“Giftige voedingsmiddelen voor katten: Beoordeling door 16 dierenartsen van alledaagse voedingsmiddelen”

Welke voedingsmiddelen zijn giftig voor katten? 16 Dierenarts beoordeelde Everyday Foods

Als kattenliefhebber weet je waarschijnlijk dat katten zeer kieskeurige eters zijn. Hoewel sommige katten zowat alles zullen eten, zijn er voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor katten. Als eigenaar is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn voor je kat en welke je beter kunt vermijden. In dit artikel hebben we de top 16 voedingsmiddelen die katten niet zouden moeten eten, beoordeeld door dierenartsen.

1. Chocolade

Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor katten. De symptomen van chocoladevergiftiging zijn onder meer braken, diarree, rusteloosheid en in ernstige gevallen epileptische aanvallen en coma. Het is belangrijk om chocolade uit de buurt van je kat te houden.

2. Ui en knoflook

Ui en knoflook bevatten stoffen die de rode bloedcellen van katten kunnen beschadigen, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Symptomen zijn onder meer zwakte, braken, verminderde eetlust en ademhalingsproblemen.

3. Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen leiden tot nierfalen bij katten. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, uitdroging en verminderde urineproductie. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen uit de buurt van je kat te houden.

4. Avocado

Avocado bevat persine, een stof die giftig kan zijn voor katten. Symptomen zijn onder meer braken, diarree en buikpijn.

5. Melk en zuivelproducten

Hoewel veel katten dol zijn op melk, kan het hen eigenlijk ziek maken. Katten hebben moeite om lactose af te breken, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree.

6. Vet voedsel

Vet voedsel kan leiden tot pancreatitis bij katten. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust.

7. Cafeïne

Cafeïne kan het zenuwstelsel van katten aantasten en kan leiden tot overmatige opwinding, rusteloosheid, hartkloppingen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen zelfs de dood.

8. Alcohol

Alcohol is zeer giftig voor katten. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen coma en de dood.

9. Noten

Sommige noten zijn giftig voor katten, zoals macadamia-noten. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, koorts en spierzwakte.

10. Rauwe eieren

Rauwe eieren kunnen salmonella en E. coli bevatten, die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Symptomen zijn onder meer braken, diarree en buikpijn.

11. Botten

Botten kunnen splinteren en vast komen te zitten in het spijsverteringskanaal van katten, wat levensbedreigend kan zijn. Bovendien kunnen ze breuken en beschadigingen aan de tanden van katten veroorzaken.

12. Zout

Te veel zout kan leiden tot uitdroging en elektrolytische onevenwichtigheden bij katten. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, lusteloosheid en in ernstige gevallen coma en de dood.

13. Suikervrij voedsel

Sommige suikervrije voedingsmiddelen bevatten xylitol, een stof die giftig kan zijn voor katten. Symptomen zijn onder meer braken, verlies van coördinatie, epileptische aanvallen en in ernstige gevallen leverfalen en de dood.

14. Speelgoed met kleine onderdelen

Katten kunnen kleine speelgoedonderdelen inslikken, wat kan leiden tot verstikking of verstopping van het spijsverteringskanaal.

15. Medicijnen voor mensen

Veel medicijnen voor mensen zijn giftig voor katten. Het is belangrijk om medicijnen altijd buiten bereik van je kat te houden en alleen medicijnen te geven die zijn voorgeschreven door een dierenarts.

16. Kattenkruid

Kattenkruid is niet giftig voor katten, maar kan leiden tot overmatige opwinding en rusteloosheid bij sommige katten.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat katten geen kleine versies van mensen zijn, en dat sommige voedingsmiddelen die voor ons veilig zijn, gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Als je twijfelt over de veiligheid van een voedingsmiddel, kun je het beste overleggen met je dierenarts. Door je kat de juiste voeding te geven, kun je ervoor zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft.

FAQs

1. Waarom zijn uien en knoflook giftig voor katten?

Ui en knoflook bevatten stoffen die de rode bloedcellen van katten kunnen beschadigen, waardoor bloedarmoede kan ontstaan.

2. Waarom is chocolade giftig voor katten?

Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor katten.

3. Waarom kunnen druiven en rozijnen nierfalen veroorzaken bij katten?

Druiven en rozijnen kunnen leiden tot nierfalen bij katten.

4. Waarom is alcohol giftig voor katten?

Alcohol is zeer giftig voor katten. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen en in ernstige gevallen coma en de dood.

5. Kan ik mijn kat af en toe wat melk geven?

Hoewel veel katten dol zijn op melk, kan het hen eigenlijk ziek maken. Katten hebben moeite om lactose af te breken, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree. Het is het beste om melk helemaal te vermijden.