Wat is de betekenis van ‘regenende katten en honden’? Voorbeelden en geschiedenis.

Wat betekent regenende katten en honden? Voorbeelden & Geschiedenis

Regenende katten en honden is een uitdrukking die we allemaal wel kennen. De betekenis ervan is dat het heel hard regent. Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? En zijn er nog andere betekenissen aan verbonden? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en betekenis van regenende katten en honden.

De geschiedenis van regenende katten en honden

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze uitdrukking. Een van de meest populaire theorieën is dat het afkomstig is uit de tijd van de heksenvervolgingen in Engeland. Toen werden katten vaak geassocieerd met heksen en was het geloof dat heksen de regen konden veroorzaken. Daarom zou het regenen van katten en honden een teken zijn dat er heksen in de buurt waren.

Een andere theorie is dat de uitdrukking afkomstig is uit de oudheid. In die tijd had de god van de regen in Noord-Europa de vorm van een hond. In Zuid-Europa was dat een kat. Daarom zou regenende katten en honden betekenen dat het heel hard regent.

Andere betekenissen van regenende katten en honden

Naast de betekenis van hard regenen, zijn er ook nog andere betekenissen aan deze uitdrukking verbonden. Zo wordt het soms gebruikt om aan te geven dat er ruzie is tussen twee personen. Het idee is dan dat het zo hard regent dat de katten en honden letterlijk tegen elkaar aan worden geslagen.

Een andere betekenis is dat er veel dieren op straat lopen. In sommige landen, zoals India, lopen er vaak zwerfhonden en katten op straat. Als het dan hard regent, lopen deze dieren ook rond en lijkt het alsof het regent van katten en honden.

FAQs over regenende katten en honden

1. Waar komt de uitdrukking regenende katten en honden vandaan?

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze uitdrukking. Een van de meest populaire theorieën is dat het afkomstig is uit de tijd van de heksenvervolgingen in Engeland. Toen werden katten vaak geassocieerd met heksen en was het geloof dat heksen de regen konden veroorzaken.

2. Wat zijn andere betekenissen van regenende katten en honden?

Naast de betekenis van hard regenen, zijn er ook nog andere betekenissen aan deze uitdrukking verbonden. Zo wordt het soms gebruikt om aan te geven dat er ruzie is tussen twee personen.

3. Hoe lang bestaat de uitdrukking regenende katten en honden al?

De uitdrukking bestaat al honderden jaren. De exacte oorsprong is echter niet bekend.

4. Waarom worden katten en honden geassocieerd met regen?

Dit is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met de associatie tussen katten en heksen, die vroeger werden gezien als veroorzakers van regen. Daarnaast is de god van de regen in Noord-Europa vaak afgebeeld als een hond.

5. Komt de uitdrukking regenende katten en honden alleen in Nederland voor?

Nee, de uitdrukking komt ook in andere landen voor, zoals Engeland, Amerika en India.

Conclusie

Regenende katten en honden is een uitdrukking die al honderden jaren bestaat en die we allemaal wel kennen. De exacte oorsprong is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over. Naast de betekenis van hard regenen, zijn er ook nog andere betekenissen aan deze uitdrukking verbonden, zoals ruzie tussen personen en veel dieren op straat. Hopelijk heb je door dit artikel meer geleerd over de geschiedenis en betekenis van regenende katten en honden.