Is lavendelolie veilig voor katten? De gevaren van lavendel voor katten


0

Is lavendelolie veilig voor katten

Is lavendelolie veilig voor katten? In Disney’s verfilming van de geliefde musical Het bos in het zijn met name lavendelbloesems die de Grote Boze Wolf Roodkapje overhaalt om zich te verzamelen in een boeket voor Oma.

In de taal van bloemen symboliseert lavendel het meisje dat een vrouw wordt, evenals voorzichtigheid. Als Little Red leert dat opgroeien betekent dat je moet leren voorzichtig te zijn, is dit de perfecte bloem voor haar.

Niet zozeer voor je kat. Wanneer lavendelolie en katten worden gemengd, moet alleen de grootst mogelijke voorzichtigheid worden betracht.

Wat lavendel is

Er zijn 47 afzonderlijke soorten van het geslacht Lavendula. De meest voorkomende soort is Lavendula Angustifolia en het is het type dat het vaakst wordt gebruikt bij het maken van essentiële oliën. De bladeren zijn eenvoudig, vaak bedekt met fijne haren.

De kransvormige bloemen groeien op aren en zijn over het algemeen de lichtpaarse kleur die zijn naam deelt met de bloem, hoewel sommige wilde soorten blauw, geel of zwartachtig paars zijn.

Sinds de oudheid is een infusie van lavendel een belangrijke ingrediënt in het maken van zeep en het ruiken van badwater. In feite komt het woord “lavendel uit het Latijn”Lavare” betekent “wassen”. De bloem heeft een zoete, zacht muskusachtige geur. Mensen vinden de geur ontspannend tot bijna kalmerend, waardoor het populair is bij mensen die van een warm bad voor het slapengaan houden.

Lavander bloemen

De enige insecten die een tolerantie voor lavendel lijken te hebben, zijn vlinders en honingbijen, de twee insecten die je eigenlijk in je tuin wilt hebben. Een thee gemaakt met lavendel is zoet met citrustonen. Lavendelknoppen kunnen zowel zoete als hartige gerechten op smaak brengen en combineren goed met chocolade.

Omdat lavendel zo alomtegenwoordig is en zo’n aangenaam aroma heeft, denken sommige huisdierouders misschien dat het goed zou zijn voor hun kat. De waarheid is dat het dat echt niet is. Hoewel een knabbel of twee van een lavendelplant Kitty misschien geen pijn doet, kan een grote hoeveelheid dat wel, vooral in de geconcentreerde vorm van lavendelolie.

Is lavendelolie veilig voor katten?

Lavendel en toxiciteit

Engelse foto van een kat die dut

Volgens de Aspca, de lavendel is giftig voor katten. Gelukkig is het slechts mild giftig. Overconsumptie van de plant kan niet leiden tot de dood, maar Kitty kan misselijkheid, braken en een verlies van eetlust ervaren. Lavendel bevat een chemische stof genaamd linalool die alleen sterker is in concentratie in essentiële oliën van lavendel.

In geen geval mag een kat essentiële lavendelolie krijgen en mag het ook niet worden achtergelaten waar nieuwsgierige kleine tongen naartoe kunnen schuiven.

De lever van een kat is simpelweg niet in staat om de chemicaliën in essentiële oliën af te breken. Omdat een essentiële olie zo geconcentreerd is, kunnen de natuurlijke enzymen erin overal van 500 tot zelfs 2000 keer sterker zijn dan de oorspronkelijke plant. Hierdoor zijn waarschijnlijk zeer weinig essentiële oliën veilig voor katten om in te nemen. Lavendel is zeker niet veilig voor inname.

Als je lavendelolie in een diffuser hebt, zet het waar Kitty er niet bij kan. Het inhaleren van diffuse lavendelolie is misschien niet schadelijk voor uw kat, maar houd de kamer geventileerd en zorg ervoor dat ze de kamer kan verlaten als ze de geur onaangenaam vindt.

Lavendel en vlooien

microscopisch beeld van een vlo

Is het veilig om lavendelolie te gebruiken als vlooienwerend middel? Houd er rekening mee dat alles wat er op het lichaam van uw kat gebeurt, in zijn mond kan terechtkomen. Katten gebruiken hun tong om zichzelf te verzorgen. Als je echt lavendelolie wilt proberen als vlooienwerend middel bij je kat, gebruik dan op zijn minst commercieel geproduceerde producten in plaats van iets zelfgebrouwen.

Een betere keuze kan zijn om lavendel te gebruiken op met vlooien besmette tapijten en meubels, dun verspreid of weggestopt tussen kussens waar het onwaarschijnlijk is dat uw kat het inneemt.

Als u merkt dat uw kat een klein vlooienprobleem heeft, kam dan door haar vacht met een stijve kam gedompeld in water en niet-toxisch vloeibaar afwasmiddel. Als ze een bad accepteert, probeer dat dan. Uw dierenarts kan medicijnen aanbevelen, zowel oraal als actueel, die de problemen van uw kat zullen oplossen.

Een spritzing van 50% water en 50% appelciderazijn kan ook veilig het vlooienprobleem van uw kat behandelen, op voorwaarde dat uw kat stil blijft zitten voor een spritzing. (Je hebt dit toch niet als strafmethode gebruikt?)

Om verdere vlooienbesmettingen te remmen, kunt u uw katachtige metgezel een halsband laten dragen die is behandeld met de chemicaliën flumethrin en imidacloprid. Een ander alternatief is pepermunt, maar het is ook geen veilige manier om vlooien van je kat af te krijgen.

Uw kat zal blij zijn te weten dat haar favoriete plant, kattenkruid, vlooieneieren en larven kan vernietigen. Strooi wat op Kitty’s beddengoed na het wassen. Je zult vlooien verminderen, maar Kitty is misschien terughoudender dan normaal om haar bed te verlaten!

Lavendel en angst

Lavander bloemen

In aromatherapie wordt lavendel gebruikt om te helpen bij ontspanning. Bij sommige katten kan lavendel precies het tegenovergestelde doen! Sommige producten die zijn ontworpen om katten af te weren, bevatten zelfs lavendel. Uw kilometerstand kan variëren. Sommige katten vinden lavendelgeuren niet erg, maar sommigen haten ze absoluut. Je kat laat je na één snuifje weten wat haar mening is.

Gezien het feit dat de gemiddelde kat tussen de 16 en 20 uur per dag slaapt, moet ze dan echt meer ontspannen zijn? Sommige mensen gebruiken lavendel wierook om te helpen bij meditatie, maar katten zijn daar echt niet van. Een kat zou waarschijnlijk zeggen: “Wees één met het universum? Ik BEN het Universum!”

Als uw kat tekenen van angst vertoont (bijvoorbeeld ongepast urineren of krabben), kan extra speeltijd zijn wat ze nodig heeft om te kalmeren en energie te verbranden. Als je echt een kruidensupplement wilt gebruiken, zijn valeriaan of kamille misschien betere keuzes. Sommige halsbanden zijn doordrenkt met lavendel en adverteren als goed voor het kalmeren van katten.

Ze worden aanbevolen als goed voor rustgevende katten tijdens het reizen, kooien of andere ongemakkelijke situaties. De werkelijke resultaten variëren en kunnen afhangen van hoeveel uw kat van de geur houdt. Voor extreme gevallen van angst, wilt u misschien uw dierenarts vragen naar anti-angst medicatie.

Andere toepassingen van lavendel

Het zelf gebruiken van lavendelgeurende producten mag uw kat niet schaden. Als u een lavendellotion gebruikt, zorg er dan voor dat deze volledig is geabsorbeerd voordat u uw kat aanraakt, zoals u zou moeten doen met elke lotion. Als je lavendelgeurende zepen, lotions, parfums of shampoos gebruikt, zullen ze je kat niet schaden, maar als ze de geur niet leuk vindt, zal ze je dit laten weten door je te vermijden.

Is lavendelolie veilig voor katten? De gevaren van lavendel voor katten 1

Gebruik deze producten echter niet bij uw kat. Gebruik alleen de mildste zeep als u uw kat moet wassen, zoals mild afwasmiddel, (geen namen noemen, maar denk aan een zonsopgang.) babyshampoo of beter nog, shampoo speciaal geformuleerd voor katten. De meeste katten geven sowieso niet om lotions.

Als uw kat een kleine irriterende huid heeft, kunt u deze kalmeren met een speciaal samengesteld voor toepassing op katten of een bepaald glijmiddel op basis van aardolie. (Nogmaals, geen namen noemen, maar het rijmt op “benzine”.)

Tot slot

Lavendel, hoewel niet de meest giftige stof, is niet echt iets dat je kat nodig heeft. Vooral de etherische olie moet ver weg van je viervoetige vriend worden gehouden. Het is een effectieve en natuurlijke vlooienafstotendet, maar moet waarschijnlijk worden toegepast op tapijten en meubels in plaats van de kat zelf.

Lavendelgeuren kunnen uw kat al dan niet helpen kalmeren. Natuurlijk betekent niet altijd veilig, dus raadpleeg uw dierenarts. Er zijn tal van andere natuurlijke opties om te verkennen. Zoek er een die bij zowel u als uw kat past.

Weg:

Is lavendelolie veilig voor katten?

Verse lavendel is niet giftig voor katachtigen, alleen de essentiële oliën afkomstig van de planten zijn dat wel.

Is lavendelolie veilig voor katten om te ademen?

Een paar veel voorkomende essentiële oliën die VEILIG zijn om te gebruiken voor uw kat zijn lavendel, copaiba, helichrysum en wierook.

Zal lavendelolie vlooien op katten doden?

Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat formules met verdunde lavendel net zo effectief waren in het doden van vlooien als commerciële chemische sprays.

Is lavendelolie gevaarlijk voor katten?

Het meest verontrustende is dat katten de verbindingen in essentiële oliën niet efficiënt kunnen metaboliseren, wat kan leiden tot toxische opbouw in hun lichaam. Verse lavendel is niet giftig voor katachtigen, alleen de essentiële oliën afkomstig van de planten zijn dat wel.