8 magnesiumrijke voedselbronnen voor katten, goedgekeurd door dierenartsen

8 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen van magnesium voor katten

Als eigenaar van een kat wil je er zeker van zijn dat je huisdier de juiste voeding krijgt om gezond te blijven. Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijke functies vervult in het lichaam van een kat, zoals het ondersteunen van de botgezondheid en het reguleren van de spierfunctie. In dit artikel zullen we 8 door dierenarts goedgekeurde voedselbronnen van magnesium voor katten bespreken, zodat je je harige vriend de beste voeding kunt geven.

Hoeveel magnesium hebben katten nodig?

Voordat we ingaan op de voedselbronnen van magnesium, is het belangrijk om te weten hoeveel magnesium katten eigenlijk nodig hebben. Volgens dierenartsen hebben katten ongeveer 20-50 milligram magnesium per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Het is echter altijd raadzaam om de specifieke behoeften van je kat te bespreken met een dierenarts, omdat de behoeften kunnen variƫren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en dieet.

1. Zalm

Zalm is een uitstekende voedselbron van magnesium voor katten. Naast magnesium bevat zalm ook omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid van de vacht en de huid van je kat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zalm goed gekookt of gebakken is, omdat rauwe zalm parasieten kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je kat.

2. Spinazie

Spinazie is een bladgroente die rijk is aan magnesium. Het kan een gezonde aanvulling zijn op het dieet van je kat, maar het is belangrijk om het met mate te geven. Te veel spinazie kan namelijk leiden tot een ophoping van oxalaten, wat schadelijk kan zijn voor de nieren van je kat. Overleg altijd met een dierenarts over de juiste hoeveelheid spinazie voor je kat.

3. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn niet alleen lekker, maar ook een goede bron van magnesium voor katten. Je kunt ze malen en toevoegen aan het voer van je kat voor een extra dosis magnesium. Zorg ervoor dat je de pompoenpitten in kleine hoeveelheden geeft, omdat grote hoeveelheden mogelijk spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

4. Tonijn

Tonijn is een andere voedselbron van magnesium die katten graag eten. Het bevat ook veel eiwitten, wat belangrijk is voor de spierontwikkeling van je kat. Het is echter belangrijk om tonijn met mate te geven, omdat het ook veel kwik kan bevatten. Te veel kwik kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat.

5. Kip

Kip is een mager vlees dat veel magnesium bevat. Het is een goede keuze voor katteneigenaren die hun huisdier een gezonde bron van magnesium willen geven. Zorg ervoor dat je de kip goed kookt en alle botten verwijdert voordat je het aan je kat geeft, omdat rauwe kip botten kan bevatten die gevaarlijk kunnen zijn.

6. Yoghurt

Yoghurt is een zuivelproduct dat magnesium bevat en ook probiotica bevat, wat goed is voor de darmgezondheid van je kat. Zorg ervoor dat je ongezoete yoghurt kiest, omdat toegevoegde suikers schadelijk kunnen zijn voor katten. Geef yoghurt altijd in kleine hoeveelheden, omdat sommige katten lactose-intolerant kunnen zijn.

7. Bruine rijst

Bruine rijst is een gezonde bron van magnesium en kan een goede aanvulling zijn op het dieet van je kat. Het bevat ook vezels, die de spijsvertering kunnen bevorderen. Zorg ervoor dat je de rijst goed kookt voordat je het aan je kat geeft, omdat rauwe rijst moeilijk verteerbaar kan zijn.

8. Groene bonen

Groene bonen zijn rijk aan magnesium en kunnen een lekkere traktatie zijn voor je kat. Je kunt ze koken en fijnmalen voordat je ze aan het voer van je kat toevoegt. Zorg ervoor dat je geen bonen geeft die gekruid zijn of conserveermiddelen bevatten, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor katten.

Conclusie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat voldoende magnesium krijgt om een goede gezondheid te behouden. Door de juiste voedselbronnen van magnesium aan het dieet van je kat toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat je huisdier alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je wijzigingen in het dieet van je kat aanbrengt.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn kat supplementen geven om aan de behoefte aan magnesium te voldoen?

Ja, in sommige gevallen kan het geven van magnesiumsupplementen nuttig zijn om aan de behoefte aan magnesium van je kat te voldoen. Het is echter belangrijk om dit altijd te doen onder begeleiding van een dierenarts, omdat te veel magnesium schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kat.

2. Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort bij katten?

Een magnesiumtekort kan leiden tot symptomen zoals spierzwakte, verminderde eetlust, braken en obstipatie bij katten. Als je vermoedt dat je kat een magnesiumtekort heeft, neem dan contact op met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

3. Kan ik mijn kat rauwe vis geven als voedselbron van magnesium?

Hoewel sommige katten rauwe vis lekker vinden, kan rauwe vis parasieten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je kat. Het is altijd veiliger om vis goed te koken of te bakken voordat je het aan je kat geeft.

4. Moet ik het dieet van mijn kat aanpassen als het al kattenvoer bevat dat verrijkt is met magnesium?

Als het dieet van je kat al kattenvoer bevat dat verrijkt is met magnesium, is het meestal niet nodig om extra magnesiumbronnen toe te voegen. Het is echter altijd raadzaam om de specifieke behoeften van je kat te bespreken met een dierenarts.

5. Kan ik mijn kat chocolade geven als voedselbron van magnesium?

Nee, chocolade is giftig voor katten en mag nooit aan hen gegeven worden. Het bevat theobromine, een stof die schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel en het hart van katten. Zorg ervoor dat je chocolade altijd buiten het bereik van je kat houdt.