheiden zoals wij dat doen. Niettemin, in de kattenwereld is alles wat geur afgeeft de moeite waard om naar te zoeken.
Wat gebeurt er als uw kat lila inneemt?
Hoewel lila veilig kan zijn voor katten, kunnen de planten nog steeds toxiciteit vertonen als ze worden ingenomen, maar zonder significante gezondheidsproblemen te veroorzaken. Enkele bijwerkingen om te overwegen van de inname van seringen zijn spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, diarree en buikpijn.
Vergeet niet dat katten obligate carnivoren zijn. Hun lichaam is voornamelijk afhankelijk van vlees, omdat planten niet genoeg voedingsstoffen voor hen kunnen leveren en ze kunnen planten ook niet effectief verteren in vergelijking met ons, mensen en andere dieren. Vandaar dat hun lichaam lila planten identificeert als vreemde voorwerpen.
Dat is de reden waarom zelfs een kleine hoeveelheid lila irriterend kan zijn voor de maag van een kat. Kleine inname van de gewone sering plant kan veroorzaken braken en maagkrampen maar de beet zal niet leiden tot ernstige schade.
Niettemin, als uw katachtige vriend lila inneemt, moet u uitkijken voor gastro-intestinale symptomen, die ook kunnen leiden tot een spectrum van GI-complicaties. Het is ook vermeldenswaard dat de symptomen van uw kat ook kunnen variëren in de hoeveelheid en de delen van de plant die hij consumeerde, vooral als hij een van de giftige lila variëteiten heeft ingenomen.
Populaire lila soorten
Gewone Sering
De gewone sering, die ook bekend staat om zijn wetenschappelijke naam Syringa vulgaris, is wijdverspreider dan alle andere soorten seringen samen. Dit type lila plant komt meestal voor bij lila gekleurde bloemen met een uitnodigende geur. Deze seringen hebben de neiging om tot 20 voet lang te worden. En als het gaat om toxiciteit, zijn de gewone seringen het minst giftig voor katten, wat een goede zaak is gezien het feit dat deze variëteit ook het meest voorkomt.
Perzische Seringen
Perzische seringen, ook bekend als Chinaberry, Texas Umbrella of White Cedar, zijn kleiner dan de gewone seringen, en ze zijn ook kleiner met de hoogste die opgroeien tot slechts ongeveer 8 voet. Deze seringen produceren licht lila bloemen die ook aanzienlijk kleiner zijn dan de bloemen van de gewone seringen.
De zaden van Perzische seringen bevatten Melia Toxines A en B die verantwoordelijk zijn voor de toxische effecten van de plant op katten. Tekenen van seringentoxiciteit of vergiftiging waar u op moet letten, zijn braken, diarree, tremoren, kwijlen en spierspasmen.
Franse Seringen
Franse seringen worden beschouwd als de zeldzaamste van alle lila variëteiten en verschijnen meestal slechts een paar weken in de lente en de zomer in serretuinen. Franse seringen hebben andere namen, waaronder geitenruit en professor wiet.
Wanneer ze in bloei staan, produceren Franse seringen bloemen in verschillende tinten, waaronder roze, wit, paars of blauw. Net als Perzische Seringen zijn deze planten ook zeer giftig voor katten. Ze bevatten een neurotoxische en hypotensieve chemische stof genaamd Galegin, die extreem giftig is voor katten.
De inname van deze stof kan meerdere complicaties veroorzaken, variërend van longoedeem tot hydrothorax, wat in sommige gevallen kan leiden tot dodelijk letsel of zelfs de dood.
Omgaan met de delen van giftige lila soorten
In het geval dat een kat bepaalde lila soorten binnenkrijgt die zeer giftig zijn, zoals de Perzische en Franse Seringen, zullen zijn symptomen ook variëren afhankelijk van de hoeveelheid en een deel van de giftige lila variëteit die hij heeft geconsumeerd.
Bladeren en zaden
De giftige chemicaliën van giftige planten komen over het algemeen het meest overvloedig voor in hun bladeren. De ernst van de toxiciteit van een plant zal over het algemeen afnemen naarmate deze in een bloem blijft bloeien.
Bloemen
Als u zich nog steeds afvraagt of de bloemen van seringen giftig zijn voor katten, moet u onthouden dat het echt weer afhangt van de giftige aard van de specifieke plantensoort. Maar in de eerste plaats neemt de toxiciteit van lila planten in hun bloemen meer af dan in bladeren en zaden.
Stengels
Terwijl de bladeren van giftige lila soorten de meest verhoogde concentraties gevaarlijke chemicaliën bevatten, vertonen de stengels normaal gesproken het meeste potentiële risico op kokhalzen of stikken. Dus laat je kat alsjeblieft ook geen lila stengels eten. Het punt is dat er geen twijfel over bestaat dat er problemen zouden zijn als uw kat de giftige lila plantensoorten binnenkrijgt.
Kunnen seringen katten doden?
Zoals eerder vermeld, zijn katten obligate carnivoren. Het eten van zelfs maar een kleine hoeveelheid lila kan hen dus maag- en spijsverteringsproblemen geven. De ernst van hun symptomen zal ook variëren, afhankelijk van de hoeveelheid en een deel van het plantmateriaal dat ze hebben geconsumeerd.
Als de lila plant die erbij betrokken is van een van de variëteiten is die niet giftig zijn voor katten, dan zullen ze geen last hebben van ernstige bijwerkingen anders dan braken, diarree en maagpijn.
Als een kat echter de bladeren en zaden van een giftige lila variëteit inneemt, kan hij ernstigere symptomen ervaren omdat deze delen van de giftige lilacs zijn giftiger dan hun bloemen en stengels.
Dit alles gezegd hebbende, kunnen we dus zeggen dat bepaalde lila soorten inderdaad katten kunnen doden wanneer ze grote hoeveelheden van deze giftige variëteiten eten.
Wat zijn de symptomen van lila vergiftiging?
Katten en andere dieren zijn over het algemeen veilig rond de gewone lila plant Syringaa vulgaris. Als ze deze variëteit binnenkrijgen, zullen ze hoogstwaarschijnlijk niets ernstiger ervaren dan braken en diarree.
U moet echter onmiddellijk veterinaire begeleiding inwinnen als u vermoedt dat uw kat zijn poten op de giftige variëteiten heeft kunnen leggen en u van mening bent dat hij te veel ruwvoer van deze giftige soorten heeft geconsumeerd.
Zodra uw kat een giftige lila soort heeft ingenomen, verschijnen de symptomen mogelijk pas op de 3e of 4e dag. De eerste aanwijzing dat er iets mis kan zijn, is gedragsverandering.
Pas op voor de volgende symptomen van lilavergiftiging, die kunnen optreden als uw kat een van de giftige variëteiten binnenkrijgt, zoals de Perzische sering of Franse Sering:
- Kwijlen, braken, diarree moeite met lopen, verlies van eetlust
- Nervositeit of hyperactiviteit
- Inbeslagname of ademhalingsmoeilijkheden
- Duizelingwekkende wandeling lethargie
- Traagheid lichtgeel tandvlees overmatig dorst of urineren
Als de symptomen ernstiger zijn, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of bel Animal Poison Control (888)426-4435.
Wat moet je doen als je kat ziek is na het eten van lila?
Als u een van de hierboven genoemde symptomen opmerkt nadat uw kat lila heeft ingenomen, moet u dit onmiddellijk aan uw dierenarts melden. Als uw kat de gewone sering heeft geconsumeerd, kunt u de vaak voorkomende bijwerkingen verwachten, zoals braken en diarree.
Als uw kat echter de giftige lila variant heeft ingenomen, is het het beste om uw kat naar zijn kliniek te brengen voor een goede beoordeling en beheer. Katten die snelle behandelingen krijgen voor lila toxiciteit hebben de hoogste overlevingskans.
Veelgestelde vragen
Is de geur van seringen schadelijk voor katten?
Seringen hebben een kenmerkende heerlijke geur, dus het is niet verwonderlijk als je kat zich tot hen aangetrokken voelt. Het goede ding is, als je kat alleen een deel van de lila plant besnuffelt, heb je niets om je zorgen over te maken. Katten kunnen niet vergiftigd worden door simpelweg seringen te ruiken. Je moet echter uitkijken dat je katachtige vriend de plant niet uit nieuwsgierigheid zal eten.
Zijn seringen veilig voor katten?
De gewone planten zijn over het algemeen veilig voor katten. Als uw kat plantaardig materiaal van de gewone sering heeft geconsumeerd, kunt u geen andere bijwerkingen verwachten dan matige gastro-intestinale symptomen. Zoals eerder vermeld, zijn er echter bepaalde planten die als giftig voor katten worden beschouwd, zoals de Perzische sering van het Melia-geslacht en de Franse Sering.
Indien ingenomen, kunnen Perzische seringen braken, diarree, kwijlen, tremoren en spiercontracties veroorzaken. Franse seringen daarentegen bevatten galegin, een uitzonderlijk giftige verbinding. Dus, wanneer ze worden ingenomen, kunnen katten longoedeem en hydrothorax ervaren en kunnen ze sterven als ze niet op tijd worden behandeld.
Zijn seringenstruiken giftig voor katten?
Er zijn verschillende soorten seringenstruiken die enigszins variëren in uiterlijk. Als uw kat een van de plantenmaterialen van de gewone lila Syringa vulgaris heeft geconsumeerd, kan hij milde tot matige gastro-intestinale symptomen ervaren. Er zijn echter lila planten die giftig zijn voor katten. En als uw kat een deel van deze lila varianten heeft gegeten, kunt u meer ernstige symptomen verwachten.
Conclusie
Katten zullen altijd katten zijn – ze zullen altijd dat plezier hebben in het verkennen van dingen om hen heen. Dus, als onderdeel van verantwoorde huisdierverzorging, moeten eigenaren van gezelschapsdieren hun huis kattenbestendig maken, vooral de gebieden waar hun kat meestal rust.
En hoewel de gewone lila planten over het algemeen veilig zijn voor katten en andere dieren, is het nog steeds het beste om seringen en andere planten uit de buurt van je katachtige metgezel te houden. Zoals eerder vermeld, zijn katten obligate carnivoren, dus als ze plantaardig materiaal eten, kan hun lichaam negatief reageren. Ook krijgen katten niet genoeg voedingsstoffen binnen van het binnenkrijgen van lila of andere planten.
Als je echter seringplanten voor binnen in huis hebt, zorg er dan voor dat je bij de niet-giftige variëteit blijft. En je moet altijd uitkijken voor het gedrag van je kat.
Als u merkt dat uw kat zich vreemd gedraagt en u niet zeker weet of hij er een heeft geconsumeerd een deel van je lila plant, breng haar meteen naar de dierenarts samen met wat monsters van je kamerplant.