11 zekere tekenen over hoe te vertellen of de kat vlooien heeft onthuld


0

Hoe te vertellen of de kat vlooien heeft

Het is een bekend feit dat katten een van de schoonste wezens op aarde zijn met een schijnbare en instinctieve obsessie om zichzelf af en toe te verzorgen.

Deze katachtige gewoonte werkt in hun voordeel, maar kan het vlooien voorkomen? En voor het geval dat niet het geval is, wat zijn de gemeenschappelijke tekenen over hoe je kunt zien of de kat vlooien heeft?

Nou, geloof het of niet, zelfs als katten 10% van hun wakkere uren besteden aan het schoonmaken van zichzelf, zijn ze nog steeds twee keer zo vatbaar als honden voor vlooien.

En zelfs binnenkatten zijn niet volledig beschermd tegen deze parasieten, omdat vlooien uw huis kunnen binnendringen via nietsvermoedende bezoekers, andere huisdieren, of zelfs u zelf kunt deze vervelende parasieten in uw huis introduceren.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe katten vlooien vangen en niet zeker weet of je kat vlooien heeft, zijn hieronder veelvoorkomende tekenen om op te letten. We zullen het ook hebben over vlooienpreventie en manieren om van kattenvlooien af te komen wanneer uw geliefde huisdier is besmet.

Lees ook: Beste vlooienbehandeling voor katten

Hoe krijgen katten vlooienbesmetting?

De hele dag buiten ronddwalen lijkt een trefzekere manier om een vlooienbroed mee naar huis te nemen. Maar zelfs als je katachtige maatje liever thuis blijft, kunnen vlooien en andere parasieten nog steeds veel mogelijkheden vinden om in zijn vacht te landen. Kortom, katten kunnen vlooien van bijna overal krijgen, waaronder:

Het huis uit

Een vervelende vlo kan uw huisdier binnenshuis besmetten, zelfs na een korte afspraak met de dierenarts. Catteries, trimsalons of dierenklinieken worden door verschillende katten bezocht. En deze katachtigen kunnen vlooien achterlaten en overbrengen naar een andere nietsvermoedende gastheer zoals uw kat.

Andere huisdieren

Als u in een huishouden met meerdere huisdieren woont, is het mogelijk dat deze andere dieren deze kleine insecten hebben binnengebracht, waardoor uw kat hun ideale volgende doelwit is.

Knaagdieren

Katten zijn dol op snelle jachten op muizen. Maar zelfs als slechts één van hun potentiële slachtoffers een groot aantal van deze vervelende parasieten is, kunnen deze vlooien gemakkelijk het schip springen en in plaats daarvan je katachtige vriend besmetten.

Verhuizen naar een nieuw huis

Verhuizen naar een nieuw huis betekent niet altijd dat de vorige woning helemaal leeg is en dat de vlooien ook zijn vertrokken. Overweeg om opnieuw een complete schoonmaakklus uit te voeren als je net bij je kat bent ingetrokken. Als u denkt dat het essentieel is, kunt u zelfs professionele vlooienbestrijdingsdiensten inhuren.

11 zekere tekenen over hoe te vertellen of de kat vlooien heeft onthuld 1

Hoe te vertellen of de kat vlooien heeft: 11 veel voorkomende tekenen

De eenvoudigste aanpak om te bepalen of uw kat vlooien heeft, is om uit te kijken voor de onderstaande symptomen en indicatoren:

1. Overmatige verzorging

Vlooienbeten kunnen prikkelbaarheid en irritatie van katten veroorzaken, dus het maakt krabben een gebruikelijke manier om vlooienbesmetting te detecteren. Maar vergeet niet dat katten die zichzelf krabben tijdens het verzorgen meestal niet duiden op een vlooienplaag. Wanneer katten echter vaak krabben, wordt dit meestal gedaan om een jeukend gevoel te verlichten dat wordt veroorzaakt door vlooien.

2. Haaruitval en huidproblemen

Overmatige verzorging kan leiden tot kale plekken op de nek, staartbasis of achterkant van de benen van uw kat, evenals meer haaruitval door likken, kauwen, krabben of constant bijten. Bekijk de huid van uw kat van dichterbij om te zien of u tekenen van vlooien kunt herkennen.

Pas ook op voor zelfs een klein verschil in zijn nauwgezette gedrag. Als uw kat verzorgt en overmatig krabt tot het punt dat hij wonden heeft en stukjes haar verliest, is het het beste om veterinair advies in te winnen om andere medische problemen uit te sluiten.

Vlooienallergie dermatitis is nog een andere factor die bijdraagt aan haaruitval en huidproblemen bij katten. Dit is een aandoening die zowel mensen als dieren kan treffen. Speeksel wordt overgedragen terwijl een vlo bloed eet. Bij blootstelling aan vlooienspeeksel zal u of uw kat een allergische reactie hebben, die kan verschijnen als een uitslag die jeukt en pijnlijk is.

3. Aanwezigheid van rode huid laesies of korstachtige bulten

Zodra uw kat wordt gebeten door een vlo, dringen de monddelen van de vlo als een naald door zijn huid om zich te voeden. Uw kat kan een allergische reactie krijgen van vlooienspeeksel.

Hoewel de reactie in ernst varieert, afhankelijk van de kat, resulteert dit meestal in een rode, gezwollen huid. Om irritatie te verminderen en infectie te voorkomen, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen als u rode huidzweren of bultjes ontdekt die op korstjes lijken.

4. Bleek tandvlees en lichaamszwakte

Bleek tandvlees bij een kat kan een indicatie van bloedarmoede en kan een symptoom zijn van een ernstige vlooienplaag. Wanneer er een groter verlies van rode bloedcellen is dan de productie van nieuwe, ontstaat deze aandoening. De dagelijkse bloedconsumptie van vlooien kan maximaal 15 keer hun eigen gewicht bereiken.

Vanwege hun kleine formaat en zich ontwikkelende lichamen, hebben kittens meer kans op vlooienanemie. Groter en meer ontwikkeld dan kittens, kunnen volwassen katten wat bloedverlies door vlooien verdragen. Vlooienanemie kan een schadelijk effect hebben op de gezondheid van een kitten en, in extreme situaties, dodelijk zijn omdat kittens de ziekte niet kunnen bestrijden.

Lichaamszwakte of lethargie is ook een van de meest voorkomende symptomen van bloedarmoede, niet alleen bij katten en andere dieren, maar ook bij mensen. Dus als je merkt dat je kat plotseling lusteloos is geworden, is het mogelijk dat hij al enige tijd last heeft van vlooienplagen.

5. Gewichtsverlies

Het feit dat vlooien het larvale stadium van een gewone lintworm kunnen overbrengen, is slechts een van de vele risico’s die ermee gepaard gaan.

Wanneer uw kat een vlo consumeert die een lintworm draagt, rijpt de lintworm en hecht zich aan de darmwand van uw kat om zich te voeden en te verspreiden. Hoewel lintwormen zelden symptomen van ziekte bij katten vertonen, zijn ze toch lelijk en een gezondheidsrisico, vooral als je thuis kleine kinderen hebt.

Om u, uw kat en de rest van uw gezin gezond te houden, kan uw dierenarts u helpen voorkomen dat vlooien de lintworm verspreiden en behandelen.

6. Vermijdt plotseling bepaalde delen van uw huis

Vlooien verbergen zich in tapijten en meubels en houden van warm weer om te gedijen. (Merk op dat zelfs hoewel houten en tegelvloeren niet de beste plaatsen zijn voor vlooien om te leven, ze nog steeds te vinden zijn in hun scheuren en spleten.) Als uw kat tapijtgedeelten van uw huis begint te vermijden, beschouw dit dan als een waarschuwingssignaal. Ze slaan deze gebieden over om uit de buurt van de vlooien te blijven.

Vlooieneieren en vlooienlarven worden vaak ontdekt in zachte meubels, onder plinten en in tapijten. Let dus goed op en let op. Regelmatig grondig stofzuigen is essentieel en u moet altijd de vacuümzakken legen om de groei van vlooien te voorkomen.

Zorg ervoor dat u het beddengoed van uw kat wast in heet zeepsop als je vlooien ontdekt. Poppen van vlooien kunnen maandenlang latent blijven. Vlooienbestrijding met uitgebreide bescherming is het enige dat vlooien kan verwijderen.

11 zekere tekenen over hoe te vertellen of de kat vlooien heeft onthuld 2

7. Gedragsveranderingen

Vlooien kunnen je kat letterlijk gek maken (niet op een goede manier). Als gevolg hiervan kan hij aanzienlijke gedragsveranderingen vertonen als gevolg van de jeuk en irritatie veroorzaakt door vlooien.

Intens grommen, hoofdschudden, agressief hoofd- en lichaamswrijven op de vloer of schieten van het ene uiteinde van de kamer naar het andere zijn gedragsveranderingen die u kunt opmerken als uw kat vlooien heeft.

8. Zwarte stippen in de vacht van uw kat

De aanwezigheid van “vlooienvuil”, wat eigenlijk donkerbruine vlooienuitwerpselen zijn, is een andere aanwijzing dat een kat vlooien heeft. De regio’s waar ze het vaakst worden gevonden, bevinden zich in de nek en romp, maar u kunt ook enkele van deze stippen op de kam of borstel van uw kat opmerken.

Deze korrels worden rood wanneer ze worden beneveld met water en op een witte papieren handdoek worden geplaatst. Dit komt door het feit dat uitwerpselen bestaan uit verteerd bloed.

9. Aanwezigheid van kleine zwarte stippen in de beddengoedstof van uw kat

Deze donkere stippen op het beddengoed of meubilair van uw kat zijn opnieuw vlooienvuil. Praat zo snel mogelijk met uw dierenarts om te leren hoe u op de juiste manier van vlooien af kunt komen en uw andere huisdieren kunt beschermen tegen besmetting.

10. Rijstkorrels op het beddengoed van uw kat of rond zijn anus

Er is een grote kans dat uw kat lintwormen heeft als u rijstkorrels in hun beddengoed, uitwerpselen of rond hun anus ziet. De eipakketten die lintwormen afgeven zijn de rijstkorrels.

Om hun levenscyclus te voltooien, hebben lintwormen vlooien nodig. Sommige katten kunnen lintwormen krijgen door geïnfecteerde prooidieren te eten, terwijl de meerderheid van de katten lintwormen krijgt door per ongeluk een geïnfecteerde vlo te consumeren tijdens het verzorgen.

11. Aanwezigheid van pinhead-sized zwarte of roodbruine insecten die op de vacht van uw kat kruipen

Dit is misschien wel het meest voor de hand liggende teken als je je afvraagt hoe je kunt bepalen of je kat vlooien heeft. De vlooien zelf zijn die kleine, roodbruine of zwarte insecten die je op de vacht van je kat ziet. U kunt vlooien en vlooieneieren op uw kat of zijn beddengoed opmerken als er een ernstige besmetting is.

Controleer na het scheiden van het haar de huid om te zien of uw kat vlooien heeft. Controleer deze gebieden grondig, want de onderrug, achterpoten en maag zijn waar vlooien graag samenkomen.

Lees ook: Beste kattenvlooienbanden voor

Wat moet je doen met het vlooienprobleem van je kat?

Om vlooien uit te sluiten, moet u uw dierenarts bezoeken als u een van de hierboven genoemde symptomen bij uw kat ziet.

Uw dierenarts kan mogelijke behandelingen voorstellen als uw kat echt vlooien heeft. Het is van vitaal belang om te begrijpen dat vlooien zeer taaie kleine beestjes zijn. Hun poppen kunnen maandenlang latent blijven voordat ze uitkomen en zich vastklampen aan uw katachtige buddy of andere leden van uw huishouden en hun volledige levenscyclus herhalen.

Vlooien moeten gedurende ten minste drie maanden continu worden behandeld met een effectieve methode om ze volledig kwijt te raken. Gebruik voor de beste resultaten vlooienpreventie van drie maanden die zowel de huidige vlooien als eventuele eieren die binnenkort uitkomen, doodt.

Vergeet niet dat naast het behandelen van uw kat, uw huis ook moet worden behandeld als u van kattenvlooien af wilt. Om volwassen vlooien te doden, moet u actuele medicijnen combineren met een huismiddeltje dat voorkomt dat de eieren uitkomen in volwassenen. Zorg ervoor dat alle tapijten en zachte meubels worden routinematig goed gereinigd op hoog vuur. Het vrij houden van een huis van vlooien vereist het doen van al deze preventieve maatregelen.

11 zekere tekenen over hoe te vertellen of de kat vlooien heeft onthuld 3

Heeft uw binnenkat vlooienbehandeling nodig?

Het is een veel voorkomende misvatting dat binnenkatten immuun of beschermd zijn tegen vlooienplagen. Zoals eerder vermeld, kunnen andere dieren of menselijke bezoekers vlooien in uw huis dragen en uw katachtige metgezel vastmaken. Toch zijn ze in vergelijking met buitenkatten minder kwetsbaar om besmet te worden.

Vergeet niet dat het van cruciaal belang is om uw dierenarts te raadplegen voordat u uw kat behandelt, vooral als ze jonge kittens verwacht of verzorgt. Sommige vrij verkrijgbare medicijnen zijn minder effectief dan die welke moeten worden voorgeschreven, en katten kunnen zelfs immuniteit tegen hen ontwikkelen. Uw dierenarts kan de ideale kattenvlooienbehandeling voor uw kattenmaatje aanbevelen.

Kunnen katten sterven aan ernstige vlooienbesmetting?

Een van de slechte berichten over vlooien is dat ze te klein zijn dat we soms gewoon hun gevaar voor de gezondheid van onze kat ondermijnen. In werkelijkheid kunnen deze kleine, vervelende parasieten echter dodelijk zijn voor onze katachtige vrienden als ze niet tijdig worden behandeld.

Bloedarmoede is de ernstigste bijwerking van een ernstige kattenvlooienplaag. Katten van alle leeftijden kunnen vlooienanemie krijgen, hoewel kittens meer kans hebben op de ergste nadelige effecten. Hieronder staan enkele tekenen van bloedarmoede bij kittens waar u op moet letten:

  • Lethargie
  • Bleek tandvlees
  • Verlies van of verminderde eetlust
  • Instorting

Een juiste en tijdige diagnose van een vlooienplaag is cruciaal. Dit kan leiden tot een snelle behandeling en implementatie van maatregelen om de verspreiding van de plaag naar andere huisdieren in uw huishouden te stoppen.

Conclusie

Katten zijn schone wezens, dus het is logisch voor ons, huisdierouders om aan te nemen dat vlooien ze niet kunnen aanraken. En dit geloof wordt zelfs versterkt als onze katten uitsluitend binnenshuis zijn. Zoals eerder vermeld, zijn geen katachtigen echter veilig voor vlooien. Daarom is regelmatige vlooienbehandeling essentieel om vlooien en toekomstige eieren die binnenkort kunnen uitkomen te doden.