Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden


0

Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden 1

Hoe lang leven tabby katten? Katteneigenaren en mensen die een kat willen adopteren, hebben zich misschien afgevraagd hoe lang tabby-katten leven. De levensduur van een kat hangt af van meerdere factoren, en die van de tabbykat is geen uitzondering.

Eigenaren van gezelschapsdieren spelen een belangrijke rol bij het helpen van katten om een lang, gezond en gelukkig leven te leiden. Ontdek in dit artikel hoe je meer jaren met je kat kunt doorbrengen.

Wat is een Tabby Cat?

Veel mensen denken dat de Tabby een ras van de huiskat is. De term “tabby” verwijst echter eigenlijk naar het vachtpatroon van de kat. Als zodanig komen veel huiskatrassen in tabby-vachtvarianten. Om deze reden vindt u katten die worden beschreven als Manx-tabbies, Birmese tabbies, Britse korthaar tabbies, enz.

Hoewel de tabby-vacht in verschillende soorten voorkomt, wordt een echte tabbykat gekenmerkt door de M-vormig patroon op zijn voorhoofd.

De legendarische Tabby-kat

Volgens de legende staat de “M” voor “mau”, wat het woord is voor “kat” in het oude Egypte. Het oude Egypte is niet het enige dat legendes over katten heeft. Het vereerde dier komt ook voor in de christelijke en islamitische folklore.

Een moslimlegende vertelt het verhaal van een kat genaamd Muezza. Muezza redde zijn meester Mohammed van een slang. Dit leverde de kat en al zijn nakomelingen het M-merkteken op hun voorhoofd op als beloning voor Muezza’s moed.

In de christelijke folklore wordt gezegd dat een kat Jezus leek te troosten toen hij een baby was. Zijn moeder Mary streelde het hoofd van de kat en liet een M-teken achter op het voorhoofd.

Hoe lang leven Tabby-katten

Dus hoe lang leven Tabby-katten?

Tabby katten leven gemiddeld 12 tot 15 jaar. Sommige katten worden echter tot 18 jaar en ouder, vooral als ze goed worden verzorgd.

De levensverwachting van een huiskat hangt af van meerdere factoren. Omdat tabby katten van veel verschillende rassen kunnen zijn, kan het specifieke ras van een kat ook van invloed zijn op hoe lang de katten leven.

Gemeenschappelijke Tabby-kattenrassen en hun gemiddelde levensduur

Terwijl de gemiddelde levensduur van de tabbykat is 12 tot 15 jaar, kunnen hun specifieke rassen ook van invloed zijn op hun levensverwachting. Hier zijn de gemiddelde levensduur voor elk tabby kattenras:

Amerikaanse korthaar: 15 tot 20 jaar

Amerikaanse langhaar: 15 tot 20 jaar

Perzisch: 15 tot 20 jaar

Maine Coon: 9 tot 13 jaar

Bengalen: 12 tot 16 jaar

Abessinisch: 9 tot 15 jaar

Factoren die van invloed zijn op de levensduur van de Tabby-kat

Genetica en algehele gezondheid

Bepaalde ziekten en aandoeningen kunnen door hun ouders worden doorgegeven aan kittens. Deze genetische of erfelijke aandoeningen beïnvloeden de levensduur van katten en hun algehele gezondheid, afhankelijk van het type ziekte en de ernst ervan.

Vroege detectie en goede veterinaire zorg kunnen helpen bij het beheersen van dergelijke erfelijke ziekten of zelfs bij de behandeling ervan. Dit verlengt het leven van een kat en verbetert haar kwaliteit van leven.

Binnenkatten vs Buitenkatten

Binnenkatten leven langer dan buitenkatten leven. Altijd binnen zijn verlaagt het risico op externe bedreigingen voor hen aanzienlijk. De bedreigingen waarmee buitenkatten worden geconfronteerd, zijn andere dieren, wilde roofdieren; vecht met andere katten of huisdieren; voertuigongevallen; interacties met onvriendelijke mensen en andere factoren die kunnen bijdragen aan een vroege dood.

Buitenkatten en verwilderde katten lopen ook een hoger risico op het krijgen van infectieziekten en parasieten. Omdat ze zonder toezicht zijn terwijl ze op een van hun avonturen zijn, hebben ze meer kans om dingen te eten die ze niet horen te eten of vast te komen te zitten op willekeurige plaatsen. Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom ze niet dezelfde gemiddelde levensduur hebben als een binnenkat.

Terwijl indoor tabby katten langer leven, zijn ze ook minder actief en lopen ze meer risico op overgewicht. Er zijn echter veel dingen die huisdierouders kunnen doen om dit te voorkomen. Hun dieet kan worden aangepast om het gewicht van de kat effectiever te kunnen beheren.

Binnenkatten vs buitenkatten Gemiddelde levensverwachting

Binnenkat: 10 tot 15 jaar

Buitenkat: 7 jaar

Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die van invloed zijn op de levensduur van een kat 2

Desexing (sterilisatie en castratie)

Het steriliseren of castreren van katten helpt de ontwikkeling van reproductieve aandoeningen zoals tumoren en kanker te voorkomen. Het steriliseren van vrouwelijke katten elimineert de kans op het krijgen van eierstok- en baarmoederkanker volledig. Een gesteriliseerde poes heeft ook een lagere kans op het ontwikkelen van borstkanker. Een gecastreerde kater heeft geen kans op het krijgen van teelbalkanker.

Een ander voordeel van het desexen van een vrouwelijke of mannelijke kat is dat het hun verlangen om te zwerven vermindert. Dit verlengt de levensduur van de tabbykat door te voorkomen dat ze in gevecht raken met andere katten of gewond raken als gevolg van ongelukken in de buitenlucht.

Dieet &Hydratatie

Zoals bij elk huisdier, heeft het dieet een grote invloed op de gezondheid van de kat, de levensduur en de algehele kwaliteit van leven. Kattenvoer van hoge kwaliteit dat qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd is op basis van de leeftijd van de kat, activiteitsniveaus en andere voedingsbehoeften, helpen hen gezond te houden en weg van ziekten.

Om tabby kittens gezond te houden, moeten ze kittenvoer hebben totdat ze ongeveer 12 maanden oud zijn. Dit komt omdat tabby-kittens meer voedingsstoffen en vet nodig hebben om hen te helpen gezond en sterk te worden.

Tabby volwassen katten moeten volwassen kattenvoer krijgen, omdat het blijven geven van kittenvoer ervoor kan zorgen dat ze overtollig gewicht krijgen vanwege de hogere calorieën. Oudere katten hebben voedsel nodig dat is gemaakt voor volwassen katten, omdat het is ontworpen om gemakkelijker te kauwen en geformuleerd voor katten met lagere activiteitsniveaus.

Voedzaam voedsel dat vrij is van goedkope vulstoffen kan ook voorkomen dat een gezonde kat overgewicht krijgt, wat kan leiden tot zwaarlijvige katten met andere gerelateerde aandoeningen.

Water is een integraal onderdeel van het dieet van een kat. Omdat katten meestal niet dol zijn op drinkwater, kunnen ze vatbaar zijn voor urineweginfecties en polycystische nierziekte. Er is momenteel geen definitieve remedie voor nierziekte bij katten. Het kan echter worden beheerd door middel van medicatie en voedingstherapieën.

Katten moeten te allen tijde toegang krijgen tot vers, schoon water. Drinkfonteinen helpen hen aan te moedigen meer te drinken. Door ze nat kattenvoer te geven, voegt ze ook meer hydratatie toe aan hun dieet.

Oefening

Door ze voldoende beweging te geven, kunnen ze fit blijven en gezonde gewrichten en spieren bevorderen. Obesitas kan leiden tot meerdere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, gewrichtspijn, hypertensie en vele anderen.

Een binnenkat kan een goede hoeveelheid beweging krijgen met behulp van speelgoed. Geef ze ongeveer 10-15 minuten speeltijd met laserspeelgoed, toverstokken, teasers en chasers.

Speeltijd met hun eigenaren geeft hen niet alleen fysieke activiteit, maar geeft hen ook mentale stimulatie en plezier. Dit voorkomt depressie en verveling wat kan leiden tot gezondheids- of gedragsproblemen.

Door ze kattentorens of een kattenbaars te geven, worden ze aangemoedigd om te klimmen en te springen, en krabben ze aan hun toren in plaats van dingen zoals meubels en muren.

Katten kunnen ook getraind worden om net als een hond aangelijnd te lopen. Wandelen in veilige gebieden kan hen een goede hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie geven.

Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden 3

Veterinaire/ Medische Zorg

Regelmatige dierenartscontroles kunnen katteneigenaren helpen te geven wat hun tabby-katten nodig hebben. Dierenartsen kunnen niet alleen ziekten in hun vroege stadia diagnosticeren, maar ze kunnen ook effectieve preventiemethoden of behandelingen voor verschillende ziekten bieden.

Dierenartsen kunnen een diagnose stellen en behandelplannen formuleren voor bestaande aandoeningen. Ze kunnen u ook helpen met andere zorgen zoals gedragsproblemen, voeding, lichaamsbeweging, enz. Veterinaire zorg is de reden waarom huisdieren een veel langere gemiddelde levensduur hebben dan wilde katten.

Vaccinaties, vlooien- en ontwormingsbehandelingen voorkomen ook veel ziekten, interne en externe parasieten. Supplementen kunnen ook gezonde gewrichten, huid, vacht en immuunsysteem bevorderen.

Ras

Van sommige kattenrassen is bekend dat ze een langere levensduur hebben dan andere. Er zijn bepaalde genetische aandoeningen dat sommige rassen een hoger risico lopen op getting in vergelijking met anderen. Om deze reden wordt aangenomen dat katten van gemengd ras een hogere levensverwachting hebben dan sommige raskatten.

Verantwoord fokken en selectief fokken kan helpen het risico op het doorgeven van genetische aandoeningen aan kittens te minimaliseren.

Het tabbypatroon komt in veel verschillende rassen voor. Het ras van de specifieke tabbykat kan zijn levensverwachting beïnvloeden, omdat genetica een belangrijke rol speelt in de algehele gezondheid van de kat en de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziekten.

Hoe u uw katten kunt helpen langer en gezonder te leven

Compleet en uitgebalanceerd dieet

Geef uw kat voedsel van hoge kwaliteit dat is geformuleerd voor haar levensfase en activiteitsniveaus. Geef je kat natvoer en vers, schoon water. Een gezond dieet kan hun immuunsysteem versterken en beschermen tegen ziekten en andere gezondheidsproblemen, waardoor tabby-katten langer leven.

Routine dierenarts controles

Breng uw kat naar de dierenarts voor een of twee keer per jaar controle, en wanneer nodig. Aarzel niet om uw dierenarts vragen te stellen, niet alleen over de gezondheid van uw kat, maar ook over haar algehele welzijn. Dit omvat gedragsproblemen, verzorging of aanbevolen activiteiten voor uw kat.

Vaccins, Parasiet behandeling

Zelfs als uw katten binnen blijven, kunnen vaccins het risico op het oplopen van verschillende ziekten die anders dodelijk kunnen zijn voor uw kat, aanzienlijk verminderen.

Een tabby kitten wordt meestal geboren met darmwormen, net als elk ander kitten. Kittens kunnen ook snel na de geboorte besmet raken, omdat de wormen via de melk van hun moeder kunnen worden doorgegeven. Een tabby-kitten moet worden ontwormd op de leeftijd van twee, vier, zes, acht en twaalf weken.

Vlooien- en wormbehandelingen kunnen worden gekocht bij dierenwinkels en dierenartspraktijken. Deze kunnen voorkomen dat uw kat besmet raakt met door parasieten overgedragen ziekten. Behandeling en preventie zorgen er ook voor dat uw kat de meeste voedingsstoffen in haar voedsel opneemt in plaats van te worden geconsumeerd door darmparasieten.

Houd ze binnen

Door ze veilig en warm te houden in het comfort van uw huis, kan de levensduur van uw tabby-kat aanzienlijk worden verlengd. Als je buitenkat echter gewoon niet kan worden tegengehouden om op avontuur te gaan, zorg er dan voor dat hij of zij een droog en warm buitenverblijf heeft om ’s nachts naar huis te gaan.

Door een veilig kattenverblijf te bieden, kunnen katten in een veilige omgeving van het buitenleven proeven.

Tags en chippen

Gegraveerde huisdiertags en microchips kunnen helpen het leven van uw huisdier te redden als ze verdwalen. Huisdiertags met de naam van de kat en uw telefoonnummer gegraveerd zijn handig, want wie ze vindt, kan u gewoon meteen bellen zonder naar een dierenarts te hoeven gaan om naar een microchip te zoeken.

Oefening

Houd uw kat fit en actief. Verhoog de speeltijd of maak wandelingen (indien mogelijk). Vraag uw dierenarts om eventuele trainingsaanbevelingen voor uw kat.

Mentale stimulatie

Geef je kat interactief speelgoed of voedselpuzzels om mentale stimulatie te bieden. Speeltijd met je kat. Jonge katten hebben misschien meer energie voor extra speeltijd, maar oudere katten kunnen baat hebben bij fysieke activiteiten.

Dit kan ook dienen als een hechtingstijd tussen u en uw kat – iets waardoor de meeste katten zich geliefd en gelukkig voelen.

Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden 4

Meer over Tabby Cats

Oorsprong van de naam “Tabby”

De term “tabby” zou zijn afgeleid van “atabi” – een zijden taf met patroon gemaakt in Attabiah in het Midden-Oosten. Atabi heeft een golvend gestreept patroon dat lijkt op dat van een type kat dat “tijgerkat” werd genoemd.

In de jaren 1600 werd atabi-zijde naar Groot-Brittannië gebracht en het duurde niet lang voordat het woord “tabi” werd gebruikt om katten met vergelijkbare golvende strepen te beschrijven. Uiteindelijk evolueerde “tabi” naar “tabby”.

Tegenwoordig bestaat de zijde die inspireerde nog steeds, maar de term tabby wordt wereldwijd op grote schaal geassocieerd met huiskatten.

Soorten Tabby Katten

Hoewel de naam is geïnspireerd op zijde met golvende strepen, zijn tabby-katten eigenlijk in veel verschillende patronen.

Makreel Tabby Kat

De makreel tabby heeft smalle strepen over zijn hele lichaam. Het wordt “makreel” genoemd vanwege de gelijkenis van het patroon met een visskelet. Deze strepen kunnen continu zijn of worden gebroken in kortere strepen of vlekken, vooral op de flanken en de maag.

Makreel tabby katten hebben meestal drie of vijf strepen die een M-vormig patroon op hun voorhoofd vormen. Ze also hebben meestal donkere lijnen die beginnen vanuit hun ooghoeken. De makreel is het meest voorkomende patroon bij tabbies.

De klassieke Tabby Cat

De klassieke tabby heeft bredere strepen in vergelijking met de makreel tabby. De dikkere lijnen vormen wervelingen of cirkelvormige patronen. Ze worden ook wel gemarmerde tabbies genoemd vanwege de gelijkenis van hun patroon met een marmeren cake.

Deze tabbies hebben ook een onderscheidend merkteken aan elke kant van het lichaam van de kat dat lijkt op een bullseye. Net als andere tabbies heeft ook de klassieke tabby een M op zijn voorhoofd.

De vlekkerige of gevlekte Tabby-kat

De gevlekte tabbykat lijkt veel op de makreel tabby. Maar in plaats van lange, smalle strepen, lijkt het alsof de strepen in veel kortere lijnen of vlekken zijn gebroken.

Afgezien van de kenmerkende M op hun voorhoofd, hebben vlekkerige of gevlekte tabby-katten vaak ook een vage kettinglijn.

De getikte Tabby-kat

Getikte tabby katten hebben gestreepte haren in plaats van duidelijke strepen op hun vacht. De strepen zijn nauwelijks zichtbaar op de vacht van de kat, maar zijn nog steeds te zien op de poten, het gezicht, de buik en de staart. Ondanks dat hun strepen meer zandachtig lijken dan lange lijnen, wordt het M-vormige patroon op hun voorhoofd gevormd door donkere lijnen en is het zeer zichtbaar.

Sommige aangevinkte tabbies hebben een lange donkere lijn die langs de wervelkolom loopt. Dit wordt meestal gevonden bij getikte tabbies die ook een makreel of klassiek tabby-gen dragen.

Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden 5

Andere variaties in het vachtpatroon

De Tortie-tabby/ Torbie

Een tortie-tabby of torbie is een schildpadkat met tabbypatronen. Schildpadkatten of torties zijn katten van elk ras met een driekleurig vachtpatroon dat lijkt op dat van een schildpad. Ze hebben vlekken van rood en zwart in verschillende tinten, evenals enkele witte vlekken.

Een torbie heeft de kenmerkende schildpadpleisters en tabby-kattenmarkeringen zoals die worden aangetroffen bij makreel, klassieke, gevlekte en getikte tabby-katten.

De Caliby

Een caliby is een variant van de calico kat die tabby kattenpatronen heeft. Calico katten zijn huiskatten die ongeveer 25% tot 75% wit zijn met vlekken van oranje en zwart.

Caliby katten hebben dezelfde patches als een calico kat, maar met tabby markeringen zoals strepen of vlekken.

De Oranje Tabby

De oranje tabby kat, ook bekend als de gember of rode tabby kat is een kleurvariatie van tabbies. Oranje tabby katten kunnen makreel, klassiek, getikt of gevlekt zijn.

De oranje of gemberlaagkleur is een recessief gen dat wordt aangetroffen op het X-chromosoom. Omdat vrouwelijke katten XX-chromosomen hebben en mannetjes XY, moeten beide ouders het recessieve gen dragen om het te kunnen doorgeven aan vrouwelijke kittens. Mannelijke kittens hebben alleen hun moeder nodig om het gen te dragen om de eigenschap te erven. Hierdoor zijn 80% van de oranje tabbies mannelijke katten.

Katten die het langst leefden

Hier is een lijst met katten die een opmerkelijk lang leven leidden.

  • Creme Puff: Een vrouwelijke tabby mix die tot 38 jaar en 3 dagen leefde. Ze was de oudste kat ooit opgenomen, volgens de 2010-editie van Guinness World Records. Een gelukkige huisdierouder genaamd Jake Perry was de eigenaar van Creme Puff en de zesde oudste kat ooit bekend genaamd Granpa Rexs Allen.
  • Baby: Baby werd geboren in 1970 en leefde tot zijn 38e.
  • Poes: een tabbykat uit het Verenigd Koninkrijk die tot zijn 36ste leefde.
  • Overgrootmoeder Wad: Geboren in Chanthaburi, Thailand in 1987, is oma Wad een sterke kanshebber voor de titel van ’s werelds langst levende kat. Haar eigenaar wil Kodkarisa haar gezond houden met regelmatige dierenartsbezoeken en een dieet van zacht voedsel van hoge kwaliteit. Ze is momenteel ongeveer 35 jaar oud.
  • Ma: een vrouwelijke tabby genaamd Ma werd geboren in 1923 in het Verenigd Koninkrijk. Ze overleed in 1957 op 34-jarige leeftijd en 5 maanden oud.
  • Opa Rexs Allen: ook eigendom van Jake Perry uit Texas, opa Rexs Allen was een Sphynx Devon Rex die voorheen het record van oudste kat ooit had. Geboren in 1964, overleed hij op de leeftijd van 34 jaar en 2 maanden in 1998.
Hoe lang leven Tabby-katten? 7 factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden 6

Conclusie

Tabby-katten hebben eeuwenlang de harten van velen veroverd. In feite noemt Cicero het M-vormige voorhoofdpatroon van de tabby in zijn eerste eeuw v.Chr. gedicht “De consulatu suo”. Klaar met zijn folklore-inspirerende dagen, vandaag is de tabby-kat populairder dan ooit.

Met miljoenen video’s op internet met tabby-katten in de hoofdrol, is het geen wonder dat ze enkele van de meest favoriete huisdieren ter wereld zijn. Als huisdierouders zouden we graag onze katachtige vriend in de buurt hebben voor de rest van ons leven. Hoewel hun levensduur niet zo lang is als de onze, zijn er veel manieren waarop we hen kunnen helpen een lang, gelukkig en gezond leven te hebben.

Dierenartsen zijn de beste experts om ons te adviseren over hoe we het beste in onze katten naar boven kunnen halen. Maar als eigenaren is het onze verantwoordelijkheid om hen te beschermen tegen schade en hen een gelukkig thuis te geven.