Help! Mijn kat ruikt naar poep!


0

kat ruikt naar poep

“Mijn kat ruikt naar poep”, een uitdrukking die we soms horen van andere furparents.

Katten staan bekend als kieskeurig schone dieren, dus het kan schokkend zijn als je gaat zitten om met je harige vriend te knuffelen om er vervolgens achter te komen dat ze midden in de zomer plotseling naar een bijgebouw ruikt. Je vindt deze geur natuurlijk walgelijk en de kans is groot dat je kat ook niet graag stinkt.

Je eerste instinct kan zijn om Kitty te wassen, waar ze al dan niet mee instemt. (Er is een manier om je kat schoon te maken en toch al je vingers te houden.) Dit is misschien alles wat nodig is, maar je wilt de onderliggende oorzaak vinden om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Lees verder om erachter te komen wat de slechte geur van uw kat kan veroorzaken en hoe u deze kunt oplossen.

Hier zit een probleem achter

Het is helemaal niet normaal dat een kat zo ruikt. Als huisdierouder is het jouw taak om erachter te komen waarom Kitty stinkt en een haalbare oplossing voor het probleem te bedenken.

Gelukkig is deze situatie vrij eenvoudig op te lossen. Worst case scenario: Uw kat moet mogelijk naar de dierenarts om haar anaalklieren te laten draineren of verwijderen.

Beste scenario: Kitty moet gewoon haar dieet een beetje veranderen. Het enige wat u hoeft te doen is de gewoonten van uw kat observeren en een beetje onderzoek doen.

Waarom ruikt mijn kat naar poep?

Help! Mijn kat ruikt naar poep! 1

Er zijn veel redenen waarom een kat plotseling een onaangename geur kan ontwikkelen. Een slecht dieet met diarree en/of winderigheid tot gevolg is een veel voorkomende boosdoener, net als een vuile kattenbak. Een kat die veel naar buiten gaat, kan vies worden door door afval te wroeten of prooien in iemands composthoop te jagen.

Geïnfecteerde anaalklieren zijn de ernstigste oorzaak, maar gelukkig de minst voorkomende. Als je een langharige kat hebt zoals een Perzische, Maine Coon of Noorse boskat, kan hun vacht worden gematteerd door fecale materie.

Er is ook de mogelijkheid dat Kitty probeerde te klitten met een stinkdier of ander muskusachtig wild leven. Een goede ouderwetse dip in tomatensap kan dingen ophelderen. Als dit niet werkt, probeer dan een mix van een kwart waterstofperoxide, een kwart kopje zuiveringszout en een theelepel mild afwasmiddel.

Houd er rekening mee dat stinkdieren hondsdolheid kunnen dragen, dus dat zijn twee goede redenen om je kat lekker ver weg te houden van Pepe Le Pew.

Verandering van dieet

Kitty heeft een zeer gevoelige maag. Zelfs een kleine verandering kan grote problemen veroorzaken. Als u onlangs het dieet van uw kat hebt gewijzigd, is een slechte geur een goede reden om het terug te veranderen. Controleer de kattenbak op tekenen van diarree.

Als uw kat diarreevlekken op haar vacht heeft, kunt u haar schoonmaken met babydoekjes of doekjes speciaal voor het schoonmaken van huisdieren.

Als u het dieet van uw kat moet veranderen, maak er dan altijd een langzaam, geleidelijk proces van en voer haar geen korrelige vulstoffen.

Vuil zwerfvuil

Heb je het nest zo vaak verschoond als je zou moeten? Een vuile kattenbak kan leiden tot een stinkende poes. Maak de kattenbak van je kat regelmatig schoon.

Sommige katten, vooral jonge kittens die nog steeds aan de kattenbak wennen, denken misschien dat kattenbakvulling leuk is om mee te spelen en vies nest over zichzelf heen krijgen.

Als je ziet dat een kat iets te veel plezier heeft in haar kattenbak, haal haar dan over door haar een speeltje aan te bieden om mee te spelen. Misschien wilt u ook onderzoek doen naar een merk kattenbakvulling dat niet gemakkelijk aan bont kleeft.

Vieze kat

Help! Mijn kat ruikt naar poep! 2

Buitenkatten zijn niet zo streng voor hygiëne als binnenkatten. Je hebt niet alleen algemene vuilheid om je zorgen over te maken, maar ook parasieten. Als Kitty echt een hekel heeft aan het water, kun je haar inwrijven met doekjes voor huisdieren. Een goede poetsbeurt helpt ook.

Geïnfecteerde anaalklieren

Heeft Kitty veel op het tapijt gekrabd, gelikt en gebeten? Mogelijk zijn de anaalklieren besmet geraakt. Tijd om Kitty naar de dierenarts te brengen om ze te laten draineren of verwijderen plus een dosis antibiotica.

Gematteerd Billenhaar

Langharige katten krijgen hun vacht soms gematteerd met ontlasting en urine. Een kat met verwondingen die het verzorgen moeilijk maken, maakt het nog erger. Zorg ervoor dat je kat goed verzorgd is. Soms is het scheren van Kitty’s billen misschien wel de gemakkelijkste manier. Vraag uw dierenarts of trimmer om u te laten zien hoe u dit veilig kunt doen.

Oorzaken als gevolg van medische aandoeningen

Help! Mijn kat ruikt naar poep! 3

1. Matten kunnen achterste geur veroorzaken bij katten

Controleer de vacht van uw kat op fecale of urinevlekken. Als ze niet van baden houdt, zijn er doekjes en kammen die de truc kunnen doen. Het achterste uiteinde van de kat moet misschien af en toe worden geschoren om te voorkomen dat het mat wordt.

2. Urineweginfectie kan een stinkende kat veroorzaken

De bacterie die urineweginfecties veroorzaakt, zorgt ervoor dat kattenurine nog erger ruikt. Een urineweginfectie moet worden behandeld door een dierenarts. Als je een kater hebt, kan hij urinewegverstopping hebben en moet hij met spoed naar de dierenarts worden gebracht.

3. Artritis kan een stinkende kat veroorzaken

Artritis kan het moeilijk of zelfs pijnlijk maken voor een kat om zichzelf zo goed te verzorgen als vroeger. Breng haar naar een dierenarts om dit te laten behandelen. Geef uw kat geen artritismedicatie die bedoeld is voor mensen, omdat ze fataal kunnen zijn.

4. Chronische ziekte kan resulteren in stinkende kitties

Heeft Kitty overgewicht? Dit kan het moeilijk voor haar maken om zichzelf te verzorgen, plus huidrollen creëren die moeilijk schoon te maken zijn. Des te meer reden om naar Kitty’s gewicht te kijken. Elke langdurige ziekte kan leiden tot vette vacht, roos en onaangename geuren. Om het nog erger te maken, kan een zieke kat zijn interesse in verzorging verliezen.

Volg de instructies van uw dierenarts om uw kat weer gezond te maken en geef haar een zachte maar grondige verzorging om haar beter te laten ruiken. Ze zal zich ook een beetje beter voelen.

Mijn kat stinkt naar poep?

Hoewel ontlasting normaal gesproken geen aangename geur heeft, kunnen ontlasting of uitwerpselen soms extreem sterk en bedorven ruiken. De oorzaak voor stinkende ontlasting bij katten of mensen kan erg op elkaar lijken. Bij kittens worden vieze fecale geuren vaak geassocieerd met de introductie van nieuw voedsel of met ontstekingen van parasieten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat ruikt?

Schep dagelijks. De beste manier om kattenbakgeuren te verminderen, is door het stinkende spul te verwijderen. Grondig wassen. Vervang de dozen. Voeg meer goed bemeten dozen toe. Ventileren. Zuiveringszout. Reinig rommel snel en grondig.

Is het normaal dat de billen van een kat ruiken?

Katten hebben twee anaalklieren, één aan weerszijden van de anus, die een muskusachtig of visachtig ruikend materiaal produceren. Onder normale omstandigheden zijn ouders van huisdieren zich er nauwelijks van bewust dat deze klieren bestaan, maar als uw kat bang of opgewonden raakt, kan hij of zij hun inhoud vrijgeven.

Waarom stinkt mijn kat?

Halitose is de meest voorkomende oorzaak van duidelijke vieze geur bij katten. Tandziekten, mondkanker en nierfalen zijn de meest voorkomende oorzaken van een vieze adem die in mijn kattenpraktijk worden gezien. Ook zijn veel katten niet in staat om hun anale en genitale regio te verzorgen als gevolg van obesitas.