Wat als uw kat niet eet of drinkt


0

Kat eet of drinkt niet

Verlies van eetlust kan reden tot bezorgdheid zijn voor elke huisdierouder. Katten lijken immers te leven om te eten, dus een kat die plotseling niet wil eten, kan voelen als een reden om zich zorgen te maken. Als u weet wat de plotselinge hongerstaking van uw kat kan veroorzaken en hoe u ermee om moet gaan, zullen uw zorgen worden verlicht.

Het kan iets ernstigs zijn dat veterinaire interventie vereist, of het kan gewoon een geval zijn van de kieskeurige pickies. Ken je kat en je weet wat je moet doen.

Waarom eet of drinkt mijn kat niet?

Misschien moet je detective spelen om erachter te komen waarom je kat niet eet. Als je op het platteland woont, heeft Kitty misschien een oude schuur gevonden die besmet is met muizen en haar roofzuchtige instincten zijn ingeslagen.

Als ze ergens anders voedsel krijgt, of het nu gaat om jagen, bedelen of het plunderen van vuilnisbakken, is ze misschien te vol om te eten wat je aanbiedt. Als ze net is gevaccineerd, heeft ze misschien tijdelijk haar eetlust verloren, maar krijgt ze het snel terug.

Als je onderweg bent, kan ze een vleugje reisziekte hebben. Als ze iemand in haar omgeving heeft verloren, of het nu een andere katachtige vriend of een favoriet mens is, is ze misschien niet in de stemming om te eten.

Het kan zijn dat ze gewoon van haar eten houdt dat warm wordt geserveerd. Een minuut of wat in de magnetron lost dat op. (Het eten natuurlijk. Niet de kat.)

Er kan een ernstiger reden zijn waarom uw kat niet eet. Nierfalen, darmproblemen, pancreatitis en verschillende soorten kanker en infecties kunnen leiden tot een verlies van eetlust.

Het kan iets minder zorgelijks zijn, zoals kiespijn of tong- of mondletsel. Is Kitty in iets giftigs terechtgekomen? Als je niet wilt dat een peuter het drinkt of eet, zou je kat dat ook niet moeten doen. Sommige planten, insecten en kikkers zijn giftig.

afbeelding van een kat die brokjes eet

Een over het hoofd gezien gif is opossumurine. Knagen aan iets waar een opossum op geplast heeft, kan necrose van de tong veroorzaken.

Als Kitty is gebeten door een giftige slang of spin, kan ze verlies van eetlust hebben onder haar symptomen. Sommige nogal kwaadaardige mensen zullen vergiftigde lekkernijen weglaten in een misplaatste poging om dieren van hun eigendom te houden. Elk gif kan leiden tot een verlies van eetlust.

1. De Kommen

Plastic is misschien goedkoop, maar je kat zal het niet leuk vinden. Veel katten worden uitgeschakeld door de geur van plastic. Bovendien zijn plastic vaatjes moeilijk schoon te houden. Katten houden niet alleen niet van de geur van plastic, maar al het overgebleven voedsel dat bedorven is geworden, kan voor hen onsmakelijk zijn.

Metalen en keramische schalen zijn gemakkelijker schoon te maken. Je houdt er niet van om van vuile vaat te eten, dus waarom zou je kat dat wel doen? Maak de avondmaalschaal dagelijks schoon.

Veel katten, vooral rassen met een plat gezicht, geven de voorkeur aan ondiepe gerechten die de snorharen niet vernauwen. Een kat met een plat gezicht geeft misschien zelfs de voorkeur aan een open plaat.

afbeelding van de kom van kitty chow

2. Zwak gevoel van uitdroging

Katten hebben een zwak gevoel van uitdroging. Dit komt voort uit wezens die geschikt zijn voor droge omgevingen. Als uw kat vochtig ingeblikt voedsel eet (wat 80% water is), krijgt ze op die manier mogelijk voldoende vocht binnen. Hoeveel water uw kat nodig heeft, hangt af van grootte en leeftijd.

Wat als uw kat niet eet of drinkt 1

Oudere katten kunnen sneller uitdrogen, maar jonge gezonde katten lijken niet veel nodig te hebben. Voor elke kilogram die uw kat weegt, heeft ze 20-40 milliliter water nodig. Ze drinken alleen schoon, helder water, dus zorg ervoor dat je het serveert in gerechten die voldoende weergeven hoe schoon het water is.

3. Overvoeding

Kitty heeft haar schattigheid toch niet gebruikt om extra lekkers te krijgen? Je moet de huisdierouder zijn en beslissen wanneer en wat Kitty eet. Trap niet in haar bedelarij. Vraag dat je gasten ook niet vallen voor de dewy eye look.

Wat als uw kat niet eet of drinkt 1

Overvoeding is niet goed voor katten. Het veroorzaakt niet alleen obesitas, maar het eten van het verkeerde soort voedsel kan haar erg ongezond maken. Het eten van veel traktaties en “mensenvoedsel” kan ervoor zorgen dat Kitty haar eetlust voor gezond kattenvoer verliest.

Ze kan ook een prooi vullen die ze zelf heeft betrapt of vuilnisbakken plunderen of voedsel stelen van andere huisdieren. Zo was er een kat op Facebook die, tot grote schaamte van haar baasje, het voedsel at dat de buren weglieten als offer aan Boeddha. Zorg ervoor dat je de enige bent waar Kitty eten van krijgt.

4. Gezondheidsproblemen

beeld van een kat die zich slecht voelt

Verlies van eetlust kan een symptoom zijn van veel ziekten. Kijk of uw kat andere symptomen heeft, zoals algemene lethargie, angst of kattenbakproblemen. Als ze een abces heeft, een uitstekende maag heeft of pijn lijkt te hebben, kan het tijd zijn om naar een dierenarts te gaan.

Tandheelkundige ziekte

Kiespijn en een pijnlijke mond in het algemeen kunnen ervoor zorgen dat uw kat niet wil eten, omdat kauwen nu pijnlijk is. Gingivitis is het meest voorkomende probleem. Dit is een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt door een opeenhoping van plaque.

Dit kan leiden tot parodontitis en tandresorptie, de progressieve vernietiging van de tandwortel. Het eerste symptoom is pijn.

Als Kitty naar haar mond staart of veel met haar hoofd schudt, doet haar mond pijn en weet ze niet wat ze eraan moet doen. Ze kan kwijlen, soms met bloed in het speeksel.

Slechte adem is een ander teken dat er iets mis is. Alleen een professionele dierenarts mag tandplak van de tanden van een kat verwijderen.

Gastro-intestinale problemen

Als uw kat colitis heeft of een vreemd voorwerp heeft ingeslikt dat zijn darmen blokkeert, kan haar maag te veel pijn doen om aan voedsel te denken. Haar spijsverteringskanaal kan ontstoken zijn als gevolg van het innemen van iets giftigs, parasieten, stress of voedselallergieën.

Een ontstoken alvleesklier of geïrriteerde darmen kunnen de eetlust beïnvloeden. Als uw kat braken, diarree, constipatie of bloederige ontlasting heeft, kan er een gastro-intestinaal probleem zijn en moet de dierenarts worden gebeld

Nierziekte

Dit probleem komt het meest voor bij oudere katten, maar is vaak ook de doodsoorzaak bij kittens. Verslechtering van de nieren kan leiden tot een verlies van eetlust, maar een toename van de dorst.

De oorzaak kan een eenvoudige infectie zijn, kan FIV of kattenleukemie zijn. De exacte oorzaak kan moeilijk te achterhalen zijn. De dierenarts zal bloedonderzoek en urineonderzoek moeten doen om een diagnose te stellen.

Wat te doen als uw kat weigert te eten of te drinken

Er zijn manieren waarop je je kat kunt verleiden om te eten. Maar hier zijn de drie belangrijkste punten.

  • Zorg voor een rustige, veilige en stressvrije omgeving.
  • Kies voor een kattenwaterfontein. Sommige katten drinken alleen stromend water.
  • Bel de dierenarts als al het andere faalt.

Waarom eet of drinkt mijn kat niet?

Er zijn veel redenen waarom je kat misschien niet wil eten of drinken en je moet detective spelen om erachter te komen.  Lees het artikel voor tips over het identificeren van de hoofdoorzaak.

Hoe lang kan een kat leven zonder te eten of te drinken?

Overweeg om uw kat binnen 24-36 uur naar een dierenarts te brengen als ze niet heeft gedronken of gegeten.

Wat veroorzaakt plotseling verlies van eetlust bij katten?

Het kan van alles zijn, van stress tot tandheelkundige problemen tot meer ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Waarom drinkt mijn kat geen water?

Katten hebben niet zoveel water nodig om te drinken, vooral als hun dieet bestaat uit nat kattenvoer.  Je moet je kat altijd vers water geven, maar maak je niet te veel zorgen, tenzij je ook andere problemen opmerkt.