Hoe te bepalen of een kat verwilderd is: 7 tekenen beoordeeld door dierenartsen om op te letten

Hoe te vertellen of een kat verwilderd is – 7 dierenarts beoordeelde tekenen om naar te zoeken

Een verwilderde kat is een kat die in het wild is opgegroeid en weinig tot geen interactie heeft gehad met mensen. Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen een verwilderde kat en een zwerfkat die ooit een huisdier is geweest. In dit artikel zullen we zeven tekenen bespreken die dierenartsen gebruiken om te bepalen of een kat verwilderd is. Door deze tekenen te herkennen, kun je beter begrijpen hoe je met een verwilderde kat moet omgaan.

1. Terughoudendheid om in de buurt van mensen te komen

Een van de eerste tekenen van een verwilderde kat is dat ze terughoudend zijn om in de buurt van mensen te komen. Ze zullen meestal op veilige afstand blijven en proberen te ontsnappen als ze te dichtbij worden benaderd. Dit in tegenstelling tot een zwerfkat, die mogelijk nog steeds enige interactie met mensen zoekt.

2. Angstige lichaamstaal

Verwilderde katten vertonen vaak angstige lichaamstaal. Ze kunnen hun oren naar achteren leggen, hun lichaam laag bij de grond houden en hun staart tussen hun benen klemmen. Dit is een defensieve houding die ze aannemen om zichzelf te beschermen.

3. Onvermogen om te aarden

Een verwilderde kat heeft meestal moeite om zich aan te passen aan een huiselijke omgeving. Ze kunnen gestrest raken door geluiden, bewegingen en andere veranderingen in hun omgeving. Dit maakt het moeilijk voor hen om zich comfortabel te voelen in een huiselijke omgeving.

4. Onbekendheid met basisvaardigheden

Verwilderde katten hebben vaak geen kennis van basisvaardigheden die huisdieren normaal gesproken wel hebben. Ze weten mogelijk niet hoe ze een kattenbak moeten gebruiken, hoe ze aan een riem moeten lopen of hoe ze met mensen moeten omgaan. Dit komt omdat ze nooit zijn opgevoed als huisdieren.

5. Agressie of vluchtgedrag

Verwilderde katten kunnen agressief reageren als ze zich bedreigd voelen. Ze kunnen blazen, grommen, krabben of bijten om zichzelf te verdedigen. Aan de andere kant kunnen sommige verwilderde katten juist vluchtgedrag vertonen en proberen te ontsnappen wanneer ze in de buurt van mensen komen.

6. Slechte fysieke conditie

Omdat verwilderde katten vaak in het wild leven, hebben ze meestal een slechtere fysieke conditie dan huisdieren. Ze kunnen er mager uitzien, vlooien hebben, wonden hebben en tekenen van ondervoeding vertonen. Dit is een belangrijk teken dat ze mogelijk verwilderd zijn.

7. Onvermogen om te socialiseren

Verwilderde katten hebben meestal moeite om te socialiseren met andere katten en dieren. Ze hebben weinig tot geen ervaring met het delen van ruimtes en het omgaan met andere dieren. Dit kan leiden tot conflicten en stress bij het introduceren van een verwilderde kat in een bestaand huishouden.

Conclusie

Het herkennen van tekenen van verwildering bij katten is essentieel om ze op de juiste manier te kunnen benaderen en verzorgen. Door op de bovengenoemde tekenen te letten, kun je bepalen of een kat verwilderd is en dienovereenkomstig handelen. Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn bij het omgaan met verwilderde katten, omdat ze mogelijk traumatische ervaringen hebben gehad. Raadpleeg altijd een dierenarts of een professional op het gebied van kattenverzorging voor advies en begeleiding.

Veelgestelde vragen

1. Kan een verwilderde kat ooit weer een huisdier worden?

Ja, het is mogelijk, maar het kost tijd, geduld en training om een verwilderde kat te socialiseren en te laten wennen aan het leven als huisdier.

2. Moet ik een verwilderde kat proberen te vangen?

Als de kat in gevaar is of medische hulp nodig heeft, is het aan te raden om contact op te nemen met een lokale dierenbeschermingsorganisatie of een dierenarts om hulp en advies te krijgen.

3. Hoe kan ik een verwilderde kat helpen zonder hem te benaderen?

Je kunt een verwilderde kat helpen door voedsel en water buiten te zetten, een veilige schuilplaats te bieden en contact op te nemen met lokale dierenbeschermingsorganisaties voor verdere ondersteuning.

4. Wat is het verschil tussen een verwilderde kat en een zwerfkat?

Een verwilderde kat heeft weinig tot geen interactie gehad met mensen en is opgegroeid in het wild. Een zwerfkat kan ooit een huisdier zijn geweest en kan nog steeds enige interactie met mensen zoeken.

5. Kan ik een verwilderde kat zelf socialiseren?

Het socialiseren van een verwilderde kat kan moeilijk en tijdrovend zijn. Het is aan te raden om professionele hulp en begeleiding te zoeken om ervoor te zorgen dat de kat de juiste zorg en training krijgt.