Zijn katten jaloers op hun eigenaars?

Zijn katten bezitterig van hun baasjes?

Als trotse eigenaar van een kat heb je je waarschijnlijk wel eens afgevraagd of jouw pluizenbol bezitterig is. Katten staan erom bekend dat ze hun eigen gang gaan en zich niet veel aantrekken van hun baasje. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Zijn katten echt zo onafhankelijk als we denken of hebben ze toch een bepaalde mate van bezitterigheid richting hun baasje?

Katten en hun baasjes

Katten zijn hele lieve huisdieren en kunnen heel aanhankelijk zijn richting hun baasje. Ze komen graag bij je liggen en vinden het heerlijk om geaaid te worden. Maar dat betekent niet dat katten bezitterig zijn. Het is eerder zo dat katten gewoon graag bij hun baasje zijn omdat ze zich veilig en vertrouwd voelen bij jou. Ook vinden ze het fijn om in de buurt te zijn van de persoon die voor ze zorgt en ze eten geeft.

Wat is bezitterigheid?

Voordat we verder ingaan op de vraag of katten bezitterig zijn, is het goed om te weten wat bezitterigheid eigenlijk inhoudt. Bezitterigheid is een gevoel van eigendom en controle. Het gaat erom dat je iets of iemand niet wilt delen met anderen en het liefst voor jezelf wilt houden. Bij mensen kan dit leiden tot jaloezie en bezitsdrang. Maar geldt dit ook voor katten?

Katten en hun territorium

Katten zijn van nature territoriale dieren. Ze hebben een bepaald gebied dat ze als hun eigen beschouwen en waar ze graag vertoeven. Dit territorium kan bestaan uit de omgeving om het huis, maar ook uit het huis zelf. Katten vinden het fijn om een eigen plekje te hebben waar ze zich veilig voelen en waar ze zich kunnen terugtrekken als ze behoefte hebben aan rust en privacy. Dit betekent echter niet dat katten bezitterig zijn richting hun baasje. Het gaat hier vooral om het beschermen van hun eigen territorium.

Hoe zit het dan met jaloezie?

Als we het hebben over bezitterigheid, komt al snel de vraag naar boven of katten ook jaloers kunnen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat katten wel degelijk jaloers kunnen zijn op andere katten of huisdieren in huis. Dit heeft vooral te maken met het feit dat katten van nature territoriale dieren zijn en graag hun eigen plekje hebben. Als er een andere kat of huisdier bij komt, kan dit voor de kat bedreigend zijn en kan hij of zij jaloers worden op de aandacht die de andere kat of huisdier krijgt van de baasjes.

Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat katten niet bezitterig zijn van hun baasjes. Katten zijn van nature territoriale dieren en vinden het fijn om een eigen plekje te hebben waar ze zich veilig voelen en waar ze zich kunnen terugtrekken als ze behoefte hebben aan rust en privacy. Dit betekent echter niet dat katten bezitterig zijn richting hun baasje. Het gaat hier vooral om het beschermen van hun eigen territorium.

FAQs

1. Kunnen katten jaloers zijn op andere katten of huisdieren in huis?

Ja, katten kunnen wel degelijk jaloers zijn op andere katten of huisdieren in huis. Dit heeft vooral te maken met het feit dat katten van nature territoriale dieren zijn en graag hun eigen plekje hebben. Als er een andere kat of huisdier bij komt, kan dit voor de kat bedreigend zijn en kan hij of zij jaloers worden op de aandacht die de andere kat of huisdier krijgt van de baasjes.

2. Moet ik mijn kat meer aandacht geven als hij of zij jaloers is?

Ja, het is belangrijk om je kat meer aandacht te geven als hij of zij jaloers is. Zo voelt de kat zich weer veilig en vertrouwd bij jou en zal hij of zij minder snel jaloers zijn op andere katten of huisdieren in huis.

3. Hoe kan ik mijn kat laten weten dat ik van hem of haar hou?

Je kunt je kat laten weten dat je van hem of haar houdt door hem of haar regelmatig te aaien en te knuffelen. Ook kun je leuke spelletjes met je kat doen en hem of haar af en toe een lekker snoepje geven.

4. Waarom vinden katten het fijn om in de buurt te zijn van hun baasje?

Katten vinden het fijn om in de buurt te zijn van hun baasje omdat ze zich veilig en vertrouwd voelen bij jou. Ook vinden ze het fijn om in de buurt te zijn van de persoon die voor ze zorgt en ze eten geeft.

5. Kunnen katten leren om minder jaloers te zijn?

Ja, katten kunnen leren om minder jaloers te zijn. Dit kun je doen door je kat meer aandacht te geven en hem of haar regelmatig te belonen voor goed gedrag. Ook kun je ervoor zorgen dat je kat voldoende afleiding heeft in de vorm van speeltjes en krabpalen.