Hoe vaak poepen katten? Weet wat goed is en wat niet


0

Hoe vaak poepen katten

Als een nieuwe kattenouder kun je je afvragen: “Hoe vaak poepen katten?” Voor sommigen klinkt het misschien grappig om zelfs deze eenvoudige vraag te stellen.

De waarheid is echter dat het geweldig is dat je het vroeg, omdat kattenpoep – het uiterlijk, de consistentie, de kleur – evenals de stoelgang van een kat veel kunnen vertellen over zijn gezondheid.

Hoe vaak poepen katten?

Er is geen universele consensus over de normale frequentie van de stoelgang van een kat. En verschillende factoren kunnen van invloed zijn op hoe vaak een kat poept. De algemene vuistregel van dierenartsen is echter dat een gezonde kat minstens één keer per dag moet poepen.

Als je kat meer poept dan dat, betekent dit niet dat er iets mis is met hem. Afgezien van de frequentie, moet je ook het uiterlijk van zijn poep controleren. En we zullen hieronder meer praten over waarschuwingssignalen voor kattenpoep waar je op moet letten.

Hoe moet een gezonde kattenpoep eruit zien?

De poep van een kat moet een normale bruine kleur hebben (diepbruin) en het moet er niet te zacht uitzien en aanvoelen, maar ook niet te hard. Bovendien moet de geur draaglijk zijn. Als het extreem stinkt, kan je kat moet zijn dieet veranderen of hij kan een onderliggende medische aandoening hebben die moet worden aangepakt.

Als de ontlasting van uw kat waterig is, heeft hij meer kans op diarree. En als de poep van je katachtige vriend hard is als een rots, dan is de kans groot dat hij een gezondheidsprobleem heeft.

Factoren die van invloed zijn op hoe vaak ze gaan

Het kennen van de normale frequentie van de stoelgang van een kat is niet genoeg. Je moet ook de dingen begrijpen die van invloed zijn op hoe vaak je kat poept. Hieronder staan er slechts enkele:1.

1. Leeftijd van de kat

De meeste katten poepen één keer per dag. Over het algemeen poepen jonge kittens vaker dan volwassen katten, meestal tussen één en vier keer per dag. Gezonde kittenpoep heeft ook een normale donkerbruine kleur en heeft een pasta-achtige consistentie en moet er zacht, maar toch stevig uitzien.

Aan de andere kant kunnen oudere katten, vooral oudere katten, minder stoelgang hebben. Een oudere kat kan droge, harde uitwerpselen ervaren die een uitdaging zijn om door te geven als gevolg van ziekten zoals nierfalen, waardoor hij uitgedroogd raakt. Artritis is een andere belangrijke factor die van invloed kan zijn op het vermogen van een oudere kat om te hurken of zelfs de kattenbak op tijd te bereiken.

2. Kattendieet

Katten die voedsel van lage kwaliteit krijgen, hebben meer kans op frequentere stoelgang omdat de meeste ingrediënten die ze hebben geconsumeerd niet door hun lichaam kunnen worden gebruikt. Evenzo kunnen katten die te veel voedsel krijgen ook vaker en / of een grotere stoelgang hebben.

Het abrupt veranderen van het voedsel van uw kat kan ook leiden tot frequentere stoelgang, omdat het vaak diarree veroorzaakt. Daarom moet u het als algemene vuistregel bij het wisselen van kattenvoer geleidelijk gedurende een week doen. Je kunt dit doen door een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer te mengen met het huidige recept van je kat. Verhoog het deel van het nieuwe voedsel elke dag meer en meer, terwijl het deel van zijn oude voedsel wordt verminderd.

Afgezien van een abrupte verandering in het dieet van uw kat, is een andere veel voorkomende reden voor diarree en een verhoogde frequentie van ontlasting een voedselallergie. Daarom moet je oplettend zijn voor de reactie van je kat, vooral wanneer je hem iets nieuws geeft.

Water is cruciaal voor het behoud van een regelmatige stoelgang. Met droogvoer gevoede katten kunnen drogere uitwerpselen en meer constipatie hebben. Zorg ervoor dat uw kat voldoende water krijgt en als u hem tot nu toe alleen een droog dieet hebt gegeven, praat dan met uw dierenarts over het overschakelen op natvoer.

kat spelen

3. Activiteitsniveau

Minder actieve katten gaan misschien niet zo vaak naar de wc als katten die elke dag sporten. Om een gezonde beweeglijkheid te bevorderen, kan regelmatige lichaamsbeweging nuttig zijn.

4. Onderliggende medische aandoeningen

Sommige medische problemen kunnen van invloed zijn op hoe vaak uw kat poept. De frequentie van de stoelgang van uw kat gedurende de dag kan direct worden beïnvloed door problemen zoals inflammatoire darmaandoeningen, constipatie veroorzaakt door haarballen, verstopping, megacolon, parasieten, hyperthyreoïdie, artritis en andere medische aandoeningen.

Bovendien kunnen zwaarlijvige of overgewicht katten ook constipatie of minder stoelgang. Dit is iets dat u misschien met uw dierenarts wilt bespreken, zodat hij uw kat kan starten met een geschikt voedingsprogramma.

5. Medicatie

Vraag uw dierenarts naar mogelijke bijwerkingen, zoals veranderde darmpatronen, als uw kat voorgeschreven medicijnen of supplementen gebruikt.

6. Het milieu

De manier waarop uw kat elimineert, kan worden beïnvloed door een stressvolle of ongezonde omgeving. Stress kan bijdragen aan constipatie. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat u een vuile of onaantrekkelijke kattenbak moet gebruiken, kan uw kat moeite doen om haar stoelgang vast te houden.

Bovendien, als uw kat in de doos in een hinderlaag is gelokt, kan ze buiten of weg van de doos poepen als gevolg van sociale stress. Je merkt misschien niet meteen waar hij ervoor kiest om te poepen, waardoor je gelooft dat hij niet zo vaak poept als hij in werkelijkheid is.

Wat moet ik doen als mijn kat verstopt is?

Een kat met constipatie zal ofwel veel moeten spannen om te poepen of zal geen afval kunnen doorgeven. Als het slechts af en toe voorkomt, hoeft u niet gealarmeerd te zijn.

U moet echter met uw dierenarts praten als het uw huisdier vaker overkomt, zodat hij medisch advies kan geven, enkele tests kan uitvoeren en hij uw kat indien nodig met bepaalde medicijnen kan starten.

Hieronder staan enkele van de redenen voor katten constipatie:

  • Oververzorging, wat een opeenhoping van haar in het maagdarmkanaal van uw kat veroorzaakt
  • Nierproblemen
  • Vezelarm dieet
  • Ruggenmergproblemen of pijn
  • Katachtige Megacolon – Dit is een aandoening wanneer de dikke darm van een kat te groot wordt en deze niet langer kan knijpen, wat resulteert in droge, harde en grote ontlasting.
  • Darmverstopping veroorzaakt door vreemde voorwerpen zoals botten of touwtjes
  • Darmproblemen, zoals smalle plaatsen of tumoren
  • Stress

Uw dierenarts kan adviseren om meer vezels in het dieet van uw kat op te nemen, zoals het toevoegen van ingeblikte pompoen aan zijn gebruikelijke voedsel, om hem te helpen constipatie te verlichten. Hij kan u ook adviseren om over te schakelen naar voedsel dat voor uw huisdier eenvoudiger te verteren is. Bovendien kunnen medicijnen die helpen bij haarballen gunstig zijn.

U moet de waterinname en het activiteitsniveau van uw kat controleren. Het is het beste als je hem meer water kunt laten drinken en actiever kunt laten zijn, om het afval naadloos door zijn lichaam te laten bewegen.

Hoe vaak poepen katten? Weet wat goed is en wat niet 1

Wat gebeurt er als mijn kat diarree heeft?

Er zijn tal van oorzaken van kattendiarree, waardoor het een veel voorkomend gezondheidsprobleem is. Het kan af en toe voorkomen en snel verdwijnen. Soms kan het herhaaldelijk terugkeren of dagen, weken of zelfs maanden duren.

Aanvallen van diarree die 24 tot 48 uur duren, zullen hoogstwaarschijnlijk geen probleem zijn, tenzij je een oudere kat of een kitten hebt. Je kat kan echter ernstig uitgedroogd raken als hij te lang aanhoudt.

Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van diarree bij katten waar je op moet letten:

  • Plotselinge veranderingen in het dieet van een kat of voedselallergieën
  • Inflammatoire darmziekte
  • Darmparasieten (bijv. wormen)
  • Colitis
  • Pancreas aandoening (en)
  • Hyperthyreoïdie
  • Kanker
  • Voedselallergieën
  • Consumptie van giftige stoffen (bv. bepaalde kruiden, planten, knoflook, ui, enz.)
  • Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Raadpleeg uw dierenarts om de oorzaak te bepalen als uw kat diarree heeft die langer dan een dag of twee aanhoudt. Bel onmiddellijk uw dierenarts als de ontlasting van uw kat rood of zwart is, of als het gepaard gaat met koorts, braken, verlies van eetlust of lichaamszwakte.

Afhankelijk van wat de diarree van uw kat veroorzaakt, kan een specifieke behandeling nodig zijn. Om ontstekingen te verminderen, hebben sommige katten geneesmiddelen op recept nodig, zoals metronidazol of prednisolon.

Probiotica of een ontwormingsbehandeling kan nodig zijn voor sommige katten. Als uw dierenarts erachter komt dat uw kat een voedselallergie of -intolerantie, colitis of inflammatoire darmziekte (IBD) heeft, kan hij uw kat op een speciaal dieet starten. En misschien moet hij levenslang op dit voorgeschreven dieet blijven.

Bovendien moet u ook voorkomen dat u uw kat zuivelproducten geeft, zoals melk of yoghurt, omdat de meeste katten ze niet goed kunnen verteren. Zorg er ook, zoals eerder vermeld, bij de overgang naar een nieuw nat of droog voer voor dat u dit geleidelijk doet, zodat het spijsverteringsstelsel van uw kat voldoende tijd heeft om zich aan te passen aan de nieuwe ingrediënten.

Waarschuwingssignalen voor kattenpoep om op te letten

Normale kattenpoep ziet er donkerbruin van kleur uit; het is stevig en gevormd, maar niet hard, en het heeft geen extreem stinkende geur. Als de ontlasting van je kat waterig is, of hard als een rots, en je hebt andere ongewone observaties, is de kans groot dat je op je buikgevoel moet vertrouwen.

Wees echter waakzaam bij het opmerken van de volgende waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op een ernstiger gezondheidsprobleem:

  • Aanwezigheid van bloed in de ontlasting – Als u zelfs maar één keer een bloederige ontlasting opmerkt, moet u uw kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
  • Dunne lintachtige ontlasting
  • Zwarte, teerachtige of loopbare ontlasting
  • Zachte, schuimige of slijmerige ontlasting
  • Te veel haar op de ontlasting
  • Diarree die langer dan 48 uur aanhoudt
  • Constipatie duurt meer dan 72 uur

Als u merkt dat uw kat spant tijdens het poepen, moet u ervoor zorgen dat hij echt spant vanwege moeite met poepen, in plaats van te plassen. Constipatie kan ongemakkelijk zijn voor katten, maar urinewegobstructie is een medisch noodgeval dat onmiddellijke medische aandacht vereist.

Bovendien, als je merkt dat je kat een touwtje, tandzijde of andere soortgelijke items poept, probeer het dan niet meteen te trekken zonder de situatie te beoordelen. In de meeste gevallen kunt u het item voorzichtig uit de kont van uw kat trekken.

U moet de verwijdering ervan echter niet forceren. Als je zelfs maar een beetje weerstand kunt voelen, stop dan meteen met trekken. Breng in plaats daarvan uw kat naar de dierenarts. U kunt het uitstekende deel van het touw voor het transport doorsnijden om te voorkomen dat het ergens omheen verstrikt raakt.

Hoe vaak poepen katten? Weet wat goed is en wat niet 2

Waarom poept mijn kat buiten zijn kattenbak?

Als je kat plotseling begint te poepen buiten zijn kattenbak, het kan zijn manier zijn om je te vertellen dat hij de recente veranderingen in zijn omgeving of routine niet leuk vindt. Je kat vertelt je misschien dat hij het haat als je hem alleen laat terwijl je aan het werk bent. Het kan ook zijn manier zijn om zijn afkeuring te tonen over de aanwezigheid van het nieuwe huisdier in huis.

Hieronder staan andere veelvoorkomende redenen waarom uw kat buiten of in de buurt van zijn kattenbak poept:

  1. Die van uw kat kattenbak is klein of groot voor zijn grootte. Kattenbakproblemen kunnen zich voordoen als uw kat de doos moeilijk vindt om in te passen of zich beperkt voelt terwijl hij binnen is. Hij kan ook problemen hebben met poepen in de doos als deze te groot voor hem is.
  2. De kattenbak kan vies zijn, of het bevindt zich op een drukke locatie. Katten houden ervan om wat tijd alleen te hebben, en dit geldt vooral tijdens het urineren of poepen. Daarom moet je zijn kattenbak ergens rustig en uit de weg plaatsen. Zorg ervoor dat uw kat de nieuwe locatie van zijn doos kent.
  3. Jouw keuze van kattenbakvulling kan ook een van de redenen zijn. Katten kunnen de voorkeur geven aan bepaalde merken kattenbakvulling en kunnen het gebruik van de kattenbak helemaal vermijden als ze het niet leuk vinden. Als u van merk moet veranderen, kunt u dit geleidelijk doen door het nieuwe nest beetje bij beetje te introduceren, net zoals u zou doen bij de overgang naar een nieuw voedsel.
  4. Er is te weinig dozen voor al uw katten. Er moet altijd een kattenbak meer beschikbaar zijn dan er katten in het huishouden zijn. Uw kat heeft op deze manier opties voor een schone, comfortabele omgeving.

Conclusie

De badkamergewoonten, poep en plas van je kat kunnen allemaal iets vertellen over zijn gezondheid. Daarom is het volkomen normaal voor ons, katteneigenaren, om nieuwsgierig en waakzaam te zijn over de stoelgang van onze katten.

Als u ongebruikelijke observaties heeft, of als u een van de bovenstaande waarschuwingssignalen voor kattenpoep opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met of bezoek de dichtstbijzijnde dierenarts voor een goede beoordeling en medische interventie.