0
Van honden is bekend dat ze veel kwijlen. Een kat die kwijlt, is echter geen gebruikelijk gezicht, maar het gebeurt. Dus wanneer de mond van je kat begint te kwijlen, kunnen katteneigenaren niet anders dan zich afvragen – waarom kwijlen katten? Is dit gedrag normaal, of moet ik me zorgen maken?
Of het nu gewoon een beetje kwijlen of non-stop kwijlen is, Feline Living – uw go-to-site voor alles wat met katten te maken heeft – is hier om u de echte deal achter dat kattenkwijl te vertellen.
Dit omvat alle mogelijke redenen waarom uw schijnbaar geavanceerde kat plotseling kwijlt, en meer.
Kat kwijlen: Is het normaal?
We zien honden vaak kwijlen, en dit komt omdat deze schattige hoektanden vier grote speekselklieren hebben, waardoor ze kwijlmachines zijn. Maar wist je dat katten vijf belangrijke speekselklieren hebben?
Dat klopt, maar ondanks het aantal kwijlen katten, maar niet zoveel als honden. Het is dus niet nodig om contact op te nemen met uw dierenarts als uw kat kwijlt.
Zolang het slechts een kleine hoeveelheid kwijl is en het niet vaak gebeurt, kun je het kwijlen van je kat als een non-issue beschouwen.
Waarom kwijlen katten? 6 Mogelijke redenen
Kwijlt je kat? Zo ja, dan zijn er zes (6) mogelijke redenen achter de plotselinge stroom speeksel die uit de mond van uw kat komt. Bekijk hieronder en kijk welke bij de rekening past.
Emotionele prikkels
Ja, je leest het goed. De emoties van uw katten kunnen overmatige speekselvloed veroorzaken.
Dus als je je kat ziet kwijlen na een bezoek aan de dierenarts of nadat hij is geknuffeld, is de boosdoener achter het kwijlen van je kat precies dat.
En weet je wat? Het kwijlen kan gebeuren wanneer je kat zich uber gelukkig of angstig voelt. Dit soort kwijlen is echter normaal en is slechts tijdelijk.
Vreugde, tevredenheid en ontspanning. Geaaid worden (op het juiste moment) geeft je kat vaak plezier. Hierdoor zal je kat gaan kneden. Beide acties stimuleren kwijlen. In dit geval kun je zeggen dat kwijlen gelijk staat aan pure tevredenheid.
Andere keren zul je ook merken dat je katten kwijlen terwijl ze in slaap zijn. Net als mensen hebben de gezichtsspieren van een kat de neiging om te ontspannen tijdens het slapen. Wanneer dit gebeurt, kan het opgeslagen speeksel door de zijkanten van de mond lekken (allemaal dankzij de zwaartekracht).
Stress of Angst. Hijgen met open mond is een teken van stress of angst. Als nawerking kan uw kat gaan kwijlen. Reisziekte kan je kat ook doen kwijlen.
Maar net als vreugde of tevredenheid is deze fysiologische reactie veroorzaakt door harde geluiden, bezoeken aan de dierenarts of autoritten ook van korte duur en stopt wanneer de stressor niet langer aanwezig is of zodra uw kat kalm en ontspannen is.
Vreemd lichaam
Een vreemd lichaam dat katten vaak inslikken is een touwtje. Maar dat is niet alles wat katten slikken. Katten kunnen ook dingen zoals gras, een visgraat of zelfs een naainaald bespotten. Het is duidelijk dat het slikken van deze oneetbare dingen problemen oplevert.
Naast het omgaan met de slechte smaak, kunnen deze dingen vast komen te zitten in de keel, maag en darmen van uw kat. Wanneer dit gebeurt, zal uw kat moeite hebben met slikken. Speeksel zal zich ook ophopen in hun mond, waardoor kwijlen ontstaat. Ze kunnen ook proberen te braken.
Als je nu een touwtje in de mond van je kat ziet hangen, kun je er beter niet aan trekken. Het touw kan om iets in het spijsverteringsstelsel van uw kat worden gewikkeld en eraan trekken kan alleen maar tot ernstige problemen leiden.
Als klap op de vuurpijl houden de meeste katten er niet van om hun mond te laten controleren (in tegenstelling tot honden). Dus voor de zekerheid, laat uw dierenarts de situatie afhandelen.
Blootstelling aan giftige planten en andere toxines
Het is mogelijk dat uw kat is blootgesteld aan iets giftigs zoals giftige planten (denk aan azalea’s en tulpen), pesticiden, chemicaliën en giftig voedsel. Blootstelling aan deze elementen resulteert vaak in kwijlen.
Om een lijst met giftige planten, giftig voedsel en chemicaliën te krijgen, bekijk ASPCA.
Mondletsel
Orale problemen zoals trauma of brandwonden veroorzaakt door kattengevechten, onvoorziene ongelukken zoals aangereden worden door een auto, of uw kat die op een elektriciteitssnoer kauwt, kan er ook voor zorgen dat uw kat kwijlt.
In dit geval is overmatig kwijlen een teken dat u uw kat onmiddellijk door een dierenarts moet laten controleren.
Zonnesteek
Overmatige dorst veroorzaakt door een hitteberoerte kan een kat ook doen kwijlen. Hoewel dit zelden gebeurt, is het nog steeds mogelijk, vooral voor brachycefale of platte katten (denk aan Perzische katten).
Onderliggend gezondheidsprobleem
Als het geen emotionele prikkel is of als er niets vastzit in de mond van uw kat, kan uw met slobber gevulde kat kwijlen omdat uw kat ziek is. Hier zijn een paar mogelijke gezondheidsproblemen die uw kat kan hebben:
Mondziekte of tandheelkundige ziekte
Katten die overmatig kwijlen, kunnen lijden aan een mond- of tandziekte. Tandheelkundige problemen zoals tandbederf, mondzweren en tandvleesaandoeningen zijn veel voorkomende oorzaken van kwijlen bij veel katten.
Voorzichtig aan de lip van uw kat trekken en zijn tanden en tandvlees inspecteren is een manier om te controleren of uw kat mondproblemen heeft. Als u bruine tanden, bloedend tandvlees en bloedgetint speeksel ziet, kunt u beter zo snel mogelijk veterinair advies inwinnen.
Naast tandziekten kunnen katten ook mondkanker ontwikkelen. Dit kan verschijnen in de tong en keel van uw kat. Deze aandoening, net als een tandziekte, resulteert ook in overmatig kwijlen en vereist ook dat u een afspraak maakt met de dierenarts van uw kat.
Aandoeningen van de luchtwegen
Virale aandoeningen van de luchtwegen zoals infecties van de bovenste luchtwegen kunnen ook leiden tot meer kwijlen. Net als andere ziekten wilt u dat uw kat door een dierenarts wordt gecontroleerd als uw kat tekenen van kwijlen vertoont plus gebrek aan eetlust, niezen of hoesten.
Andere ziekten
Orgaanziekten zoals lever- en nieraandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat katten overmatig kwijlen. Afgezien daarvan leiden gastro-intestinale problemen en interne parasieten vaak tot misselijkheid en braken. Beide leiden vaak tot slobbergedrag.
Als uw kat tekenen van overmatige speekselvloed vertoont die gepaard gaat met misselijkheid, braken en dergelijke, is de kans groot dat uw kat ziek is. Neem dus meteen contact op met je dierenarts.
Eindoordeel
Heb je gezegd dat je kat kwijlt? Als het maar een kleine hoeveelheid is en als het maar tijdelijk is, dan is er niets te vrezen. Kwijlen is immers normaal bij katten.
Het is echter een ander verhaal als je kat overmatig kwijlt. Wanneer het kwijlen niet weggaat en niet wordt veroorzaakt door emoties, rechtvaardigt dit soort kwijlen een bezoek aan uw lokale dierenarts.