Wat zijn kattenhuidschilfers? Wat u moet weten als u er allergisch voor bent!

Wat is huidschilfers van katten? Wat u moet weten als u er allergisch voor bent!

Katten zijn geweldige huisdieren. Ze zijn lief, schattig en kunnen ons gezelschap houden. Maar wat als u allergisch bent voor katten? Een veelvoorkomend probleem bij mensen met een kattenallergie zijn huidschilfers van katten. In dit artikel zullen we ingaan op wat huidschilfers van katten precies zijn, waarom ze allergische reacties kunnen veroorzaken en wat u kunt doen als u er allergisch voor bent.

Huidschilfers van katten: wat zijn ze precies?

Als katten zichzelf verzorgen, laten ze kleine deeltjes van hun huid los. Deze deeltjes, die ook wel huidschilfers worden genoemd, zijn vaak te klein om met het blote oog te zien. Ze zweven echter wel door de lucht en kunnen zich verspreiden in uw huis.

Deze huidschilfers bevatten vaak ook kattenallergeen, een eiwit dat allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor kattenallergieën. Het kattenallergeen kan zich aan de huidschilfers hechten en kan zelfs enige tijd in de omgeving blijven zweven nadat de huidschilfers zijn losgelaten.

Waarom veroorzaken huidschilfers van katten allergische reacties?

Het kattenallergeen dat aan de huidschilfers hecht, kan bij mensen met een kattenallergie een allergische reactie veroorzaken. Wanneer een persoon met een kattenallergie in contact komt met deze allergenen, reageert het immuunsysteem op een overdreven manier.

Het immuunsysteem ziet het kattenallergeen als een indringer en produceert antilichamen om het te bestrijden. Deze antilichamen veroorzaken de afgifte van histamine en andere chemicaliën in het lichaam, wat leidt tot de symptomen van een allergische reactie.

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie op huidschilfers van katten?

De symptomen van een allergische reactie op huidschilfers van katten kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Jeukende en waterige ogen
 • Kortademigheid
 • Huiduitslag of jeukende huid
 • Hoesten

De ernst van de symptomen kan afhangen van de individuele gevoeligheid voor het kattenallergeen en de mate van blootstelling aan de huidschilfers.

Wat kunt u doen als u allergisch bent voor huidschilfers van katten?

Als u allergisch bent voor huidschilfers van katten, zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om de blootstelling aan het kattenallergeen te verminderen:

 1. Houd uw huis schoon: Stofzuig regelmatig en gebruik een luchtfilter om allergenen uit de lucht te verwijderen.
 2. Houd de slaapkamer katten-vrij: Houd de deur van uw slaapkamer gesloten en zorg ervoor dat uw beddengoed schoon is.
 3. Was uw handen na het aaien van een kat: Dit kan helpen om allergenen van uw handen te verwijderen.
 4. Overweeg medicatie: Antihistaminica en andere medicijnen kunnen helpen om de symptomen van een allergische reactie te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat u medicatie gebruikt.
 5. Praat met uw arts over immunotherapie: In sommige gevallen kan immunotherapie helpen om de allergie voor kattenallergeen te verminderen.

Veelgestelde vragen

1. Is een kattenallergie hetzelfde als een allergie voor huidschilfers van katten?

Nee, een kattenallergie kan verschillende allergenen omvatten, waaronder huidschilfers, speeksel en urine. Huidschilfers van katten zijn echter een veelvoorkomende oorzaak van allergische reacties bij mensen met een kattenallergie.

2. Kunnen kattenallergenen in kleding blijven zitten?

Ja, kattenallergenen kunnen zich aan kleding hechten en kunnen zelfs na het wassen nog aanwezig zijn. Het is een goed idee om kleding die in contact is gekomen met katten regelmatig te wassen om blootstelling aan allergenen te verminderen.

3. Zijn er hypoallergene kattenrassen?

Sommige kattenrassen worden als hypoallergeen beschouwd omdat ze minder allergenen produceren. Deze kattenrassen kunnen echter nog steeds allergische reacties veroorzaken bij mensen met een kattenallergie. Het is belangrijk om te weten dat hypoallergene katten niet volledig allergievrij zijn.

4. Kan een kattenallergie vanzelf verdwijnen?

Hoewel sommige mensen merken dat hun kattenallergie na verloop van tijd verbetert of verdwijnt, is dit niet bij iedereen het geval. Het is mogelijk dat de allergie blijft bestaan, zelfs na langdurige blootstelling aan kattenallergenen.

5. Is het mogelijk om een allergie voor huidschilfers van katten te voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om een allergie voor huidschilfers van katten volledig te voorkomen. Het verminderen van de blootstelling aan kattenallergenen kan echter helpen om de symptomen te beheersen.

In conclusie, huidschilfers van katten kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen met een kattenallergie. Het is belangrijk om te begrijpen wat huidschilfers van katten zijn en hoe u blootstelling aan allergenen kunt verminderen als u allergisch bent. Raadpleeg altijd een arts voor advies en behandeling als u symptomen van een allergische reactie ervaart.