Waarom likken katten elkaar? Sociale verzorging bij katten uitgelegd


0

Waarom likken katten elkaar? Sociale verzorging bij katten uitgelegd 1

Je kat die zichzelf schoonlikt is logisch, gezien zijn kieskeurige aard. Maar waarom likken katten elkaar dan? Is dit omdat ze gewoon willen dat alles er spik en span uitziet (inclusief je andere huiskatten) of is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt?

Hoewel het waar is dat katten totale nette freaks zijn, is hun gebruikelijke likken niet voornamelijk voor verzorgingsdoeleinden. Als je een huisdierouder bent die wil weten wat de echte deal is achter dit kattengedrag, waarom je katten zichzelf likken en waarom ze graag hun medekatten (en jij) likken, lees dan verder.

Feline Living is er niet alleen om uw vragen over huisdiervoeding en huisdierverzorging te beantwoorden, maar we zijn er ook om het waarom achter het gedrag van uw harige (en niet zo harige) vriend te ontdekken, inclusief kattenverzorging en likken.

Kattenverzorging &hoe het uw huisdier helpt

Als je denkt dat katten zichzelf elke dag eindeloos verzorgen om hun vacht van los haar te verwijderen en vuil te verwijderen, denk dan nog eens goed na. De waarheid is dat het likken en verzorgen van katten nog een paar voordelen biedt, behalve alleen het opruimen en ontwarren van de vacht van uw kat.

Wanneer katten zichzelf likken en katten verzorgen, doen ze ook het volgende:

  • Zichzelf afkoelen
  • Ontstressen
  • Zichzelf beschermen tegen roofdieren
  • Zichzelf masseren om de bloedcirculatie te verbeteren
  • Het distribueren van de natuurlijke oliën om hun vacht en huid gezond te houden

Wat is Allogrooming?

Naast zelfverzorging houden katten zich ook bezig met sociale verzorging. Ook bekend als allogrooming, dit verwijst naar het verzorgen van anderen van dezelfde soort. Dit kattengedrag is echter niet exclusief voor huiskatten. Het wordt ook gezien in vele soorten dieren, waaronder leeuwen, vogels, vissen en insecten.

In het kattenrijk worden katten die elkaar verzorgen vaak waargenomen bij verwilderde of vrij rondlopende katten. Binnenkatten kunnen echter ook hetzelfde type interactie aangaan.

Waarom likken katten elkaar

Waarom likken katten elkaar?

Ja, katten verzorgen zichzelf om andere redenen dan verzorging. Als je nu meer dan één kat of meerdere katten thuis hebt, vraag je je waarschijnlijk af waarom je katten elkaar likken en knabbelen als ze al het likken en knabbelen alleen kunnen doen.

Is het mogelijk dat ze ook andere katten (of zelfs andere dieren) om andere redenen likken en verzorgen? Het korte antwoord is ja.

Net als andere dieren nemen katten niet alleen deel aan allogrooming om een andere kat te helpen vlekken schoon te maken die ze niet kunnen bereiken met hun eigen tong (zoals hun hoofd en nek). In plaats daarvan vindt allogrooming plaats tussen katten om de volgende redenen:

Om de sociale band te versterken

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Veterinary Behavior in 2016, is wederzijdse verzorging of allogrooming slechts een van de manieren waarop katten cohesie uitdrukken. Andere manieren zijn het verzenden van geursignalen en allorubbing.

Je kunt verzorging dus zien als een manier voor katten om sociale banden op te bouwen en te onderhouden. Daarom zie je deze handeling vaak tussen familieleden of katten van hetzelfde nest. Het is echter niet ongewoon om twee katten te zien die geen bloedverwanten zijn die zich bezighouden met dit gedrag.

Het is een teken van genegenheid

Dat klopt. Als je twee katten elkaar ziet likken, vinden ze elkaar waarschijnlijk leuk. Als zodanig is het ook logisch om aan te nemen dat volwassen katten of moederkatten hun nieuwe kittens of jonge katten likken om hun liefde en genegenheid te tonen.

Het is een teken van acceptatie

Als uw eens zo afstandelijke kat uw nieuwe kat begint te likken (of een kat die op geen enkele manier verwant is aan uw andere kat), beschouw dit dan als een groene vlag. Dit betekent dat uw inwonende kat eindelijk de nieuwe kat geaccepteerd en beschouwt het nu als onderdeel van zijn trots.

Ze markeren hun territorium

Wanneer een moederkat zijn kittens likt, is het niet alleen om genegenheid en acceptatie te tonen, maar ook om hun geur achter te laten. Net als bij spuiten en wrijven, likt de ene kat een andere kat om zijn scen te verlatent en vertel anderen dat “dit kitten of kat van mij is.”

Geef het de schuld aan moederinstincten

Het eerste wat een poes doet na de geboorte van een nest kittens is ze schoonlikken en opwarmen. Het is hun aard. Hun hersenen zijn gewoon hard-wired op die manier.

Maar waarom houdt een kater zich bezig met allogrooming? Interessant is dat katten, of ze nu mannelijk of vrouwelijk zijn, dit gedrag van hun moeders leren. Als kittens kunnen ze genieten van mama’s verzorging. Naarmate ze ouder en volwassener worden, bootsen ze de gebaren van hun mama na en doen ze hetzelfde met een andere kat.

Waarom likken katten elkaar? Sociale verzorging bij katten uitgelegd 2

Laten zien wie de baas is

Je leest het goed. Katten verzorgen andere katten om een sociale hiërarchie op te bouwen. Dit zou verklaren waarom de meerderheid van dit soort interacties unidirectioneel zijn.

Hoewel het waar is dat allogrooming meestal twee katten omvat, is er in een kolonie katten die ene kat – vaak de dominante kat – die regelmatig een andere kat of een lager geplaatste kat verzorgt.

Het is hun manier om agressie te verdringen

Zoals gezegd is zelfverzorging de manier van een kat om te ontstressen. Als het gaat om allogrooming, kan het de manier van je kat zijn om agressie onschadelijk te maken en tegelijkertijd dominantie te tonen.

Katten met een lagere rang krijgen vaak meer verzorging van katten met een hogere rang (of katten die meestal agressiever zijn). Wanneer dit type verzorging optreedt, zou de dominante kat vaak de nek en het hoofdgebied likken – beide zijn veel voorkomende doelwitten van agressie wanneer er een conflict ontstaat

Waarom likken sommige katten elkaar en vechten ze dan?

Het ene moment zijn je twee katten allemaal lovey-dovey, het volgende moment zie je ze vechten… of vechten ze echt? Ja, we weten hoe verbijsterend dit kan zijn, maar het gebeurt. Dus waarom verzorgen katten elkaar en vechten ze dan?

Of het nu gaat om genegenheid of agressie in het spel tijdens een verzorgingssessie, er zijn momenten waarop een kat zijn geduld verliest en zijn omslagpunt bereikt – waarschijnlijk omdat de verzorging ondraaglijk wordt. Wanneer dit gebeurt, zal er waarschijnlijk een gevecht tussen twee katten plaatsvinden.

Er is echter een verschil tussen spelgevechten en een echt gevecht. Wanneer katten “spelen” vechten, zul je zien dat ze rondrollen, springen en hun tegenstander schoppen met hun achterpoten. Je hoort zelfs een beetje sissen.

Ongeacht al het achtervolgen en grijpen, zullen katten die betrokken zijn bij een speelgevecht er ontspannen uitzien met hun oren naar voren gericht. Hoewel er een mogelijkheid is dat een speelgevecht slecht wordt, eindigen de meeste speelgevechten mooi – zonder slachtoffers.

Aan de andere kant gaat een echt catfight vaak gepaard met veel luid sissen en grommen. Ook wanneer katten echt vechten, zullen ze opgeblazen staarten en afgeplatte oren hebben. Voordat de zaken erger worden, is het het beste om beide katten meteen af te leiden met plotselinge bewegingen of door een hard geluid te maken. Het stoppen van katten in het midden van een verhit gevecht wordt niet aanbevolen.

Waarom likken katten elkaar? Sociale verzorging bij katten uitgelegd 3

Conclusie

Verzorging maakt gewoon deel uit van het leven van uw huisdier. In feite besteden de meeste volwassen katten ongeveer 50% van hun wakkere uren aan het verzorgen. Dus als uw huisdier zichzelf en uw andere kattenvrienden likt zonder schade aan te richten, beschouw het dan als normaal en een deel van hun dagelijkse routine.

Zoals gezegd, nemen katten om verschillende redenen deel aan dit soort sociale activiteiten. We hebben in dit artikel 7 redenen genoemd. Een ding om te onthouden is echter dat katten gewoon katten zijn wanneer ze deze daad doen. Nu, als uw kat likt je gezicht, kun je dat als een compliment beschouwen. Je kat vertelt je waarschijnlijk dat ze van je houden naar de maan en terug.

Merk echter op dat verzorging kan ook overmatig worden. Als dit gebeurt, kunt u het beste uw kat laten controleren door uw plaatselijke dierenarts.

Dus hoe zou je weten wanneer het verzorgen of likken van je kat te veel is? Als het de kwaliteit van leven van uw kat begint te verstoren, weet u zeker dat er iets mis is.

Overmatig likken of verzorgen kan een symptoom zijn van een onderliggende gezondheidstoestand of een teken van stress. Katten die overmatig verzorgen, hebben vaak kale plekken en een ontstoken of geïrriteerde huid. Dus zorg ervoor dat u de vacht van uw kat regelmatig controleert.

Als u een huisdierouder bent die er een punt van maakt om de vacht van uw kat regelmatig te verzorgen of te borstelen, dan kunt u iets negatiefs opmerken en de nodige acties ondernemen voordat de zaken erger worden.