Wie houdt het wereldrecord polydactylkat? Ontmoet Paws!

Wie is het wereldrecord polydactylkat? Maak kennis met Paws!

Als je van katten houdt, heb je misschien wel eens gehoord van polydactyl katten. Deze katten hebben extra tenen aan hun poten, waardoor hun voetafdrukken eruitzien als kleine handjes. Maar wist je dat er een wereldrecord is voor de kat met de meeste tenen? Maak kennis met Paws, de huidige recordhouder.

Hoeveel tenen heeft Paws?

Paws, een zwarte kat uit de Verenigde Staten, heeft maar liefst 28 tenen. Dat zijn er zeven aan elke poot! Dit maakt hem de kat met de meeste tenen ter wereld, volgens het Guinness World Records.

Wat is polydactylie?

Polydactylie is een genetische afwijking die ervoor zorgt dat dieren of mensen extra vingers of tenen hebben. Bij katten uit deze afwijking zich vaak in de vorm van extra tenen aan de voorpoten, maar soms ook aan de achterpoten. Het komt voor bij verschillende kattenrassen en kan ook bij straatkatten voorkomen.

Waarom hebben sommige katten extra tenen?

Het is niet helemaal duidelijk waarom sommige katten polydactyl zijn. Het lijkt erop dat het een erfelijke afwijking is die zich al eeuwenlang voordoet bij katten in bepaalde gebieden, zoals de kust van Maine in de Verenigde Staten. Vroeger werd gedacht dat deze katten extra tenen hadden om beter te kunnen jagen of om zichzelf beter vast te kunnen houden op schepen, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Zijn er nadelen aan polydactylie?

In de meeste gevallen heeft polydactylie geen negatieve gevolgen voor katten. Sterker nog, sommige mensen denken dat polydactyl katten minder snel zullen omvallen omdat ze meer grip hebben op de grond. Toch kan het voorkomen dat de extra tenen problemen geven, bijvoorbeeld als ze in de war raken of als ze niet goed kunnen bewegen. In dat geval kan het nodig zijn om de extra tenen te laten verwijderen.

Waarom worden polydactyl katten ook wel ‘Hemingway katten’ genoemd?

Een beroemde liefhebber van polydactyl katten was de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Hemingway woonde lange tijd op het eiland Key West in Florida, waar hij een groot aantal polydactyl katten hield. Hij noemde ze zijn ‘six-toed cats’ en sommige van hun nakomelingen leven nog steeds op het terrein van zijn voormalige huis, dat nu een museum is.

Zijn er nog andere beroemde polydactyl katten?

Naast Paws en de katten van Hemingway zijn er nog veel meer beroemde polydactyl katten. Een van de bekendste is misschien wel Snowball, de kat van president Theodore Roosevelt. Ook de katten van schrijver Mark Twain hadden vaak extra tenen.

Conclusie

Polydactyl katten zijn fascinerende dieren, met hun kleine handjes aan hun poten. Paws is op dit moment de kat met de meeste tenen ter wereld, maar wie weet wordt zijn record ooit verbroken. Of je nu een polydactyl kat hebt of gewoon een liefhebber bent van katten in het algemeen, het is duidelijk dat deze katten een speciale plaats in ons hart hebben veroverd.

FAQs

1. Zijn polydactyl katten zeldzaam?

Niet per se. Polydactylie is een erfelijke afwijking die bij verschillende kattenrassen kan voorkomen, maar het komt ook voor bij straatkatten.

2. Is het mogelijk om een polydactyl kat te fokken?

Ja, het is mogelijk om polydactyl katten te fokken. Sommige fokkers richten zich speciaal op dit ras.

3. Hebben alle polydactyl katten evenveel tenen?

Nee, het aantal extra tenen kan variëren van kat tot kat. Sommige katten hebben maar één extra teen, terwijl andere katten er wel zeven hebben.

4. Kunnen polydactyl katten dezelfde dingen doen als ‘gewone’ katten?

Ja, polydactyl katten kunnen alles doen wat andere katten ook kunnen. Ze kunnen springen, klimmen, spelen en jagen.

5. Is het gevaarlijk om de extra tenen van een polydactyl kat te laten verwijderen?

Nee, het verwijderen van de extra tenen is over het algemeen een veilige procedure. Het is wel belangrijk om dit te laten doen door een ervaren dierenarts.