Warbles (Wolf Worm) bij katten – (Vet Antwoord) Oorzaken, symptomen en behandeling

Warbles (Wolf Worm) bij katten – (Vet Antwoord) Oorzaken, tekenen en zorg

In de wereld van huisdieren worden we vaak geconfronteerd met verschillende soorten ziekten en aandoeningen. Een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten zijn warbles of wolf wormen. Warbles zijn parasieten die zich in de huid van een kat nestelen en daar een ontsteking veroorzaken. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, tekenen en zorg voor deze aandoening.

Wat zijn warbles?

Warbles, ook bekend als wolf wormen, zijn de larven van de Hypoderma-vlieg. Deze vlieg legt haar eitjes op het haar van een dier, meestal een koe of een paard. Wanneer de eitjes uitkomen, dringen de larven de huid van het dier binnen en beginnen ze zich te voeden met het weefsel. Na ongeveer 8 weken verlaten de larven het lichaam van het dier en verpoppen ze zich tot vliegen.

Oorzaken van warbles bij katten

Hoewel warbles meestal voorkomen bij koeien en paarden, kunnen katten ook besmet raken. Katten raken besmet wanneer ze buiten rondzwerven en in contact komen met geïnfecteerde dieren. De vliegen leggen hun eitjes op het haar van deze dieren en wanneer de eitjes uitkomen, hechten de larven zich vast aan de huid van de kat.

Tekenen van warbles bij katten

De tekenen van warbles bij katten zijn vaak moeilijk te herkennen. De larven zijn ongeveer 2-3 cm lang en kunnen zich onder de huid bewegen. Als gevolg hiervan kan de kat een bobbel op zijn huid hebben die kan bewegen en pijnlijk kan zijn. Andere tekenen zijn overmatig likken of bijten van een bepaald gebied, haarverlies en ontsteking. Als u een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om uw kat zo snel mogelijk door een dierenarts te laten onderzoeken.

Behandeling van warbles bij katten

De behandeling van warbles bestaat uit het verwijderen van de larven uit de huid van de kat. Dit moet worden gedaan door een dierenarts. Het is belangrijk om de larve niet te breken tijdens het verwijderen, omdat dit kan leiden tot een ernstige ontsteking. De dierenarts kan lokale anesthesie gebruiken om de kat te verdoven voordat de larve wordt verwijderd. Als de ontsteking ernstig is, kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden.

Preventie van warbles bij katten

De beste manier om warbles bij katten te voorkomen, is door te voorkomen dat ze in contact komen met geïnfecteerde dieren. Houd uw kat binnen als er veel vliegen zijn en zorg ervoor dat alle katten in uw buurt regelmatig worden behandeld met een antiparasitair middel.

Conclusie

Warbles bij katten zijn een vervelende aandoening die kan leiden tot ernstige ontstekingen. Het is belangrijk om te weten wat de tekenen zijn en hoe u ze kunt behandelen. Door uw kat binnen te houden en regelmatig antiparasitaire middelen te gebruiken, kunt u het risico op warbles verminderen. Als u vermoedt dat uw kat warbles heeft, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

FAQs

1. Kan mijn kat warbles krijgen van andere katten?

Nee, warbles zijn geen besmettelijke aandoening en worden niet van kat op kat overgedragen.

2. Zijn warbles gevaarlijk voor mijn kat?

Warbles kunnen leiden tot ontstekingen en ongemak bij katten. Het is belangrijk om ze snel te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

3. Zijn warbles besmettelijk voor mensen?

Nee, warbles zijn niet besmettelijk voor mensen.

4. Kan ik warbles bij mijn kat voorkomen door hem regelmatig te wassen?

Nee, het regelmatig wassen van uw kat heeft geen invloed op het voorkomen van warbles. Het is belangrijk om uw kat binnen te houden en regelmatig antiparasitaire middelen te gebruiken om het risico op warbles te verminderen.

5. Moet ik mijn kat laten behandelen voor warbles als ik geen tekenen zie?

Als uw kat in contact is geweest met geïnfecteerde dieren, is het belangrijk om hem regelmatig te laten controleren op warbles, zelfs als u geen tekenen ziet. Vroege detectie en behandeling kunnen ernstige complicaties voorkomen.