Wanneer worden katten loops en alles wat u moet weten over de warmtecyclus


0

Wanneer worden katten loops

Net als mensen ondergaat het lichaam van een kat verschillende veranderingen wanneer het reproductieve volwassenheid bereikt. Als je nu een huisdierouder bent met een niet-betaalde kat om je zorgen over te maken, vraag je je waarschijnlijk af wanneer deze allemaal beginnen. Wanneer worden katten loops?

Als dat is wat je wilt weten, is dat wat je krijgt en meer. Daarnaast zijn we hier ook om je alles te geven wat er te weten valt over de warmtecyclus van een kat, de vijf fasen, hoe vaak dit gebeurt en de tekenen om op te letten.

Wanneer worden katten loops?

Vrouwelijke katten zullen hun eerste loopsheid of eerste oestruscyclus ervaren tijdens de puberteit of wanneer ze geslachtsrijp zijn. Gemiddeld gebeurt dit wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn. Maar zoals altijd is het niet voor iedereen hetzelfde.

Over het algemeen ervaren kortharige katten (zoals Siamese katten) hun eerste loopsheid eerder dan langharige kattenrassen (denk aan Perzische katten). Sommigen zullen al na 4 maanden loops worden of hun eerste warmtecyclus hebben, terwijl anderen hun eerste cyclus doorlopen wanneer ze 18 maanden oud zijn.

Dit geldt voor vrouwelijke katten, maar hoe zit het met mannelijke katten? Worden tom cats loops?

Het antwoord is: Nee. U zult echter merken dat niet-gecastreerde mannelijke katten zich vreemd gedragen en schijnbaar “loops” gedrag vertonen, maar dit is alleen als reactie op loopse vrouwelijke katten.

Zodra een niet-gecastreerd mannetje reproductieve volwassenheid bereikt, wat ongeveer dezelfde tijd is als een vrouwelijke kat (denk aan 4 maanden), kun je verwachten dat een kat op elk moment partnerklaar is.

Estrous Cyclus: Wat Is Het?

Vrouwelijke katten die meerderjarig en onbezoldigd zijn (met hun voortplantingsorganen intact) zullen een normale cyclus doorlopen die de oestruscyclus wordt genoemd. In tegenstelling tot honden die 4 fasen doorlopen, bestaat de oestruscyclus van een koningin uit 5 fasen.

5 fasen van de estrouscyclus van een vrouwelijke kat

Wanneer de oestruscyclus begint, stijgen de oestrogeenspiegels van een niet-betaalde vrouwelijke kat. Wanneer dit gebeurt, kan uw kat (volgens PubMed Central) 5 fasen doorlopen, namelijk:

Proestrus

Deze fase gebeurt subtiel gedurende één of twee dagen, waardoor het moeilijk te detecteren is. Gedurende deze tijd zul je merken dat mannelijke katten avances maken op je koningin, maar de vrouwelijke kat zal op dit moment geen interesse tonen.

Oestrus

Dit is het moment waarop een niet-gecastreerde vrouwelijke kat loops wordt en ontvankelijk is voor fokken. Deze fase duurt ongeveer een week. Maar dit kan van kat tot kat verschillen.

Voor sommigen is dit kan een paar dagen duren (denk aan 2 dagen). De hittecyclus van anderen kan een paar weken duren (denk aan 19 dagen). Een voorbeeld van een ras dat vaak langdurige loopcycli heeft, is de Siamese kat.

Interestrus

Een koningin die niet ovuleert, zal deze fase doormaken. Op dit moment zijn koninginnen op geen enkele manier geïnteresseerd in fokken, dus je kunt verwachten dat je kat teruggaat naar haar oude zelf. Deze fase duurt vaak zo’n 2 tot 19 dagen.

Diestrus

Koninginnen die paren en ovuleren gaan door deze fase die ook wel luteale fase wordt genoemd.

Katten zijn geïnduceerde ovulatoren. Dit betekent dat fokken de afgifte van een ei stimuleert. Zodra een kat ovuleert, kan een kat zwanger worden. Zwangerschap duurt 65 tot 67 dagen. Aan de andere kant kan de afwezigheid van bevruchting na de ovulatie resulteren in pseudozwangerschap die 40 tot 50 dagen kan duren.

Anestrus

Deze fase wordt gekenmerkt door een gebrek aan fietsactiviteit. Dit komt vaak voor bij koninginnen die op het noordelijk halfrond leven in seizoenen waarin de daglichturen korter zijn (denk aan oktober tot november).

Wanneer worden katten loops en alles wat u moet weten over warmtecyclus 1

Warmtecycli & hoe vaak ze voorkomen bij vrouwelijke katten

Naast het ras van de kat, zal het begin van de cyclus en hoe vaak het zal voorkomen ook afhangen van verschillende omgevingsfactoren, waaronder de seizoen en de geografische locatie van de kat.

Katten zijn seizoensgebonden polyestrous. Dat is de reden waarom zoiets als “kittenseizoen” bestaat. Ook bekend als broedseizoen, het is gedurende deze tijd waarin koninginnen meerdere cycli ondergaan.

Als je op het noordelijk halfrond bent, kun je verwachten dat een vrouwelijke kat haar oestruscycli heeft vanaf het late voorjaar of de vroege zomer (rond februari of maart) tot vroege herfst (rond oktober).

Aan de andere kant zullen degenen die in de buurt van de evenaar wonen en worden blootgesteld aan langere daglichturen het hele jaar door in hitte gaan. Hetzelfde geldt voor binnenkatten, omdat ze constant worden blootgesteld aan kunstlicht.

Hoe weet u of uw kat loops is

U weet zeker dat uw kat loops is, omdat ze merkbare tekenen van loopsheid zal vertonen. Dit omvat:

Overdreven aanhankelijk. Wanneer ze loops worden, worden de meeste katten aanhankelijker. Je zult ze waarschijnlijk vinden die hun hoofd en nek over je wrijven of iets in de buurt van hen.

Overmatige vocalisatie. Om een partner aan te trekken, zullen de meeste katten niet alleen overmatig miauwen, maar ook een ongewoon geluid creëren dat bijna klinkt als een gehuil.

Urine spuiten. Een loopse kat zal ook urine op oppervlakken spuiten om andere katten (katers natuurlijk) naar haar huis te lokken.

Daarnaast zal een loopse kat ook andere tekenen vertonen, namelijk:

  • Rusteloosheid
  • Slechte eetlust
  • Gezwollen vulva die ze vaak zullen likken
  • Tilt haar achterste in de lucht met de staart van links naar rechts als haar rug wordt gestreeld

Hoe zit het met vaginale afscheiding? Een loopse kat zal zelden bloeden. Als een kat in hitte bloedt, mag het slechts een kleine hoeveelheid zijn. Als het veel is, neem dan meteen contact op met je dierenarts.

De tekenen van warmte verdwijnen binnen 24-48 uur nadat uw kat ovuleert. Zo niet, dan kunnen warmtecycli enkele dagen tot enkele weken duren. Wanneer de kat loops is en ze niet paren, neemt hij een pauze van 2-19 dagen en wordt hij weer loops.

Wanneer worden katten loops en alles wat u moet weten over hittecyclus 2

Sterilisatie > wat het met uw kat doet

Dus wat heeft sterilisatie met dit alles te maken? Een niet-betaalde kat staat gelijk aan meerdere hittecycli, wat overeenkomt met ongewenst gedrag en ongewenst bezoek van andere katten. Uiteindelijk zal dit er ook toe leiden dat uw kat zwanger wordt en kittens krijgt – niet slechts één nest, omdat katten hooguit drie keer per jaar kittens kunnen krijgen.

Wat gebeurt er als je je kat laat steriliseren? Naast het verminderen van ongewenst gedrag en zwangerschappen, zal uw kat ook gezonder zijn en een langer leven leiden.

Iets om over na te denken

Als de achterkant van uw kat in de lucht gaat en zijn staart begint te zwaaien wanneer hij haar rug streelt, weet u dat uw kat loops is. Als je niet wilt dat je kat zwanger wordt, laat haar dan steriliseren.

De meeste dierenartsen stellen voor om je kat te steriliseren zodra hij zes maanden oud is. Als u er zeker van wilt zijn, vraag dan uw dierenarts wanneer het het beste is om uw kat te laten steriliseren.