Herinneren katten zich mensen? Het geheugen van uw kat > hoe het werkt uitgelegd


0

Herinneren katten zich mensen?

Of het nu op zakenreis is of op pad met vrienden, bontouders hebben de neiging om hun huiskatten te missen als ze weg zijn. Dus we vragen ons af of onze katachtige vrienden hetzelfde voelen. Herinneren katten zich mensen – jij in het bijzonder, en mist een kat je überhaupt?

Als jij dit bent, ben je op de juiste pagina. Katten lijken zich misschien niet te herinneren dat ze zich je niet herinneren, gezien hun “don’t-care” -houding als je thuis bent, maar oordeel niet te snel. Er is meer aan je kat dan op het eerste gezicht lijkt.

Het geheugen van je kat is eigenlijk beter dan je denkt. Als je er meer over wilt weten, lees dan verder. Door dit te doen, krijg je ook een beter begrip van je katachtige vriend – met name haar cognitieve vaardigheden.

Herinneren katten zich mensen?

Het korte antwoord is: JA. Katten onthouden mensen, en dat geldt ook voor jou. En dat is het niet alleen. Katten onthouden ook dieren en dingen, inclusief waar hun voerbakken en kattenbak zich bevinden.

Op basis van recente studies wordt het geheugenherinneringsvermogen van een kat als uitstekend beschouwd. In feite suggereren wetenschappers dat katten waarschijnlijk net zo intelligent zijn als honden. Echter ze zijn zeer selectief. Op welke manier, vraag je? Lees hieronder voor meer informatie.

Wat u moet weten over het geheugen van uw kat

Meten hoeveel een kat zich herinnert en hoe lang hij het onthoudt, kan lastig zijn gezien hun onvermogen om verbaal met ons te communiceren. Het beste wat we kunnen doen is vertrouwen op non-verbale signalen (zoals het gedrag van je kat) en anekdotisch bewijs.

In beide gevallen tonen katten het vermogen om dingen te onthouden. Interessant is dat katten een ruimtelijk geheugen vertonen, waardoor ze hun voerbakken kunnen lokaliseren. Daarnaast zijn katten ook de capaciteit weergeven om informatie van zowel recente als langere perioden op te roepen. Enter: Korte termijn herinneringen en lange termijn herinneringen.

Het kortetermijngeheugen van een kat

Zoals eerder vermeld, bezitten katten kortetermijngeheugens zoals mensen. Een soort geheugen waarmee uw kat zich een persoon of een ding voor een korte periode kan herinneren (zelfs na slechts één interactie).

Voor de meeste dieren duurt een kortetermijngeheugen gemiddeld ongeveer 27 seconden. Aan de ene kant wordt aangenomen dat het kortetermijngeheugen van een kat duurt tot ongeveer 16 uur. Merk echter op dat er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te ondersteunen.

Een ander type geheugen dat nauw verwant is aan, en vaak verward wordt met kortetermijngeheugen, is het werkgeheugen. Dit geheugen omvat het opslaan en manipuleren van kortetermijngeheugens, waardoor we informatie voor een korte periode kunnen verwerken (zoals het oplossen van wiskundige problemen zonder papier).

In het kattenrijk worden overleving en elementaire probleemoplossende vaardigheden mogelijk gemaakt dankzij hun werkgeheugen. Dit geheugen helpt katten te onthouden waar ze verborgen voorwerpen kunnen vinden en waar ze voedsel kunnen vinden. Net als de kortetermijnherinneringen van uw kat, zijn werkherinneringen echter ook van korte duur.

Herinneren katten zich mensen? Het geheugen van uw kat &hoe het werkt uitgelegd 1Het langetermijngeheugen van een kat

Nu je het een en ander weet over hoe kortetermijn- en werkgeheugens bij katten werken, laten we eens nader bekijken hoe het langetermijngeheugen van je kat werkt.

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat het langetermijngeheugen het opslaan van informatie voor een lange periode (denk aan jaren). En weet je wat? Van katten wordt gedacht dat ze uitstekende langetermijnherinneringen hebben – zelfs beter dan honden.

Als we beter zeggen, er wordt gezegd dat het 200 keer beter is. Sommigen zeggen dat de langetermijnherinneringen van een kat tot 10 jaar kunnen duren.

Dus als een familielid het huis heeft verlaten of een eigenaar zijn kat heeft achtergelaten, is het mogelijk voor de kat om nog steeds hun eigenaren en andere leden van het gezin te herinneren, zelfs na jaren van afwezigheid.

Wat triggert uw kat om een persoon te onthouden?

Vergeet niet dat we hebben vermeld dat katten zeer selectief zijn. Dus zelfs als uw kat in staat is om mensen, dieren en plaatsen voor een langere periode te onthouden, herinnert een kat zich misschien geen andere katten in hetzelfde nest when ze herenigen zich.

Waarom dat zo is? Katten hebben de neiging om herinneringen op te halen die een GROTE impact hebben gehad op het leven van je kat. Dit kan een positieve of een negatieve ervaring zijn. Dit komt omdat katten (en andere dieren) meestal gebruik associatief geheugen om informatie op te slaan.

Associatieve herinneringen verwijzen naar iemands vermogen om zich de relatie tussen twee niet-gerelateerde dingen te herinneren. Voor de meeste katten heeft dit vaak betrekking op hun reactie op bepaalde geuren, geluiden of externe gebeurtenissen.

Hier is een goed voorbeeld. Heb je je ooit afgevraagd waarom je kat snel naar je toe rent als je net bezig bent met het openen van zijn blikje voedsel? Het is omdat je kat het zoete geluid van een blikopener heeft geassocieerd met iets positiefs (denk aan voedsel).

Sinds katten hebben de neiging om dingen te herinneren die hen ten goede komen, herinneren katten zich ook een negatieve herinnering? Kan een kat wrok koesteren? Het antwoord is ja en ja.

Katten herinneren zich negatieve ervaringen en hebben de neiging om ze lange tijd te onthouden – en koester zelfs wrok. Dit kan verklaren waarom je kat negatief reageert op bepaalde prikkels.

Of het nu positief of negatief is, dit associatieve geheugen verandert vaak in langetermijnherinneringen die het gedrag van uw kat ten opzichte van u, uw familieleden en andere gezelschapsdieren een leven lang kunnen veranderen.

Herinneren katten zich mensen? Het geheugen van uw kat > hoe het werkt uitgelegd 2″ class=”wp-image-3022646″ width=”720″ height=”480″ data-lazy- title=”Herinneren katten zich mensen? Het geheugen van uw kat > hoe het werkt uitgelegd 3″ src=”https://i2.wp.com/felineliving.net/wp-content/uploads//09/funny-cat.jpg”/><noscript><img decoding=Hebben katten episodische herinneringen?

In het verleden werd gedacht dat katten alleen associatief geheugen gebruikten om informatie op te slaan. Studies uit 2017 suggereren echter dat katten (en honden) ook episodische herinneringen kunnen hebben.

Wat betekent dit? Dit betekent dat uw kat zich de details van zijn verleden kan herinneren en zich dit kan herinneren wanneer hij zichzelf wil vermaken.

Missen katten ons als we weg zijn?

In vergelijking met honden staan katten bekend als onafhankelijk. Dit doet ons denken dat onze katten ons niet missen. Recente studies suggereren echter dat katten in staat zijn om een veilige hechting met hun eigenaren tot stand te brengen. Kortom, katten kunnen hun baasjes missen.

Als uw katten u zien als een bron van veiligheid en comfort, dan is het een grote mogelijkheid dat uw katten u missen als u weg bent. Dus zelfs als uw kat er niet opgewonden uitziet om u te zien en niet kwispelt met zijn staart zoals honden doen om u te verwelkomen na een lange dag op het werk of een reis van twee weken, voelt u zich niet te slecht.

Een eenvoudige begroeting zoals een beetje spinnen en strekken van je kat is de eenvoudige manier van je kat om je te vertellen dat hij blij is om je te zien en dat je kat je heeft gemist.

Geheugen recall &hoe lang het duurt

Eerlijk gezegd is het moeilijk om precies te zeggen hoe lang het geheugen van een kat duurt, omdat elke kat uniek is. En terwijl een kat langetermijnherinneringen bezit, zoals mensen, verslechteren het geheugen en de hersencellen van een kat in de loop van de tijd. Simpel gezegd, oudere katten ervaren ook geheugenverlies.

Deze aandoening staat bekend als feline cognitieve disfunctie stoornis (FCDD) of kattendementie. Volgens ASPCA lijdt meer dan 55% van de oudere katten in de leeftijd van 11 tot 15 jaar aan leeftijdsgebonden geheugenverlies. De kans dat een kat het krijgt op de leeftijd van 16 tot 20 jaar neemt toe tot 80%.

Dus hoe zou u weten of uw kat lijdt aan cognitieve disfunctie stoornis? Hier zijn tekenen en symptomen om op te letten.

 • Verminderde of gebrek aan zelfverzorging
 • Verwarring
 • Verlies van eetlust
 • Extreme prikkelbaarheid
 • Verhoogde vocalisatie
 • Overmatig likken
 • Verminderde zin om te spelen
 • Kan geen nieuwe taken leren
 • Rusteloosheid of angst
 • Negeer eerdere lessen en huisregels
 • Urine- en fecale incontinentie of huisbevuiling
 • Kan geen bekende routes volgen
 • Verandering in slaapcyclus (zoals ’s nachts wakker worden)

Als uw oudere kat zich begint te misdragen, meubels vernielt, huilt en dergelijke, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Herinneren katten zich mensen? Het geheugen van uw kat > hoe het werkt uitgelegd 3″ class=”wp-image-3022647″ width=”572″ height=”429″ data-lazy- title=”Herinneren katten zich mensen? Het geheugen van uw kat > hoe het werkt uitgelegd 4″ src=”https://i2.wp.com/felineliving.net/wp-content/uploads//09/cat-hugging-arm.jpg”/><noscript><img decoding=Waar het op neer komt

Ben je een trotse moeder of vader van een kat die je niet lijkt te herinneren of te missen? Maak je niet druk. Elke bontouder ging door die fase.

In tegenstelling tot veel dieren lijken katten in hun eigen wereld te leven. Als een katteneigenaar, je moet accepteren en begrijpen dat de meeste katten gewoon op die manier bedraad zijn.

Dus, herinnert je kat zich je nog? Ja, waarschijnlijk wel. Heeft je kat je de laatste keer dat je weg was gemist? Het kan. Dit hangt allemaal af van de vraag of je een sterke band hebt opgebouwd tussen jou en je kat.

Dat klopt. Je kat kan zich een persoon, een plaats of een ding voor een lange tijd herinneren. Maar omdat ze zeer selectief zijn, zullen ze je alleen onthouden en missen als ze je associëren met iets positiefs.

Dus wat de persoonlijkheid van je kat ook is, zorg ervoor dat je een goede indruk achterlaat en positieve associatieve herinneringen creëert.

Wees voorzichtig met je acties en straf ze niet, want dat kan een blijvende negatieve herinnering achterlaten, waardoor je kat wrok kan koesteren. Behandel ze in plaats daarvan goed en overlaad ze met TLC. Op deze manier word je opgeslagen in hun langetermijngeheugenbank van gelukkige ervaringen.

NOTITIE: Als je een oudere kat hebt, wil je je kat voedsel geven dat rijk is aan omega-3-vetzuren en antioxidanten. Dit zal helpen de achteruitgang van de hersenen van uw kat te vertragen.