Het is Kitten Seizoen! Hoeveel kittens hebben katten?


0

Het is Kitten Seizoen! Hoeveel kittens hebben katten? 1

Het kittenseizoen is aangebroken! Als je niet-gesteriliseerde poes eruitziet alsof hij in verwachting is, gezien haar vergrote buik, dan vraag je je waarschijnlijk af: hoeveel kittens hebben katten? En weet je wat? Dat hebben we hier geregeld.

Naast het kennen van het mogelijke aantal kittens dat zich in die grote buik van uw zwangere kat nestelt tot de verschillende factoren die van invloed zijn op de nestgrootte van uw kat, vindt u hier ook de verschillende dingen die u kunt doen om uw preggo-kat te helpen wanneer ze klaar is om te bevallen en meer.

Kitten seizoen: wat is het?

Zodra de temperatuur stijgt en de dag langer duurt dan normaal, kunnen huisdierouders verwachten dat niet-betaalde katten die reproductieve volwassenheid bereiken (of het nu vrouwelijke of mannelijke katten zijn) zich gaan gedragen en door de straten zwerven om een partner te vinden. Nogmaals, dit is volkomen normaal.

Dit gebeurt meestal van maart tot oktober. Maar als u in tropische landen woont waar de zomer nooit lijkt te eindigen, kunt u verwachten dat het kittenseizoen het hele jaar door duurt.  Hetzelfde kan gezegd worden voor huiskatten die binnenshuis leven vanwege hun blootstelling aan kunstlicht.

Hoeveel kittens hebben katten?

Laat uw kat alle veelbetekenende tekenen van zwanger zijn? Dan kriebelt het waarschijnlijk om erachter te komen hoeveel kittens je kat heeft. Elke huisdierouder zou immers voorbereid willen zijn wanneer de dag van levering komt.

Als we je een redelijke schatting zouden geven, zal je zwangere harige vriend waarschijnlijk vier kittens omdat dit de gemiddelde nestgrootte is voor niet-betaalde vrouwelijke katten. Als het echter de eerste nest van uw kat is, zal uw kat hoogstwaarschijnlijk een kleiner nest hebben – denk aan ongeveer twee tot drie kittens.

Vergeet echter niet dat dit niet voor alle katten geldt. De grootte van het nest kan variëren van het hebben van slechts één of twee kittens tot het hebben van tien of zelfs meer, afhankelijk van verschillende factoren, die we hieronder in detail zullen bespreken.

Hoeveel kittens hebben katten

5 factoren die de nestgrootte van een kat kunnen bepalen

Zoals gezegd kunnen zwangere katten kleinere nesten hebben terwijl andere katten grotere nesten kunnen produceren? Waarom is dat?

Vijf (5) dingen kunnen van invloed zijn op het aantal babykittens dat uw vrouwelijke kat zal hebben. Hier zijn ze:

Leeftijd

Jongere katten hebben gemiddeld grotere nesten dan oudere katten. Naarmate een vrouwelijke kat ouder wordt, neemt het aantal kittens per nest dat ze produceren af en nemen de gezondheidsrisico’s toe.

Grootte

De grootte van een moederkat kan ook van invloed zijn op haar nestgrootte. Kleinere katten hebben de neiging om kleinere nesten te produceren, terwijl grotere katten de neiging hebben om meer kittens te produceren.

Ras

Omdat de grootte van een vrouwelijke kat vaak wordt gekoppeld aan de genetica en het ras van uw kat, kunt u verwachten dat grotere kattenrassen zoals Maine Coons, Ragamuffins en Ragdoll-katten meer kittens hebben.

Bepaalde rassen zoals de middelgrote Siamese katten kunnen ook veel kittens baren (ongeveer vijf kittens of meer). Perzische katten en soortgelijke rassen hebben de neiging om kleinere nesten of minder kittens te produceren – denk aan één tot drie kittens. Het uitzoeken van het nest kittens voor gemengde rassen kan echter lastig zijn.

Aantal broedontmoetingen

Ja, het aantal seksuele of paringsontmoetingen telt ook mee. Katten zijn immers geïnduceerde ovulatoren. Dit betekent dat er eieren worden vrijgegeven elke keer dat een kat paart.

Dus als een niet-betaalde poes de kans krijgt om de hele nacht buiten te feesten en met veel katers in uw buurt rond te hangen, kan uw kat meer kittens produceren. Dit brengt ons bij de vraag – kunnen kittens meer dan één vader hebben? Het korte antwoord is JA.

Een nest kittens kan verschillende vaders hebben. Dit verklaart waarom je in één nest kittens vindt met verschillende vachtkleuren en patronen. Sommigen hebben zelfs lange jassen, terwijl anderen kortere jassen hebben.

Gezondheidstoestand &Emotionele status

Naast de leeftijd, grootte, het ras en het aantal paringsbijeenkomsten van uw kat, kunnen de gezondheid en emotionele status van de kat ook van invloed zijn op de zwangerschap van uw kat, evenals het aantal kittens dat ze zal hebben.

Healthieh, goed gevoede zwangere katten produceren waarschijnlijk grote nesten met gezonde kittens. Aan de ene kant zullen katten die gestrest, ondervoed en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zijn, minder kittens hebben. De kans op de geboorte van gezonde, levend geboren kittens wordt verkleind en het hebben van doodgeboren kittens neemt toe.

Vrouwelijke katten met kattenziekte – een virale infectie ook bekend als panleukopenie zijn gevoelig voor miskramen of foetale resorptie. Hetzelfde geldt voor katten met katachtige infectieuze peritonitis.

Als uw kat vroeg in haar zwangerschap is geïnfecteerd, hebben overlevende kittens meer kans op cognitieve problemen en handicaps. Besmet raken vóór de zwangerschap kan ook het vermogen van uw kat om zwanger te worden verminderen.

Het is Kitten Seizoen! Hoeveel kittens hebben katten? 2

Belangrijk om de grootte van het nest van uw kat te kennen

Hoewel de meeste katten geen hulp nodig hebben bij de bevalling, zijn er gevallen waarin een kat problemen ondervindt tijdens het geboorteproces. In dit geval wordt het handig om te weten hoeveel kittens uw kat heeft.

Laten we zeggen dat uw kat slechts één of twee kittens heeft. Het kitten kan te groot zijn om door het geboortekanaal te gaan. Als dit gebeurt, kan uw kat veterinaire zorg nodig hebben.

Er zijn ook gevallen waarin niet alle kittens veilig door de moederkat worden afgeleverd en men vast kan komen te zitten in de baarmoeder. Dit soort situaties vereist onmiddellijk de hulp van uw dierenarts, omdat dit levensbedreigend kan zijn voor uw kat.

Ten slotte, als de tepels van uw kat niet geschikt zijn voor alle pasgeboren kittens, kan weesachtige zorg nodig zijn voor de anderen. Als zodanig is het beter om van tevoren te weten hoeveel baby’s uw kat krijgt.

Hoe te weten hoeveel kittens mijn zwangere kat heeft

Nu u weet hoeveel baby katachtigen de meeste katten meestal hebben en de verschillende factoren die het aantal kittens van uw kat kunnen bepalen, bent u waarschijnlijk benieuwd hoe u precies kunt weten hoeveel kittens uw zwangere kat zal hebben.

Hoewel het lastig kan zijn om het juiste aantal kittens in de uitpuilende buik van uw koningin te achterhalen, zijn er drie dingen die u kunt doen om te proberen te controleren.

Vorige zwangerschappen

Dat klopt. Het aantal kittens per nest kan worden bepaald op basis van de zwangerschapsgeschiedenis van uw kat. Het eerste nest telt niet mee, omdat katten er de eerste keer meestal minder hebben.

Als uw kat er de tweede keer vier heeft gehad, heeft uw kat waarschijnlijk hetzelfde aantal kittens voor haar derde en volgende nesten.

Abdominale palpatie

Ooit geprobeerd je hand over de buik van je kat te laten lopen om te zien hoeveel kittens ze heeft? Nou, dit werkt ook, en het wordt abdominale palpatie genoemd. Het is echter het beste om uw dierenarts dit te laten doen.

Voor uw dierenarts om te controleren hoeveel kittens uw kat draagt, zal hij of zij zachtjes maar krachtig op de buik van uw kat drukken om te zien hoeveel er zijn. Maar net als bij de eerste methode geeft dit de dierenarts en u alleen een ruw idee van het aantal katten in de baarmoeder van uw kat.

Röntgenstraal

Van de drie zal deze procedure u hoogstwaarschijnlijk het meest nauwkeurige nummer geven. Volgens PetMD, röntgenfoto’s worden aanbevolen voor katten die 55 dagen zwanger zijn en niet eerder. Maar zoals altijd zullen er zeker fouten gebeuren. Een of twee kittens kunnen ergens worden weggestopt waar de röntgenfoto niet kan komen.

Nu denken sommigen van jullie waarschijnlijk waarom we het gebruik van een echografie niet hebben opgenomen. Helaas kan een echo alleen de zwangerschap bevestigen. Het achterhalen van het aantal babybontballen dat uw kat draagt, is iets dat een röntgenfoto alleen maar kan doen.

Het is Kitten Seizoen! Hoeveel kittens hebben katten? 3

Meer leuke feiten over katten & hun nestgrootte

Naast het nest kittens met verschillende vaders, zijn er nog een paar interessante feiten die het waard zijn om te weten. Dit omvat het volgende:

Hoeveel nesten kan een kat in haar hele leven hebben?

Interessant is dat een kat al na 4 maanden een hittecyclus kan ervaren. In tegenstelling tot mensen die de menopauze ondergaan, weet een kat zoiets niet en kan hij zelfs op hoge leeftijd nog steeds op zoek gaan naar hete katers.

Omdat katten tot 15 jaar kunnen leven en (maximaal) drie nesten per jaar hebben, kan een gezonde kat 180 k hebbenittens – dat is als uw kat slechts 4 kittens per nest heeft.

Gezien het aantal doe je jezelf, je kat en je gemeenschap een groot plezier door je kat te krijgen gesteriliseerd of gecastreerd. Naast het verminderen van het aantal dakloze katten voor adoptie, kunt u ook geld besparen en het leven van uw kat verlengen.

Wat is het grootste nest kittens geregistreerd?

De Guinness Wereld van Records bevestigt dat het grootste nest uit 19 kittens bestaat. Geboren op 7 augustus 1970 in Kingham, Oxfordshire UK, was dit verbazingwekkend grote nest een product van een Birmese / Siamese kat. Het nest omvatte 4 doodgeboren katten. Interessant is dat de resterende overlevende kittens 14 mannelijke katten en een vrouwtje waren.

Wat te doen om uw kat te helpen tijdens de zwangerschap

Wanneer je kat begint te hijgen, te lopen, te miauwen en te janken, en haar lichaamstemperatuur begint iets te dalen, dan weet je dat het tijd is. Dus wat kun je in deze tijd voor je kat doen? Zie hieronder:

  • Maak haar geboortedoos klaar
  • Bereid je voor om je kat te helpen als ze hulp nodig heeft
  • Houd het nummer van uw dierenarts bij de hand

Laatste gedachten

Kortom, katten kunnen gemiddeld 4 kittens hebben. Maar afhankelijk van hun leeftijd, gezondheidstoestand, ras, grootte en paringsactiviteit, kan een kat minder of meer hebben (ongeveer 1-10 kittens).

Nu weten we allemaal dat deze kleine wezens onweerstaanbaar schattig zijn. Het feit blijft echter dat we er niet te veel kunnen hebben.

Als je een verantwoordelijke en liefhebbende katteneigenaar bent die blij is met het hebben van slechts één of twee katten, overweeg dan om je kat zo vroeg mogelijk te steriliseren of te castreren. Anders kunt u verwachten dat uw kat elk jaar minstens drie nesten heeft vanaf het moment dat uw kat de reproductieve volwassenheid bereikt.

Het is Kitten Seizoen! Hoeveel kittens hebben katten? 4