Soorten wormen bij katten en hoe ze te herkennen


0

soorten wormen bij katten

De wormen waar uw kat zich zorgen over moet maken, zijn een parasiet die zich in het darmstelsel van uw huisdier bevindt. Ze absorberen de voedingsstoffen van het voedsel dat uw kat eet, voedingsstoffen die beter naartoe kunnen gaan om uw kat te voeden.

Parasitaire wormen kunnen ervoor zorgen dat een goed gevoede kat geleidelijk sterft aan ondervoeding. Over het algemeen zijn het katten die naar buiten gaan die wormen oplopen, maar zelfs binnenkatten worden ermee besmet.

Er zijn vier basistypen parasitaire wormen. Elke worm heeft een ander symptoom, een andere manier van samentrekken, een ander fysiek uiterlijk en een andere behandelmethode. In alle gevallen wordt veterinaire hulp aanbevolen.

Soorten wormen bij katten

Rondwormen

Toxocara Cati is echter de meest voorkomende vorm van rondworm bij katten Toxocara Leonina komt ook vaak voor. Dit kan worden voorkomen door eenvoudige hygiënische praktijken te volgen. Zorg ervoor dat uw kat doet’t eet iets vies zoals afval of kan besmet zijn door een ander dier.

Symptomen

Een doffe, plat uitziende vacht is het eerste teken van rondwormbesmetting. Een combinatie van braken en diarree is altijd een reden tot bezorgdheid. Een hangbuikig uiterlijk is een ander zeker symptoom van rondwormen. Een ernstig geval kan leiden tot longontsteking en darmblokkade. De kat zal lusteloos worden als hij langzaam van energie wordt ontdaan.

Hoe katten rondwormen krijgen?

Er zijn drie basismethoden voor de overdracht van rondwormen. Een zogende moeder met rondwormen kan het doorgeven aan haar kittens. Het eten van prooien (zoals ratten en muizen) besmet met rondworm kan ervoor zorgen dat de kat rondworm heeft. Het consumeren van eieren of larven van geïnfecteerde planten of grond kan ervoor zorgen dat de kat een rondwormbesmetting heeft.

Hoe rondwormen te herkennen

Ze zijn wit van kleur en ongeveer drie tot vijf centimeter lang met een slap en noedelachtig uiterlijk.

Behandeling

Uw dierenarts moet een ontwormingsproduct voorschrijven.

Lintwormen

De meest voorkomende vorm van lintworm bij katten is Dipylidium caninum. Dit is het type dat door vlooien wordt verspreid. De tweede meest voorkomende vorm is Taenia taeniaeformis, opgelopen door het consumeren van knaagdieren die de parasiet dragen.

Behandel het vlooienprobleem van uw kat zodat het niet wordt verergerd door infectie van weer een andere parasiet. Een kat niet achter muizen laten jagen lijkt misschien tegenstrijdig met de natuur, maar probeer het te ontmoedigen zodat je kat doet’t op te pikken ziektes.

Symptomen

Als je iets kleins en rijstachtigs ziet in de uitwerpselen van je kat of in de buurt van hun anus, kan het een segment van een lintworm zijn. Elk plotseling gewichtsverlies kan betekenen dat een kat een lintworm heeft.

Hoe katten lintwormen krijgen?

Een kat kan lintwormen krijgen van vlooien, vooral als ze een vlo inslikken die tijdens het verzorgen een lintwormei heeft ingenomen. Net als bij rondwormen kan het ook het gevolg zijn van het innemen van geïnfecteerde prooien.

Het zijn meestal knaagdieren die de parasiet dragen, maar het is gevonden in sommige amfibieën, reptielen en vissen.

Hoe lintwormen te herkennen?

Ze zijn wit, lang en plat en bestaan uit vele segmenten die gemakkelijk uit elkaar vallen. Hoewel de segmenten kort zijn, de volledige worm kan enkele centimeters lang worden.

Behandeling

U moet niet alleen een ontwormen product voorgeschreven door uw dierenarts, maar het beddengoed van uw kat moet worden behandeld om een nieuwe vlooienplaag te voorkomen.

Haakwormen

Haakwormbesmetting komt niet zo vaak voor bij katten als bij honden. Deze bijzonder vervelende wormen hebben tanden die ze gebruiken om zich vast te klampen aan de darmwanden en zich te voeden met het bloed. Ze broeden in vervuilde grond en zand, maar gedijen goed in het darmkanaal van een zoogdier.

Symptomen

Zoals bij de meeste wormbesmettingen is een doffe vacht het eerste teken. De haakworm zuigt bloed uit zijn gastheer en produceert een antistollingsmiddel terwijl ze bezig zijn.

Het resultaat is bloedarmoede, bleek tandvlees, zwarte of bloederige ontlasting en algemene lethargie. Bij kittens kan dit een groeiachterstand betekenen. Als Kitty constant doet alsof ze buikpijn heeft, kunnen het haakwormen zijn.

Hoe katten haakwormen krijgen?

Bij honden kan het worden overgedragen van moeder op puppy’s, hetzij in de baarmoeder of door borstvoeding. Het moet nog worden vastgesteld of katten op deze manier haakwormen kunnen oplopen.

Het eten van iets dat besmet is met haakwormlarven of eieren kan een plaag veroorzaken. Ze kunnen zich ook ingraven in de huid.

Hoe haakwormen herkennen?

Ze zijn haardun en amper een achtste van een centimeter lang. Ze zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog. Je kunt beter de symptomen herkennen in plaats van deze bijna onzichtbare parasiet.

Behandeling

Het kan twee of meer behandelingen van een voorgeschreven ontwormen product om zich te ontdoen van alle haakwormen.

Hartworm

Dit is een zeer ernstige, potentieel fatale infectie voor uw kat. De voetlange wormen kunnen gemakkelijk het hart, de longen en de bloedsomloop van een klein dier verstikken. Katten trekken niet vaak zoveel aan als honden, vossen en coyotes, maar vanwege hun grootte kunnen slechts een paar veel problemen veroorzaken.

Symptomen

Gelukkig is het zeldzaam dat een kat wordt geïnfecteerd met hartwormen, omdat de wormen niet vaak overleven tot het volwassen stadium in het systeem van een kat. Helaas betekent dit dat de ziekte niet gediagnosticeerd kan worden als gevolg van milde symptomen zoals hoesten en gebrek aan eetlust. Epileptische aanvallen en moeite met lopen zijn meer opvallende symptomen.

Hoe katten hartwormen krijgen?

De ziekte wordt verspreid door muggenbeten. Een mug bijt een besmet dier, neemt de hartwormeieren op en injecteert ze in het volgende dier dat ze bijten.

Probeer de muggenpopulatie in uw omgeving te verminderen door ondiep water te legen waarin ze hun eieren leggen.

Hoe herken je hartwormen?

Omdat de wormen de bloedsomloop binnendringen in plaats van het darmstelsel, zie je ze misschien nooit. In de vroege stadia kan zelfs een bloedtest ze niet vangen. Ze zijn als waden van vislijn die het hart van het dier verstoppen.

Behandeling

Hartwormen zijn erg moeilijk te behandelen bij katten, ook al hebben ze er zelden zoveel als een hond. Gebruik geen medicijnen bedoeld voor honden op een kat. Ontsteking kan worden verminderd met kleine doses prednisolon. Een operatie kan nodig zijn.

Kan ik wormen van mijn kat vangen?

Je kunt lintwormen niet rechtstreeks van je kat vangen, maar het innemen van een vlo met lintwormeieren kan vervelende effecten hebben. De haakworm kan zijn levenscyclus bij een mens echter niet voltooien, wat jeukende, rode huiduitbarstingen kan veroorzaken.

Spoelwormen kunnen niet overleven voorbij het larvale stadium bij mensen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat u een wormbesmetting rechtstreeks van uw kat zult oplopen.

Conclusie

Wormen zijn zowel te voorkomen als te behandelen bij katten. Wees voorzichtig met wat ze eet, zodat ze geen eieren of larven binnenkrijgt. Laat je poes steriliseren, maar als ze zwanger blijkt te zijn, laat haar dan ontwormen voordat de kittens komen.

Zorg ervoor dat uw kat ergens schoon en veilig woont. Als ze ondanks uw beste inspanningen enige vorm van wormen oploopt, breng haar dan naar een dierenarts voor diagnose en behandeling.

Soorten wormen bij katten?

Honden en katten zijn het slachtoffer van verschillende darmparasieten die vaak wormen worden genoemd. De meest voorkomende zijn de rondwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen. Van deze vier worden er slechts twee vaak gezien in de ontlasting met het blote oog: rondwormen en lintwormen.

Hoe katten rondworm krijgen?

Katten kunnen rondwormen krijgen door wilde dieren te eten, maar ook door uitwerpselen of een vervuilde omgeving. De meeste katten zijn op een bepaald moment in hun leven besmet met rondwormen. Ze vertonen vaak geen symptomen. Andere soorten wormen die katten kunnen krijgen, zijn hartwormen, haakwormen en lintwormen.

Hebben alle kittens wormen?

Kittens worden vaak geboren met wormen die van hun moeder zijn overgebracht. Het is belangrijk om uitwerpselen regelmatig op te ruimen en de algemene hygiëne te handhaven. Ze moeten ook regelmatige doses intestinale ontwormingsbehandeling krijgen, vooral als ze jong zijn.

Doe indoof katten krijgen wormen?

Maar parasieten kunnen overal komen, en zelfs die katten die hun dagen doorbrengen met loungen op een comfortabele bank kunnen besmet raken. Binnenkatten lopen nog steeds risico op lintworminfecties. Katten kunnen op een paar verschillende manieren besmet raken met lintworm, maar de meest voorkomende is door geïnfecteerde vlooien te eten.