Kun je kattenbakvulling doorspoelen? Wat zijn de voor- en nadelen van doorspoelbare kattenbakvulling?


0

Kunt u kattenbakvulling doorspoelen

Zou het niet geweldig zijn als katten net als wij mensen in het toilet kunnen poepen, of tenminste als we kattenpoep gewoon samen met kattenbakvulling door het toilet kunnen spoelen? Is het slechts wishful thinking om te verwachten dat deze dingen kunnen gebeuren, of is er echt een kans om deze te realiseren? Eerlijk gezegd, kun je kattenbakvulling en kattenuitwerpselen door het toilet spoelen?

Veel katteneigenaren, zowel nieuwe als oude, hebben deze vragen nog steeds in gedachten. En op een gegeven moment hebben we misschien gedacht dat het spoelen van kattenuitwerpselen volkomen veilig is en dat het geen problemen veroorzaakt met onze leidingen en het septische systeem.

Dus laten we voor eens en voor altijd uitzoeken of we gewoon samengeklonterd zwerfvuil met huisdierafval door het toilet kunnen dumpen zonder gezondheidsproblemen voor ons en andere dieren te veroorzaken en zonder problemen in onze rioolbuizen te veroorzaken.

Kun je kattenbakvulling door het toilet spoelen?

Hoewel het klinkt als een goed idee, moet je kattenbakvulling nooit door het toilet spoelen. Er is maar één voordeel dat we kunnen bedenken, en dat zou het gemak zijn dat het ons kan geven. Er zijn echter veel dingen die mis kunnen gaan met het doorspoelen van kattenbakvulling, en we hebben het niet alleen over verstopping in uw leidingen.

Er mag geen kattenbakvulling door het toilet worden gespoeld, ongeacht het type – of het nu is gemaakt van bentonietklei, silicagel, gerecycled papier, maïsschil, houtproducten en andere biologisch afbreekbare materialen. Al deze soorten zwerfvuil kunnen tonnen problemen veroorzaken met uw sanitair, leidingen verstoppen en uw septische systeem beschadigen, wat, onnodig te zeggen, een dure oplossing met zich meebrengt.

Verstopte rioolbuizen kunnen ervoor zorgen dat ruw rioolwater in het watersysteem lekt en onze watervoorziening verontreinigt. Het kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu en schadelijk voor zowel menselijke als wilde populaties.

Kun je kattenpoep doorspoelen?

Het is misschien gemakkelijk om aan te nemen dat het veilig is om kattenpoep in het toilet te spoelen, het is tenslotte een natuurlijk dierlijk afval. Maar helaas, dat kan niet. In tegenstelling tot menselijk afval, kan kattenpoep de parasiet Toxoplasma gondii bevatten, die extreem gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen (en foetale ontwikkelingsstoornissen kan veroorzaken), en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem zoals de jonge kinderen, ouderen, kankerpatiënten, HIV-patiënten, degenen die hoge doses corticosteroïden gebruiken en andere immuungecompromitteerde personen.

Het Environmental Protection Agency (EPA) beschouwt kattenpoep als een milieuverontreinigende stof vanwege het risico voor de volksgezondheid. Kattenuitwerpselen bevatten niet alleen de parasiet T gondii, maar ook andere gevaarlijke stoffen die een negatief effect kunnen hebben op waterzuiverings- en rioolwaterzuiveringsinstallaties.

De meeste waterzuiveringsinstallaties kunnen alleen menselijk afval verwerken, en zeker niet Toxoplasma gondii. Volgens de EPA kunnen de verontreinigende stoffen in kattenpoep vissen en populaties van dieren in het wild schaden, inheemse vegetatie doden, vies drinkwater en recreatiegebieden onveilig en onaangenaam maken.

In termen van risico wordt het als laag beschouwd, omdat er slechts een paar katten besmet zijn met de parasiet, en er is ook een klein aantal eigenaren van gezelschapsdieren die hun kattenafval door het toilet spoelen. Ook zijn veel openbare septische systemen geüpgraded en kunnen ze omgaan met deze verontreinigende stoffen, met name de parasiet T. gondii.

Het komt er echter op neer dat het risico er nog steeds is. En als verantwoordelijke katteneigenaar kunt u helpen bij het voorkomen van de overdracht van deze infectie, evenals andere negatieve gevolgen door simpelweg de poep van uw kat niet door het toilet te spoelen.

Kun je kattenbakvulling doorspoelen? Wat zijn de voor- en nadelen van doorspoelbare kattenbakvulling? 1

Verschillende soorten kattenbakvulling

Een kattenbakvulling op basis van klei is misschien het eerste dat in ons opkomt als we denken aan kattenbakvulling. Dit is immers de meest voorkomende van alle soorten niet-klonterende en klonterende nesten die online en in winkels verkrijgbaar zijn.

Er zijn echter verschillende andere opties om uit te kiezen voor het geval u op zoek bent naar een alternatief voor dit op klei gebaseerde strooisel. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende variëteiten:

1. Klei Strooisel

De meeste katteneigenaren gebruiken nesten op basis van klei, niet alleen omdat ze betaalbaarder zijn, maar omdat katten ze ook leuk vinden. Nesten die zijn gemaakt van kleimateriaal kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: niet-klonterende en klonterende kattenbakvulling.

Klonterende kattenbakvulling is populairder dan het niet-klonterende type vanwege het vermogen om klonten te vormen die gemakkelijk kunnen worden geschept. Klonterende kattenbakvulling is echter het ergste type dat je zou kunnen proberen door het toilet te spoelen, omdat het uitzet zodra het vocht absorbeert. Het is dus waarschijnlijker dat uw leidingen worden geblokkeerd.

Niet-klonterend strooisel is ook gemaakt van kleimateriaal, maar het zet niet uit. Wanneer het echter wordt gespoeld, kan het nog steeds vastzitten in uw pijp en daar blijven. Na verloop van tijd kan de hoeveelheid afval in uw leidingen zich ophopen en verstopping veroorzaken.

2. Doorspoelbare kattenbakvulling

Er zijn veel merken die beweren een doorspoelbaar nest te hebben en het positioneren als een milieuvriendelijkere keuze dan de meer populaire opties. Dit soort zwerfvuil wordt gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, zoals houtproducten, maïs, tarwe, dennen en papierversnipperd papier.

Bovendien heeft met name doorspoelbaar papierstrooisel een speciaal doel. Ze zijn zachter, dus ze kunnen zachter zijn voor de poten van katten met pootverwondingen. En ze creëren ook minder stof, wat de hoeveelheid resten die in de wonden terechtkomen vermindert.

3. Silica Gel Strooisel

Dit type zwerfvuil wint tegenwoordig aan populariteit omdat het minder stof creëert, een mindere geur heeft en geen klonten produceert omdat het de urine absorbeert en vasthoudt.

Bovendien kan sommige silicagelstrooisel ook in een bepaalde kleur veranderen wanneer het wordt blootgesteld aan kattenurine, wat aangeeft of een kat aan een bepaalde aandoening lijdt.

Kun je kattenbakvulling doorspoelen? Wat zijn de voor- en nadelen van doorspoelbare kattenbakvulling? 2

Voors en tegens van doorspoelbaar kattenbakvulling

Tegen die tijd hebben we allemaal vastgesteld dat het spoelen van gewoon strooisel op basis van klei een slecht idee is. Sommigen van ons houden zich echter nog steeds bezig met de mogelijkheid om in plaats daarvan doorspoelbare kattenbakvulling door te spoelen. Maar is dit type kattenbakvulling echt doorspoelbaar? Laten we hieronder eens kijken naar de voor- en nadelen van dit soort zwerfvuil.

Pros:

Milieuvriendelijk

Als we alleen naar de samenstelling van doorspoelbaar kattenbakvulling gaan kijken, kunnen we zeggen dat het inderdaad ecologisch duurzaam en milieuvriendelijker is dan de andere opties. Doorspoelbare kattenbakvullingen worden gemaakt van papier, hout, maïs en tarwe, allemaal biologisch afbreekbare materialen die afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.

Gemakkelijk om mee om te gaan

Laten we eerlijk zijn, kattenbakvulling door het toilet spoelen is veel gemakkelijker en het bespaart je ook meer tijd die je kunt besteden aan andere dingen, zoals spelen met je kat.

Het spoelen van kattenbakvulling is handiger dan het regelmatig scheppen van de poep en plas van uw kat uit de kattenbak, het inpakken van de samengeklonterde of vervuilde kattenbak en het gooien van de plastic zak in de vuilnisbak.

Al deze dingen elke dag doen kan veel tijd en moeite kosten, vooral voor huisdierouders met meerdere katten en meerdere kattenbakken die strategisch op verschillende hoeken van het huis zijn geplaatst.

Tegens:

Het werkt niet goed als kleistrooisel

Kattenbakvulling die effectief klemt, kan een groot probleem zijn bij het schoonhouden van de kattenbak van uw kat. Helaas klemt doorspoelbaar kattenbakvulling niet zo goed als nesten op kleibasis.

Modern kleistrooisel klontert rond de urine waardoor het gemakkelijker te vinden en uit te scheppen is. En omdat het klonteren voorkomt dat de urine zich door de kattenbak verspreidt, hoeft u deze niet zo vaak schoon te maken.

Uw kat kan er allergisch voor zijn

Katten houden van kattenbakvulling op basis van klei en het materiaal geeft hen zelden gezondheidsproblemen. Aan de andere kant kan doorspoelbare kattenbakvulling worden gemaakt van materialen die een allergische reactie bij katten kunnen veroorzaken. Enkele van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt in doorspoelbare nesten die ook veel voorkomende allergenen zijn bij katachtigen, zijn tarwe en maïs.

Het is duurder

Prijs is een van de belangrijkste criteria die kattenouders overwegen bij het kiezen van een nestje voor hun katachtige metgezellen. En zoals eerder vermeld, zijn doorspoelbare kattenbakvullingen duurder dan nesten op basis van klei.

Een zak doorspoelbaar kattenbakvulling kan één tot drie dollar meer kosten dan een zak kleiafval. Het is misschien niet zo veel, maar gezien het aantal tassen dat je elke maand moet kopen, is de paar dollar difference kan oplopen. En de kosten kunnen exponentieel oplopen als je meerdere katten in huis hebt.

Het is nog steeds een probleem voor de volksgezondheid

Hoewel een doorspoelbare kattenbakvulling op zichzelf milieuvriendelijk is, verliest het een dergelijke functie wanneer het al is gemengd met kattenpoep. Zoals eerder vermeld, kunnen katten een parasiet genaamd Toxoplasma gondii dragen, die aanwezig kan zijn in hun ontlasting.

Dus wanneer u het strooisel door het toilet spoelt met de poep van uw kat, zal de parasiet worden overgedragen op het openbare rioleringssysteem en uiteindelijk de watervoorziening vervuilen, inheemse vegetatie doden, vissen en andere dieren schaden en recreatiegebieden onveilig en onaangenaam maken.

Gezonde personen die zijn geïnfecteerd met T. gondii kunnen mildere symptomen ervaren, waaronder koorts, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren, spierpijn en keelpijn gedurende zo lang als een maand. Immuungecompromitteerde personen kunnen echter ernstigere symptomen hebben, zoals de volgende:

 • Ontsteking van de hersenen (wat kan leiden tot hersenbeschadiging)
 • Hoofdpijn
 • Vangsten
 • Oppervlakkige ademhaling
 • Longinfectie
 • Oogpijn
 • Wazig zicht
 • Coma

Of u nu risico loopt of niet, het is belangrijk om rubberen handschoenen te dragen terwijl u het afval van uw kat uit zijn kattenbak schept en daarna uw handen met zeep wast. Als u zwanger bent of een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, mag u de kattenbak nooit schoonmaken. Laat iemand het in plaats daarvan voor je doen.

Het verstopt uw afvoeren

Het plaatsen van kattenbakvulling in elk type afvoer is niet het beste wat je kunt doen voor sanitair. Klompen en back-ups zullen uiteindelijk optreden wanneer u kattenbakvulling in het toilet spoelt, vooral als u oudere leidingen heeft.

Niettemin kunnen zelfs moderne toiletten met nieuwere leidingen ook problemen hebben, omdat ze minder water gebruiken, wat niet genoeg is om kattenbakvulling en poep weg te spoelen.

Ook zijn de meeste septic tankinstallaties niet ontworpen om kattenbakvulling te accepteren en af te breken, of het nu op kleibasis is of een biologisch afbreekbare kattenbakvulling.

Kun je kattenbakvulling doorspoelen? Wat zijn de voor- en nadelen van doorspoelbare kattenbakvulling? 3

Hoe gooi je kattenbakvulling op de juiste manier weg?

De enige juiste en veilige manier om het afval van katten te verwijderen, is door ze in een plastic zak te doen en vervolgens in uw hoofdafvalbak.

Het zwerfvuil zal nog steeds op stortplaatsen terechtkomen, wat nog steeds niet goed is voor het milieu. In vergelijking met de andere opties heeft dit echter minder negatieve gevolgen voor zowel het milieu als voor onze gezondheid en veiligheid.

Het is ook vermeldenswaard dat je nooit kattenafval moet gebruiken om composthopen te maken en dat je kattenbakvulling nooit moet recyclen.

Hoe kitty nest te wisselen

Net als het wisselen van kattenvoer, is er een juiste manier om kattenbakvulling te wisselen die uw kat gelukkig zal houden en ongewenste reacties van uw katachtige vriend zal helpen voorkomen.

Het veranderen van de locatie van de kattenbak van uw kat en plotseling overschakelen naar een nieuw nest kan stressvol zijn voor katten. Net als wij, mensen, zijn katten ook bijzonder over het doen van hun ding en ze zijn niet dol op veranderingen in hun dagelijkse routines.

Hieronder enkele tips om de overstap naar een nieuw nestje minder traumatisch te maken voor je kat:

 1. Overgang langzaam. Net als bij het wisselen van kattenvoer, kunt u dit doen door eerst het oude nest met het nieuwe nest te mengen, zodat uw kat kan wennen aan de geur en textuur van het nieuwe nest.
 2. Respecteer het tempo van je kat. Haast je kat niet. Katten kunnen verschillende temperamenten en ervaringen hebben, dus ze hebben misschien niet dezelfde reactie. Als je kat er nog niet klaar voor is, duw hem dan niet. En je weet het als je kat zijn kattenbak niet op dezelfde manier gebruikt als voorheen.
 3. Voer één wijziging tegelijk uit. Verander niet tegelijkertijd van doos, nest en positie. Het hebben van al deze veranderingen samen kan te veel zijn voor uw kat om aan te kunnen.
 4. Observeer de reacties van je kat. De materialen die in het nieuwe nest worden gebruikt, kunnen allergenen bevatten. Als uw kat begint te niezen, hoesten en krabben, kan hij allergisch zijn voor het nieuwe nest. Misschien wilt u uw dierenarts raadplegen om andere mogelijke redenen uit te sluiten of om u te wijzen op en te beheren van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Conclusie

Er is geen rechtvaardiging voor het doorspoelen van kattenbakvulling door uw toilet, gootsteen, doucheafvoer of andere gootstenen. Je leidingen verstoppen misschien niet meteen, maar ze zullen uiteindelijk wel, whetals je een doorspoelbare kattenbakvulling of op klei gebaseerde kattenbakvulling gebruikt. En de kosten voor u kunnen tonnen frustratie en duizenden dollars aan reparaties zijn.

Bovendien kan het spoelen van kattenbakvulling een probleem voor de volksgezondheid zijn, omdat kattenpoep de parasiet toxoplasma gondii en andere stoffen kan bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor ons, mensen, maar ook voor andere dieren en het milieu.

Kun je kattenbakvulling doorspoelen? Wat zijn de voor- en nadelen van doorspoelbare kattenbakvulling? 4