Kokosolie voor katten – Gebruik, voordelen en risico’s


0

kokosolie voor katten

Kokosolie voor katten? Is het een goed idee? “Doe de limoen in de kokosnoot”, beveelt een calypso-lied van Harry Nilsson aan, “en je zult je beter voelen.” Wat je kat betreft, wil je misschien de limoen overslaan (de meeste katten houden niet van citrusvruchten.) maar een beetje kokosolie kan goed zijn voor wat haar dwarszit. Nadruk op weinig.

Wat is kokosolie?

In de oude Samoaanse cultuur werden kokosnoten gebruikt voor alles, inclusief zeep en shampoo. Kokosolie, ook bekend als kopra-olie, wordt gewonnen uit de pit van de vrucht van de kokospalm. (Cocos nucifera) Omdat het langzaam oxideert als gevolg van een hoog vetgehalte, kan het een goede zes maanden duren zonder te bederven.

Als kookelement is het smaakvol maar vet. In feite is het 99% vet en heeft het 890 calorieën in 100 gram. Het is een primair ingrediënt in niet-zuivel creamers en bioscooppopcorn. Het is rijk aan de vitamine E en K, waardoor het populair is als haarverzorgingsproduct.

Kokosolie voordelen

afbeelding van gebroken kokosnoten

Als een actuele zalf is kokosolie volkomen veilig voor katten. Als uw kat een huidirriterende kokosolie heeft, is kokosolie misschien het beste om erop te doen. Het moet niet direct op een open wond worden geplaatst, maar eromheen om infectie te voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om een huidirritant te voorkomen.

Als je een witte kat hebt of een haarloze variëteit zoals een Sphynx dat zonnebrand gemakkelijk een beetje kokosolie kan dienen als zonnebrandcrème. Als uw kat aangelijnd is (Ja! Het kan!) je kunt een beetje op haar voetzolen wrijven voor een wandeling om als barrière te dienen voor het geval ze op iets smerigs als strooizout stapt. Als uw kat oormijt heeft, zal een druppel of twee kokosolie gevolgd door een oormassage de mijten verstikken en oorsmeer losmaken, waardoor ze gemakkelijker schoon te maken zijn.

Heb je kokosolie op je haar gebruikt? Het is ook goed voor het haar van je kat! Als je een langharig ras hebt, kan kokosolie werken als een Detangler evenals het maken van haar vacht glanzend en slank. Maak je geen zorgen als Kitty een beetje van haar vacht likt. Het is niet alleen redelijk veilig voor uw kat om kokosolie intern te nemen, maar het kan haarballen voorkomen. Als Kitty zich verstopt voelt, kan een kleine dosis kokosolie dat rechtzetten. Dat helpt ons om in ….

Risico’s van kokosolie

Ze hebben dit nooit vermeld in de televisieserie. Gilligan’s Eiland of de animatiefilm Moana of zelfs in de roman Robinson Crusoe, maar kokosnoot is een natuurlijk laxeermiddel. Daarom moet uw kat het alleen in kleine doses inwendig innemen om haarballen te voorkomen of om constipatie te genezen. Het is ook erg hoog in vetgehalte.

Sommige merken kokosolie hebben het meervoudig onverzadigde “goede” vet en sommige hebben de gehydrogeneerde vetten die niet zo goed zijn. Hoe dan ook, als uw kat diabeet is of op dieet is, is kokosolie misschien niet goed voor hen, zelfs niet in kleine doses. Er is ook een kleine kans dat uw individuele kat allergisch is. Laat haar een klein beetje van je vinger likken en observeer haar reactie voordat je haar nog meer geeft.

Kokosolie voor katten?

afbeelding van verbrijzelde kokosnoten fruit

Kokosolie biedt meer voordelen voor uw kat als het topisch wordt gebruikt, bijvoorbeeld om psoriasis, insectenbeten of een wond te behandelen. Intern mag het alleen worden gebruikt als een zeer incidenteel supplement. Neem eerst contact op met uw dierenarts en als u de OK krijgt, gebruik dan alleen niet-gehydrogeneerde kokosolie, bij voorkeur nieuw of gefractioneerd. Je beste gok is de gefractioneerde olie vanwege better stabiliteit en een hoge concentratie van gezonde vetzuren.

De vetzuren in kokosolie zijn gedeeltelijk oplosbaar in water, waardoor het gemakkelijk te metaboliseren is. Als je een zieke kat hebt die is afgevallen, kan kokosolie helpen, maar ga voorzichtig te werk. Als uw kat geen diabetes heeft of allergisch is voor kokosolie en ondergewicht heeft, verstopt is of last heeft van ernstige haarballen, kan een kleine dosis kokosolie de juiste keuze zijn.

Hoe kokosolie op te nemen in het dieet van uw kat

Kokosolie voor katten

Je wilt dit langzaam introduceren in Kitty’s dieet, zodat ze geen buikproblemen heeft. Slechts 1/8 van een theelepel per dag om mee te beginnen zal werken. Voor een kat van gemiddelde grootte, werk tot 1/4 tot 1/2 theelepel twee keer per dag en begin geleidelijk te bezuinigen naarmate Kitty’s gezondheid verbetert. Veel katten houden van de smaak van kokosolie en zullen het graag direct uit de lepel schuiven. Als je kat er niet om geeft, wil je het misschien mengen met wat aromatisch kattenvoer.

Alternatieven voor Kokosolie

Als uw kat om wat voor reden dan ook geen kokosolie kan hebben, is er visolie om te overwegen, bij voorkeur zalm, ansjovis of krill. Dit soort olie mag alleen intern worden gebruikt. Niemand wil een kat die naar vis ruikt! Voor lokaal gebruik kan olijfolie werken, hoewel het niet helemaal dezelfde ontstekingsremmende effecten zal hebben.

Uw dierenarts kan actuele toepassingen voorstellen die specifiek voor katten zijn geformuleerd. Kokosolie kan veilig worden toegevoegd aan het schoonheidsregime van uw kat en sommige huidaandoeningen verlichten. Het kan sommige interne problemen genezen, maar kan ook enkele veroorzaken, dus wees heel voorzichtig om alleen de kleinste dosis te gebruiken die nodig is. Gebruik het goed, en dan voel je je beter!

Weg:

Kokosolie voor katten?

Extern kan kokosolie helpen bij allergieën, droge huid, jeuk en algehele vachtgezondheid. Intern kan kokosolie het immuunsysteem van een kat ten goede komen, helpen bij haarballen, artritisontsteking verminderen, een slechte adem verbeteren en helpen met een gezonde maag.

Is kokosolie giftig voor katten?

Gelukkig is kokosolie volkomen veilig voor je kat om af te likken, omdat het ook intern kan worden gebruikt (daarover zo meteen meer!). Door kokosolie zowel intern als extern te gebruiken, kunnen katteneigenaren op natuurlijke en veilige wijze de algehele gezondheid van huid en vacht bevorderen.

Hoe geef ik mijn kat kokosolie?

Begin met het bedekken van je vinger met de olie en laat je kat het aflikken. Ga dan verder door een achtste tot een kwart theelepel olie aan hun voedsel toe te voegen, of laat ze het aflikken van een speeltje of traktatie. Let goed op het gewicht van je kat. Als hij begint te winnen, ga dan terug naar het vet en voeg meer activiteit toe aan zijn dag.

Doodt kokosolie wormen bij katten?

Kokosolie kan zelfs giardia doden, een van de smerigste insecten die honden en katten treffen. Hot spots en gist flare-ups kunnen ook topisch worden behandeld met kokosolie.