Kunnen katten autistisch zijn? Wat is normaal gedrag van katten?


0

kunnen katten autistisch zijn

Kunnen katten autistisch zijn? Kathy Hoopmann heeft een humoristisch prentenboek over dit onderwerp geschreven, genaamd Alle katten hebben het syndroom van Asperger.

Zoals het boek aangeeft, veel van de symptomen van Asperger zoals een vraag naar gelijkheid, afkeer van oogcontact, gehechtheid aan ongewone objecten en onafhankelijkheid zijn zeer veel voorkomende eigenschappen bij katten.

Wat wij mensen geneigd zijn te vergeten, is gedrag dat ons vreemd lijkt, eigenlijk vrij normaal naar kattennormen. Het is wanneer een kat zich abnormaal gedraagt (voor die specifieke kat) dat men zich zorgen moet maken.

Alles is volkomen normaal

Kattengedrag in het algemeen kan variëren binnen rassen en met individuen. Een Siamees is misschien overdreven vocaal. Een Pers kan intens stil zijn. Een Ragdoll hoeft niet bang te zijn voor gevaar.

Een Turks Busje is misschien slim maar onhandig. Katten houden over het algemeen niet van oogcontact omdat ze het als een bedreiging ervaren. Deze eigenschappen kunnen tekenen zijn van autisme bij mensen, maar zijn volkomen normaal volgens kattennormen.

Het is wanneer uw kat zich abnormaal gedraagt volgens haar normen dat u zich zorgen moet maken. Als een meestal rustige kat plotseling constant aan het joggen is, probeert ze je te vertellen dat er iets heel erg mis is.

Als een kat die meestal van knuffelen houdt, je plotseling wil vermijden en zich wil verstoppen, kan ze pijn hebben.

afbeelding van een vrouw die met een kat speelt

Sociale interactie

Hoe sociaal een kat is, hangt sterk af van de blootstelling aan mensen in kittenschap. Sommige kittens lopen achter op hun nestgenoten als het gaat om fysieke en sociale ontwikkeling. Dit kan een erfelijke afwijking zijn. Onderkoeling, infectie, slechte voeding en trauma in de leeftijd van twee tot negen weken kunnen leiden tot het “vervagende kittensyndroom”.

In het zeldzame geval dat zo’n kitten volwassen wordt, ze lijken misschien een beetje “uit” in vergelijking met andere katten. Het is niet ongebruikelijk dat een kat favorieten speelt als het gaat om socialiseren. Ze hebben de neiging om de voorkeur te geven aan rustige mensen die wachten tot de kat naar hen toe komt.

Interactie met andere katten

Katten kunnen territoriaal zijn, waardoor ze asociaal lijken wanneer ze zelfs met andere katten niet omgaan. De waarheid is dat katten elkaars persoonlijke ruimte respecteren als ze geen interactie hebben. Ze hebben hun eigen vorm van lichaamstaal die ze gebruiken om met elkaar te communiceren. Dit wil niet zeggen dat katten geen band met elkaar kunnen opbouwen.

Nestgenoten die samen worden opgevoed, kunnen onafscheidelijk zijn tot het punt dat het opsplitsen van hen gewoon emotionele wreedheid zou zijn. Een moederkat zal door het vuur lopen om haar kittens te beschermen.

Hoewel katten niet bekend staan om monogamie, kunnen ze een hechte band vormen met een partner. Niets is schattiger dan twee katten samen te zien kruipen.

kunnen katten autistisch zijn

Katten en autistische kinderen

Katten kunnen nuttige therapiedieren zijn voor autistische kinderen. Katten zijn niets anders dan geduldig als het gaat om luisteren. Ze onderbreken immers nooit of vragen om uitleg. Hun zachte vacht maakt ze perfecte maatjes voor kinderen met tactiele problemen.

Spelen met een huisdier helpt een autistisch kind te leren over empathie, emotionele binding en motoriek.

Kunnen katten autistisch zijn? Wat is normaal gedrag van katten? 1

De kat is niet-bedreigend en oordeelt niet, waardoor het kind wordt aangemoedigd om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Voorheen non-verbale kinderen misschien merken dat ze hun gespreksvaardigheden met Kitty willen oefenen.

De wispelturige kat

Het is een beetje een paradox. Katten hebben een hekel aan veranderingen, maar ze zijn zelf mercuriaal. Een kat kan een favoriet speeltje hebben dat ze gewoon niet met rust kunnen laten. Ze kunnen zo gefascineerd zijn door een object dat ze zullen blijven proberen het te verkennen, zelfs als de resultaten minder dan wenselijk zijn. Dit kan een kat betekenen die vast komt te zitten in papieren zakken en laden of verschijnt met een neus vol cactusnaalden.

Zodra er iets interessanters langskomt, kunnen ze zich daarop concentreren. Nadruk op “kunnen”. Die mooie nieuwe salontafel die je net hebt gekocht, ziet er zeker goed uit voor jou, maar Kitty denkt misschien dat het gewoon het meest afschuwelijke ding ooit is en het maakt haar gek. (Houd er rekening mee dat die salontafelpoten te allen tijde op haar ooghoogte staan.) Katten zijn onvoorspelbaar. Daarom houden mensen ervan.

kunnen katten autistisch zijn

Hoe om te gaan met je rare maar prachtige kat

Je kat heeft liefde en aanmoediging nodig om de beste kat te zijn die ze kan zijn. Je moet op je kat letten om een basislijn te krijgen van wat normaal voor hem is. Als een kat zich gedraagt op een manier die ongewoon is, betekent dit problemen en moet je erachter komen wat het is.

Moederkatten reageren altijd op hun baby’s, dus als huisdierouder moet je ook zorgzaam en responsief zijn.

Soms willen ze alleen hun ruimte en moet je ze toestaan die te hebben. Als je wilt dat Kitty socialiseert, moet je haar positieve bekrachtiging laten zien. Laat haar weten dat interactie met mensen een positieve ervaring is, maar forceer het niet.

In het kort

Kortom, een kat kan niet als autistisch worden gediagnosticeerd. De eigenschappen die geassocieerd worden met autisme bij mensen kunnen volkomen normaal zijn voor een kat. Als een kat zich vreemd gedraagt, zelfs naar kattennormen, kan dit te wijten zijn aan een slecht kittenschap of genetisch defect of iets dat moet worden gecontroleerd.

Katten hebben hun voorkeuren en antipathieën “En er is niets aan te doen!” zoals T. S. Eliot zei in zijn beroemde gedicht over de grillige Rum Tum Tugger.

Als je een autistisch kind hebt, kunnen ze contact maken met een katachtige vriend die hen uit hun schulp kan helpen. Je kat is niet autistisch, ze is gewoon uniek zoals elke andere kat.

Weg:

Kunnen katten autistisch zijn?

Katten kunnen afstandelijk zijn. De resultaten van een studie die onlangs in Frontiers in Veterinary Science is gepubliceerd, toonden echter aan dat katten aanhankelijk zijn met kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS), wat de kinderen en hun families ten goede komt.

Kunnen honden en katten autistisch zijn?

Studies zoals deze geven aan dat autisme heel goed bij honden zou kunnen voorkomen (niet bij katten). Ons begrip van typisch en atypisch hondengedrag is simpelweg te beperkt. Ook kunnen een aantal andere moeilijk te diagnosticeren hondenaandoeningen (bijv. Angststoornissen en pijn) klinische symptomen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die geassocieerd met autisme.

Kunnen katten speciale behoeften hebben?

Elke kat is speciaal en uniek, en katten die er een beetje ‘anders’ uitzien of zich gedragen, zijn misschien nog wel specialer en unieker dan de meeste, zelfs als ze een beetje extra ondersteuning nodig hebben. Katten met speciale behoeften hebben misschien een beetje extra liefde en aandacht nodig die hun eigenaar hen moet kunnen geven.

Kunnen katten mentale retardatie hebben?

Mentale retardatie bij katten verwijst naar een groot aantal stoornissen die kunnen leiden tot verstoord cognitief functioneren. Dit type hersenmisfiring kan leiden tot geheugenverlies, coördinatie en basisstoornissen in het dagelijks kattenleven. Soms zijn deze problemen klein en acuut, veroorzaakt door een tijdelijk letsel of ontsteking.