Waarom miauwen katten ’s nachts? 8 mogelijke redenen &wat eraan te doen


0

Waarom miauwen katten 's nachts

Ooit wakker geworden door een slechte droom vol hoge kattenjoel- en spinnende geluiden, om er vervolgens achter te komen dat het gewoon je kat was die miauwde? Heb je je ooit afgevraagd waarom katten ’s nachts miauwen? Als jij dit bent, dan jeuk je waarschijnlijk om erachter te komen waarom je kat ’s nachts miauwt.

Goed dat we niet één, maar 8 mogelijke redenen hebben gekregen achter het miauwen van je kat ’s nachts, ook bekend als ‘nachtbellen’. En weet je wat nog beter is? Slaapgebrek veroorzaakt door het onophoudelijke miauwen van uw huiskatten hoeft geen deel uit te maken van het leven van elke kattenouder.

Ja, sommige kattenrassen staan inderdaad bekend om hun spraakzame raskenmerken (denk aan Oosterse rassen, vooral Siamese katten). Maar als je eenmaal weet wat het miauwen van je katten veroorzaakt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de nachtelijke capriolen van je kat te minimaliseren. Dus ga strak zitten, houd je ogen open en blijf lezen.

Waarom miauwen katten ’s nachts?

Dus, wat zorgt ervoor dat je katachtige vriend ’s nachts miauwt? Als je denkt dat het komt omdat het nachtdieren zijn, is dat deels waar. We zullen je zo meteen vertellen waarom.

Miauwen, een van de manieren waarop katten communiceren, is een vorm van kattentaal die moeilijk te decoderen is. Kittens miauwen als ze honger hebben of bang zijn. Een oudere kat kan om andere redenen miauwen.

Als het overmatige miauwen van je kat ’s nachts je wakker houdt, is één ding zeker. Je katten miauwen omdat ze je nodig hebben en ze proberen je iets te vertellen. Dus wat doet je kat miauwen? Bekijk het hieronder.

Lees ook: 8 redenen waarom je kat niet kan miauwen

Katten zijn van nature actief in de schemering en zonsopgang

Het is een algemeen idee dat katten ’s nachts worden geboren, maar dit is niet het geval. Katten zijn in feite crepusculaire dieren (zoals honden). Crepusculaire wezens slapen vaak overdag en zijn extra sprightly tijdens de schemering, hetzij in de schemering of zonsopgang. Dit geldt vooral voor buiten- en jongere katten.

Maar net als honden die zich kunnen aanpassen aan de slaapgewoonten van hun katteneigenaren of menselijke families, kunnen katten hetzelfde doen.

Ze kunnen honger of dorst hebben

Veel katten worden een of twee keer per dag gevoerd. Als u dit doet, krijgt uw kat honger en zoekt hij naar snacks.

Wanneer dit gebeurt en er geen voedsel meer is om te eten, kan je kat je wakker maken met haar constante miauwen omdat ze honger heeft. Hetzelfde gebeurt wanneer ze dorst hebben en ontdekken dat hun waterbakken leeg zijn.

Waarom miauwen katten 's nachts? 8 mogelijke redenen &wat eraan te doen 1

Ze vervelen zich waarschijnlijk

Aandachtzoekende miauw ’s nachts kan ook worden veroorzaakt door de verveling van uw kat. Als uw huisdier overdag te veel uren snoozen en dutten, zal uw huisdier ’s avonds veel energie besparen. En weet je wat dit betekent?

Omdat je kat helemaal opgefleurd is, zal je kat waarschijnlijk met iemand willen spelen – en dat iemand jou is.

Uw kat moet poepen of plassen

Katten die actiever zijn voor zonsopgang en na zonsondergang hebben de neiging om hun plas- en poeppauzes op dit moment te nemen. Als je er niet in slaagt om hun nest op te ruimen voor het slapengaan, verwacht dan dat je kat luid miauwt en op zoek gaat naar een plek om zijn vuile daad te doen. Katten hebben immers een hekel aan het hebben van een vuile kattenbak.

Uw kat voelt zich misschien gestrest of bang

De meeste katten hebben een routine nodig om hun stressniveau tot een minimum te beperken. Plotselinge veranderingen kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich angstig, gestrest en zelfs bang voelt.

Als je je huis renoveert, verhuist of bezoek hebt en een nieuw familielid verwelkomt, kan je kat zich geagiteerd voelen en beginnen te miauwen. Helaas kunnen katten wat tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Ze zijn op zoek naar een partner

Is uw kat niet betaald of niet-gecastreerd? Zo ja, dan kun je ongewoon gedrag verwachten, inclusief luider miauwen (net als huilen) in het kittenseizoen.

Vrouwtjes joggen wanneer ze loops zijn om mannetjes aan te trekken. Ongewilde mannetjes joggen terug als ze voelen dat een poes loops is. Dit gebeurt meestal van het late voorjaar tot de vroege herfst, maar het is anders voor binnenkatten. Katten die binnenshuis leven, kunnen naar binnen gaan hitte het hele jaar door.

Ze zijn ziek

Uw kat kan miauwen vanwege pijn veroorzaakt door een onderliggende gezondheidstoestand. Katten die lijden aan een nierziekte of hyperthyreoïdie hebben de neiging om ’s nachts overmatig te miauwen.

Als dit het geval is, zorg er dan voor dat u uw kat laat controleren door een dierenarts. Uw dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk om een bloedmonster en andere tests vragen om de toestand van uw huisdier te bevestigen.

Als je een oudere kat hebt, kan dit een teken zijn van veroudering

Naarmate katten ouder worden, kunnen hun gehoor en gezichtsvermogen ook verslechteren (net als mensen). Ze kunnen ook cognitieve disfunctie ervaren, wat de slaapcyclus van uw kat kan veranderen.

Als zodanig hebben oudere katten (of katten ouder dan 10 jaar) die lijden aan leeftijdsgerelateerde problemen de neiging om zich angstig en verward te voelen wanneer ze alleen worden gelaten. Dit kan resulteren in constant miauwen, vooral ’s nachts.

Waarom miauwen katten 's nachts? 8 mogelijke redenen &wat eraan te doen 2

Wat te doen om het miauwen van katten ’s nachts te stoppen of te verminderen

Mis je diep slapen zonder onderbrekingen? Maak je geen zorgen. Er zijn een paar manieren om het nachtelijke miauwen van uw kat te stoppen of te verminderen.

Maar first things first. Omdat dit een symptoom kan zijn van een onderliggende ziekte, wilt u uw kat laten controleren door een dierenarts. Zodra u zeker weet dat de gezondheid van uw huisdier in topvorm is, kunt u het volgende proberen:

Plan actieve speelsessies voor het slapengaan. Een vermoeid huisdier staat gelijk aan een stiller huisdier. Dus breng quality time met ze door en vermoei ze overdag.

Als dit niet mogelijk is en het inhuren van een oppas uit den boze is, kunt u uw huisdier bezig houden door uw kat een kattenflat te geven en hem met ander speelgoed achter te laten om mee te spelen. Je kunt ook buiten een vogelvoederbak opzetten. Op deze manier wordt uw kat constant gestimuleerd.

Anders kunt u een kattenluik installeren en uw kat uitlaten. Maar doe dit alleen als je zeker weet dat je kat veilig blijft, zelfs als hij onderweg is.

Pas hun voedertijd aan. Naast ervoor te zorgen dat je kat genoeg water heeft, moet je ervoor zorgen dat hij vol is voordat je naar bed gaat. Om dit te doen, wilt u ze misschien later op de avond voeren.

Als alternatief kunt u een automatische feeder gebruiken of foerageerspeelgoed met voedsel erin voor uw kat achterlaten. Op deze manier zal je kat miauwen op de feeder of het speeltje en niet jij als hij op zoek gaat naar wat nachtelijke snacks.

Laat uw huisdier steriliseren of castreren. Dit zal niet alleen het luide gejoel verminderen, maar het zal ook ongewenste kittens voorkomen, uw huisdier langer gezond houden en de kwaliteit van het leven van uw huisdier verbeteren.

Ruim de kattenbakvulling van uw kat regelmatig op. Zorg ervoor dat u dit regelmatig doet, zodat uw kat geen beroep op u hoeft te doen terwijl u goed slaapt.

Verminder afleidingen. Flikkerende lichten en vervelende geluiden kunnen je kat ook de hele nacht wakker houden. Als je goed wilt slapen, kun je beter hetzelfde doen voor je kat en afleiding tot een minimum beperken.

Stop met het versterken van het gedrag van je kat. Miauwen kan een gewoonte worden, vooral als de katteneigenaar de neiging heeft om toe te geven aan de eisen van de kat wanneer ze beginnen te miauwen.

In plaats van je kat te geven wat hij wil als hij miauwt, moet je wachten tot hij kalm en stil is. Als ze eenmaal stil zijn, kun je ze belonen door ze eten te geven of met ze te spelen.

Waar het op neer komt

Afgezien van het kwispelen met hun staart, proberen veel katten met ons te communiceren via hun miauwen. Helaas worden ze voor sommigen ’s nachts extra vocaal. Maar maak je geen zorgen. Dit kan worden geminimaliseerd. Je hoeft alleen maar uit te zoeken wat de oorzaak is en van daaruit verder te gaan.

Waarom miauwen katten 's nachts? 8 mogelijke redenen &wat eraan te doen 3