Cat X Ray: alles wat u moet weten


0

Kat X Ray

Als uw dierenarts u vertelt dat u röntgenfoto’s van katten nodig heeft, zult u er waarschijnlijk een paar vragen over hebben.

Bijvoorbeeld: Wat voor soort gezondheidsprobleem wil de dierenarts in- of uitsluiten?

Zijn kattenfoto’s veilig voor mijn dier?

En, minstens zo belangrijk, hoeveel moet ik verwachten te betalen voor de procedure?

Laten we deze vragen beantwoorden en meer te weten komen over deze veel voorkomende diagnostische procedure die wordt gebruikt bij katten, honden en mensen.

Hoe werkt Cat X Ray?

De standaard röntgenfoto is een soort diagnostische beeldvormingstechnologie die helpt clinici de binnenkant van het lichaam van een dier te zien. Als uw dierenarts er een voor uw kat aanvraagt of aanbeveelt, dan is dit omdat hij of zij denkt dat het team hierdoor nauwkeurigere diagnoses kan stellen, de behandeling kan begeleiden en de progressie van de ziekte kan volgen.

Röntgenfoto’s van dierenartsen functioneren op vrijwel dezelfde manier als voor mensen. Hier is een basisoverzicht van hoe ze werken:

 • Een röntgenstraling is een soort hoogenergetische elektromagnetische straling. In feite wordt het beschouwd als een soort licht. Maar omdat het zo’n korte golflengte en hoge frequentie heeft, kan het menselijk oog het niet zien.
 • Omdat röntgenstralen zo’n hoge energie hebben, kunnen ze eigenlijk dwars door niet-metalen objecten gaan, waaronder organen, spieren en andere soorten zachte weefsels. De dichtere weefsels in het lichaam van een kat, inclusief botten en tanden, zullen echter de röntgenstraling absorberen. Dit is de reden waarom botten wit lijken op een röntgenfoto, terwijl organen en spieren er grijs of zwart uitzien, en is wat radiologen en artsen in staat stelt om onderscheid te maken tussen interne structuren.
 • Een röntgenapparaat is in wezen als een grote camera die een foto kan maken van de binnenkant van het lichaam van uw kat. De machine stuurt krachtige röntgenstralen die door zacht weefsel gaan en worden geabsorbeerd door dicht weefsel, dat vervolgens een beeld produceert op een gespecialiseerde film.
 • Dierenartsen kunnen röntgenfoto’s maken van vrijwel elk deel van het lichaam van uw kat.

Traditionele versus digitale cat röntgenfoto’s

Veel dierenartsen maken nu gebruik van digitale röntgentechnologie. Het belangrijkste verschil tussen digitale versus traditionele röntgenapparaten is dat de eerste de neiging hebben om beelden met een veel hogere resolutie en hogere kwaliteit te produceren.

Dit maakt het voor dierenartsen nog gemakkelijker om in het lichaam van uw kat te kijken en nauwkeurigere diagnoses te stellen. Beelden van een digitaal röntgenapparaat kunnen ook veel sneller en gemakkelijker worden gemaild en gedeeld tussen andere veterinaire teamleden.

Veel voorkomende redenen voor het krijgen van een cat X Ray

Hier zijn een paar voorbeelden van gezondheidsproblemen die een röntgenfoto van een kat kan diagnosticeren:

Cat X Ray: alles wat u moet weten 1
 • Botbreuken en skeletmisvormingen
 • Kankertumoren, cysten en nierstenen
 • De locatie van gastro-intestinale obstructies
 • De locatie van ingenomen vreemde voorwerpen
 • Gebitsproblemen, waaronder tandinfecties en fracturen
 • Aandoeningen die de longen, lever, hart en andere organen en grote lichaamsholten aantasten

Hoeveel kosten gemiddelde veterinaire röntgenfoto’s?afbeelding van een katachtige met geld in poot

Veterinaire röntgenfoto’s zijn vaak de eerste verdedigingslinie als het gaat om interne beeldvorming. Dit komt omdat in vergelijking met andere soorten diagnostische beeldvormingstechnologie (zoals MRI’s en CT-scans), Röntgenfoto’s zijn sneller en goedkoper.

Maar hoe duur zijn ze?

Gemiddelde kosten van cat röntgenfoto’s

Als uw dierenarts u vertelt dat hij of zij een aantal röntgenfoto’s van katten moet maken, dan zijn er verschillende dingen die bepalen hoeveel u moet verwachten te betalen. Factoren zijn onder meer:

 • Of u nu in een stedelijke of landelijke gemeenschap woont
 • Welk deel of welke delen van het lichaam van uw kat moeten worden gefotografeerdraphed
 • De grootte van uw kat (vooral als er een uitgebreide, volledige lichaamsscan wordt uitgevoerd)
 • Of uw kat al dan niet sedatie of algemene anesthesie nodig heeft

Tandheelkundige röntgenfoto’s kosten bijvoorbeeld over het algemeen ongeveer $ 75 tot $ 150. Voor röntgenfoto’s van de borst of buik van uw kat moet u mogelijk tot $ 250 betalen. Voorpoten en achterpoten, aan de andere kant, kunnen zo weinig als $ 70 kosten.

Houd er rekening mee dat de röntgenrekening niet alle andere medische kosten dekt die kunnen oplopen. Dit omvat zaken als laboratorium- en bloedonderzoek, medicijnen, dierenartsbezoekkosten en de follow-upkosten in verband met onderliggende gezondheidsproblemen die via de diagnostische beeldvorming zijn ontdekt.

Om deze reden is het besparen van wat extra geld dat is gereserveerd voor onverwachte dierenartsrekeningen een geweldig idee als u een katteneigenaar bent. Bovendien kan een huisdierenverzekering helpen de röntgenfotokosten van de dierenarts laag te houden.

afbeelding van een bezorgde kat

Zijn veterinaire röntgenfoto’s veilig voor mijn dier?

Het is al lang bekend dat overmatige blootstelling aan bepaalde soorten licht – waaronder röntgenstralen, gammastralen en UVA- en UVB-stralen van de zon – kanker kan veroorzaken.

Maar als uw kat veterinaire röntgenfoto’s nodig heeft, is de hoeveelheid straling waaraan ze wordt blootgesteld relatief klein en over het algemeen niet buitensporig genoeg om een gezondheidsprobleem te veroorzaken (vooral als uw dier slechts een handvol keren röntgenfoto’s krijgt).

Cat X Ray: alles wat u moet weten 1

In het algemeen, als het gaat om veterinaire röntgentechnologie, de brede dierengezondheidsgemeenschap is het erover eens dat de voordelen van het gebruik ervan veel groter zijn dan de potentiële risico’s.Zeker nu steeds meer veterinaire ziekenhuizen gebruik maken van digitale röntgentechnologie.

Waarom? Want in vergelijking met traditionele radiografie stelt digitale radiografie dieren bloot aan nog lagere stralingsniveaus.

Als u bang bent dat uw kat bang zal zijn tijdens röntgenonderzoek, maak u dan geen zorgen. Uw dierenartsteam zal waarschijnlijk uw kitty onder sedatie of algemene anesthesie. Dit houdt uw kat niet alleen kalm en comfortabel, maar het stelt de artsen ook in staat om duidelijke beelden te krijgen, omdat uw dier stil blijft.

Conclusie

Veterinaire röntgenfoto’s zijn slechts een van de vele soorten diagnostische tests en procedures die een dierenarts kan gebruiken om uw katachtige vriend te helpen in een tijd van nood.

Cat X Ray: alles wat u moet weten 3

Als uw dierenarts ooit aanbeveelt dat uw dier dit soort tests ondergaat, zorg er dan voor dat u het document eventuele vragen stelt. Gebruiken ze bijvoorbeeld digitale versus traditionele röntgentechnologie? Kunnen ze inschatten hoe lang uw kat onder algehele narcose moet zijn? Hoe moet u uw dier voorbereiden op de afspraak?

Uw dierenarts moet al deze vragen en meer kunnen beantwoorden. Vertrouw er in de tussentijd op dat je kat de hulp krijgt die ze nodig heeft om zo gezond en gelukkig mogelijk te blijven.

Weg:

Hoeveel kost een kattenkruid?

Hier zijn de meest voorkomende gemiddelde en zeer ruwe schattingskosten voor een katachtige röntgenfoto: Ledematen: $ 70 tot $ 150. Borst of buik: $ 100 tot $ 250. Tandheelkundig: tot $ 150.

Kan een röntgenfoto kanker bij katten aantonen?

Veel voorkomende diagnostische methoden omvatten lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, echografieën, cytologie, bloedonderzoek, urinetests en nucleaire scans. Afhankelijk van het type kanker en het niveau van vooruitgang, kunnen chirurgie, bestraling, chemotherapie of immunotherapie worden gebruikt om de kanker te behandelen.

Hoeveel kost het om uw kat naar de dierenarts te brengen?

Hoewel routinematige jaarlijkse veterinaire zorg gemiddeld tussen de $ 200 en $ 400 voor honden en $ 90 tot $ 200 voor katten kan kosten, kunnen ongeplande gebeurtenissen zoals ongevallen, verwondingen of onverwachte kwalen een variabel bedrag meer kosten.

Hoeveel kost het om een xray voor een kat te krijgen?

Kattenfoto’s voor de buik en borst van uw kat variëren vaak van $ 100-250. Kleinere gebieden, zoals de ledematen van een kat, variëren meestal van $ 70-150. Tandheelkundige röntgenfoto’s voor uw kat lopen meestal van $ 75-150.