Hoe vaak plassen katten in 24 uur? Houd een extra oogje in het zeil voor wijzigingen


0

Hoe vaak plassen katten

Als kattenouder is het volkomen normaal om heel specifiek en nieuwsgierig te zijn met elk klein detail over de gezondheid van je kat. En het is veel beter dan helemaal niet om deze dingen te geven. Hoe triviaal of vreemd het ook lijkt, weten hoe vaak katten plassen, kan u helpen de gezondheid van uw harige vriend te controleren en te controleren of u zich zorgen moet maken over een mogelijk probleem.

De toiletgewoonten van uw kat of hoe vaak hij naar de kattenbak gaat, kunnen u vertellen of er iets mis is. Als u plotseling merkt dat uw kat min of meer vaak urineert, of als hij lange tijd in zijn kattenbak zit zonder een spoor van urine te zien, dan moet u uw kat mogelijk onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Lees verder om meer te weten te komen over kattenurine en hoe het het verschil kan zien tussen een gezonde kat en een zieke.

Kat Plas 101

Wat is kattenurine?

Urine is een geconcentreerde vorm van metabolisch afval en bevat natriumchloride, andere elektrolyten, andere ontgifte verbindingen, ureum, creatine en urinezuur. De kenmerkende gele kleur is te wijten aan urobilinogeen. In lekentermen is urine een lichaamsafval gevuld met overtollig water en stoffen die het lichaam niet langer nodig heeft.

Deze overtollige stoffen worden door de nieren via de urineleiders naar de blaas gestuurd. De blaas dient als opslag van deze overtollige vloeistoffen en stoffen. Zodra het vol is, zal het deze afvalstoffen uit het lichaam verwijderen als urine via de urethra.

Waarom plassen katten?

Over het algemeen plassen katten omdat ze het overtollige afval dat in hun blaas is opgeslagen, moeten verwijderen. Ook vrouwelijke katten, evenals gecastreerde en gesteriliseerde katten plassen om hun territorium te markeren. Voor niet-gecastreerde mannelijke katten is een andere opmerkelijke functie van urinemarkering bij katten echter om vrouwelijke katten te laten weten dat ze beschikbaar zijn.

Hoe ziet een normale kattenplas eruit?

Normale kattenurine moet schoon en lichtgeel zijn. De kleur van gezonde urine wordt meestal beschreven als “goudkleurig” of “strokleurig” en het mag niet troebel of moeilijk te doorzien zijn. Veranderingen in kleur (donkerbruine urine of licht), troebelheid of deeltjesmateriaal (zwevend puin) zijn meestal gerelateerd aan blaasontstekingen of nieraandoeningen.

Hoe vaak plassen katten in 24 uur? Houd een extra oogje in het zeil voor wijzigingen 1

Wat betekent sterke urinegeur?

Een zieke kat heeft meestal plas met een sterke en stinkende geur. Kattenurine met een intense geur kan worden veroorzaakt door tumoren, ontsteking van de blaas, urineweginfecties, hormonale stoornissen en meer. In het bijzonder geldt dit laatste voor mannelijke katachtigen. Het is raadzaam om uw huisdier mee te nemen voor een controle bij de dierenarts.

Hoeveel moet uw kat plassen?

Naast hoe vaak uw kat de kattenbak gebruikt, moet u ook letten op hoeveel urine hij elke keer produceert, omdat dit een zeer belangrijke indicator kan zijn. U moet uw kat naar de dierenarts brengen als de hoeveelheid en frequentie van het urineren toenemen, vooral als dit vele dagen aanhoudt. Urineren dat plotseling toeneemt, kan een teken zijn van kattendiabetes.

Aan de andere kant, als uw kat vaker plast dan normaal, maar slechts een kleine hoeveelheid urine per keer produceert, is hij duidelijk in nood. Hoewel het geen medisch noodgeval is zoals de omstandigheid dat de kat volledig niet in staat is om te plassen, is het toch behoorlijk gevaarlijk.

De meest typische redenen zijn nierstenen, nierzand of zelfs een infectie of ontsteking van het urinewegstelsel (vaak bekend als een urineweginfectie). De kat moet zo snel mogelijk worden beoordeeld door een dierenarts.

Een manier om u te helpen de hoeveelheid urine van uw kat te controleren, is door de kattenbak van uw kat te controleren op klonten. Je kunt zien hoeveel je kat in één keer urineert, omdat het klonterende strooisel zich ophoopt als je kat plast.

De typische kat weegt 10 pond en produceert klonten kattenbakvulling ter grootte van een tennisbal of vuist. Je kat plast vaker als je merkt dat de klontjes kattenbakvulling groter zijn geworden. De meest typische medische aandoening die dit zou kunnen aangeven, is nierziekte.

Hoe vaak plassen katten?

De hoeveelheid water die uw kat drinkt of zijn waterinname heeft een grote impact over hoe vaak uw kat de kattenbak gebruikt. Katten op natvoerdieet zijn meer gehydrateerd en plassen vaak, dus de hoeveelheid vocht in hun voedsel heeft ook een effect. Bovendien kan uw kat op bijzonder warme of vochtige dagen minder vaak plassen dan normaal.

De frequentie van het urineren van een kat kan ook afhangen van zijn gezondheid. Katten met diabetes of nierziekte zullen waarschijnlijk vaker plassen. De frequentie van uw kat van toiletbezoeken kan ook worden beïnvloed door lever- en blaasaandoeningen.

Katten die minder vaak plassen dan normaal kunnen een urineblokkade hebben. Dit geldt vooral voor luidruchtige mannelijke katten, die duidelijk moeite hebben met plassen. Wanneer u dit opmerkt, breng uw kat dan onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts om een fatale afloop hiervan te voorkomen.

Hoe vaak een kat urineert, kan ook een gedragsmatige oorzaak hebben, vooral als ze de kattenbak plotseling minder vaak gebruiken dan voorheen.

Bovendien kan uw kat stoppen met het gebruik van de doos als u deze niet vaak genoeg schoonmaakt of als de doos te klein is. Minder urineren kan ook voorkomen bij oudere of gewonde katten die moeite hebben om in de kattenbak te komen.

Gelukkig is er een kattenbak voor elk type kat en katteneigenaar. Je kunt een doos met een lage muur proberen als je bontbaby moeite heeft om er binnen te komen. Probeer een zelfreinigende kattenbak als je hulp nodig hebt bij het opruimen.

Bovendien, als je meerdere katten in huis hebt, is het het beste als je één kattenbak per kat plus één extra kunt voorzien. Dus als je drie katten hebt, overweeg dan om vier kattenbakken voor hen te kopen. Door dit te doen, kunt u voorkomen dat één kat de toegang tot de kattenbak controleert, wat andere katten kan afschrikken om het te gebruiken.

Hoe vaak moet uw kat op een dag plassen?

Terwijl katten meestal 2-4 keer per dag plassen, kan uw kat meer of minder vaak plassen, en dat is oké. Hoe vaak moeten katten dan plassen? Ze moeten plassen, hoe vaak ze dat meestal ook doen! Het is de moeite waard om de dierenarts te vragen een controle uit te voeren als ze minder vaak of vaker gaan.

Hoe vaak plassen katten in 24 uur? Houd een extra oogje in het zeil voor wijzigingen 2

6 factoren die de urineproductie van een kat beïnvloeden

U moet uw kat een paar dagen tot een paar weken in de gaten houden om zijn gemiddelde aantal uitstapjes naar de kattenbak te bepalen. Onthoud dat er zullen dagen zijn dat je kat nog één keer zal plassen of één keer minder dan wat als normaal wordt beschouwd. Dit gemiddelde aantal keren kan veranderen afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals:

Waterverbruik

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste element dat het urinepatroon van uw kat beïnvloedt. Katten zullen meer plassen als ze meer water drinken of meer water binnenkrijgen via hun voer. Zorg ervoor dat uw kat elke dag voldoende water drinkt (tenzij hij op een dieet is dat het niet nodig heeft, zoals natvoer alleen met extra water of bevroren / ontdooid rauw voedsel).

Zorg ervoor dat uw kat elke dag toegang heeft tot vers water. U kunt een kattenwaterfontein gebruiken om uw kat aan te moedigen meer te drinken, omdat het het water vers houdt, en katten worden ook meer aangetrokken door stromend water.

Leeftijd

Het patroon van urineren bij katten wordt bepaald door hun metabolisme. Vanwege hun snelle vertering van voedsel en een hoger calorieverbruik hebben kittens een sneller metabolisme dan volwassenen. Bovendien zorgt het ervoor dat ze vaker plassen.

Naarmate een kat ouder wordt, begint zijn metabolisme te vertragen en vertraagt de spijsvertering ook. Oudere katten hebben een langzamer metabolisme dan jongere katten, waardoor ze ook minder vaak plassen.

Voedselinname

Het voer dat u uw kat geeft, moet vloeistoffen bevatten. Om deze reden is het cruciaal om maaltijden van droogvoer en natvoer.

Dus als je kat vaker natvoer eet, krijgt hij ook meer water. Vandaar dat je van hem kunt verwachten dat hij vaker plast.

Aan de andere kant, als uw kat vaker droogvoer eet, kunt u ook verwachten dat uw kat minder vaak plast, vooral als hij ook niet genoeg water drinkt.

Stress

Katten onder stress kunnen minder vaak plassen of juist vaker dan normaal. Als de kattenbak zich bijvoorbeeld in een drukbezocht gebied van uw huis bevindt, kan uw kat gestrest raken wanneer hij urineert.

Als gevolg hiervan kan het wachten tot het gebied minder is druk om de kattenbak te gebruiken of gewoon zoveel mogelijk te vermijden, waardoor deze over het algemeen minder zou plassen. Wanneer ze bang zijn of zich ongemakkelijk voelen, plassen sommige katten.

Ook, zoals eerder vermeld, is het voor katteneigenaren met veel katten thuis belangrijk om voldoende kattenbakken te geven om al hun katten te huisvesten. Als een huishouden met meerdere katten thuis vier katachtigen heeft, moeten er vijf kattenbakken zijn in gebieden met minder verkeer.

Hoe vaak plassen katten in 24 uur? Houd een extra oogje in het zeil voor veranderingen 3

Medicatie

Bepaalde medicijnen kunnen het urinepatroon van uw kat veranderen. Om voorbereid te zijn, moet uw arts u altijd informeren over mogelijke bijwerkingen voordat hij een recept voor uw kat voorschrijft.

Medische problemen

Bepaalde aandoeningen, acuut of chronisch, zullen van invloed zijn op het urineren van uw kat. Katachtigen met een nierziekte en diabetes zullen bijvoorbeeld meer urine produceren en ze zullen veel vaker plassen dan normaal. Kattenhuisvervuiling is ook een ander veel voorkomend gedrag dat kan worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening.

Het is van cruciaal belang om uw kat naar de dokter te brengen zodra u veranderingen opmerkt in de manier waarop uw kat plast, omdat dit kan voorkomen dat een acuut probleem zich ontwikkelt tot een chronisch probleem.

Medische problemen en kattenurine

Enkele van de meer typische kwalen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat minder of vaker moet plassen of meer of minder urine kan produceren, zijn onder meer:

Acute of chronische nierziekte

Afhankelijk van de primaire oorzaak van de nierziekte, of de aandoening acuut of chronisch is en hoeveel van elke nier goed functioneert, kan nierziekte verschillende gevolgen hebben voor de urineproductie.

Urethrale blokkade of feline urethrale obstructie

Dieet is een van de meest voorkomende oorzaken van feline urethrale obstructie. Het wordt ook veroorzaakt door de ophoping van slijm, pus, bloedstolsels, kleine stenen of kristallen die van de nieren naar de urethra reizen. De aanwezigheid hiervan kan het urineren belemmeren, wat fataal kan zijn als het niet op tijd wordt beheerd.

Urethrale verstopping komt vaker voor bij mannelijke katten, omdat hun sanitair iets ingewikkelder is dan bij vrouwelijke katten.

Hoewel de exacte oorsprong onbekend is, kunnen virale infecties of voeding een belangrijke rol spelen. Minder vaak kan de obstructie worden veroorzaakt door trauma, maligniteit of littekens. Dierenartsen dachten ooit dat vroege castratie de schuld was, maar dat is inmiddels weerlegd.

Urineweginfectie (UTI) of feline interstitiële cystitis

Wanneer een vrouw de kattenbak vaak gebruikt en spant of schreeuwt van pijn, is het meestal een urineweginfectie (UTI) of feline interstitiële cystitis. Dit wil niet zeggen dat alleen vrouwen deze problemen kunnen krijgen; integendeel, vrouwtjes hebben de neiging om ze vaker te ervaren.

U kunt al dan niet de aanwezigheid van rode urine opmerken, wat wijst op de aanwezigheid van bloed in de urine van uw kat. Omdat ze de doos met pijn verbinden, zullen ze hem af en toe helemaal niet gebruiken.

beste kattenwaterfontein

Mogelijke uitdroging

Als uw kat de kattenbak zelden gebruikt en slechts een kleine hoeveelheid urine achterlaat, geeft dit meestal aan dat de nieren slechts een kleine hoeveelheid urine produceren. Uitdroging is meestal de boosdoener en, net als bij mensen, kan het optreden in warme omstandigheden. Nierafwijkingen, lage bloeddruk, trauma of leverproblemen kunnen ook de schuld zijn.

Suikerziekte

Net als bij mensen zijn twee van de meest voorkomende symptomen van diabetes polyurie, of frequent urineren, en polydipsie, of het gevoel van extreme dorst waardoor uw kat vaker drinkt. Daarom, als u deze twee klinische symptomen opmerkt, wilt u misschien uw kat naar de dierenarts brengen voor de juiste beoordeling en diagnose.

Kanker

Bepaalde maligniteiten in de urinewegen kunnen ervoor zorgen dat uw kat moeite heeft met plassen.

Schildklieraandoeningen

Schildklierproblemen, zoals hyperthyreoïdie, kunnen ervoor zorgen dat uw kat vaker plast.

Conclusie

Hoe vaak plassen katten? Welnu, zoals eerder vermeld, zijn er verschillende factoren die een rol spelen. Katten moeten echter gemiddeld plassen 2 tot 4 keer per dag.

Bovendien moet u, afgezien van de frequentie van het urineren van uw kat, ook de hoeveelheid van zijn urine controleren, evenals de kleur en geur.

Als u deze basisdingen over de urine en het eliminatiepatroon van uw kat kent, kunt u zijn gezondheid volgen, de aanwezigheid van potentiële gezondheidsproblemen identificeren en voorkomen dat de progressie van een onderliggende acute ernstige medische aandoening chronisch wordt.

Hoe vaak plassen katten in 24 uur? Houd een extra oogje in het zeil voor wijzigingen 4