Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom


0

Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom 1

Of u nu voor het eerst een katteneigenaar bent of niet, de kans is groot dat er veel momenten zullen zijn waarop uw kat uw nieuwsgierigheid prikkelt. Het is dus niet verwonderlijk als je je ooit hebt afgevraagd: “Waarom volgt mijn kat me overal?”

Hoewel we het absoluut niet erg vinden dat onze katten ons door het huis volgen, kunnen we ook niet ontkennen dat het soms zorgelijk kan zijn. Is het gewoon normaal kattengedrag, of probeert onze kat ons iets te vertellen dat we zo snel mogelijk moeten aanpakken?

14 redenen waarom uw kat u overal volgt

1. Uw kat houdt van uw gezelschap

Tegenwoordig zijn de meeste katten meer gesocialiseerd. Ze zijn het beeld van afstand en afstand van mensen al ontgroeid. In het verleden konden ze worden gezien als onafhankelijke wezens die graag tijd alleen doorbrengen. Ze werden ook gebruikt bij de jacht en het wegwerken van verdwaald ongedierte in dorpen en boerderijen, en ze leefden vaak in schuren, op straat en half binnenshuis.

In de loop der jaren heeft hun domesticatie hen echter socialer en aanhankelijker gemaakt. Dus, terwijl onze katachtige vrienden van nature onafhankelijke dieren zijn met jachtinstincten, genieten ze er ook van om omringd, geknuffeld en verwend te worden door hun menselijke familieleden.

Tegenwoordig krijgen wij, mensen, geen katten om ratten in onze huizen uit te roeien. In plaats daarvan laten we katten deel uitmaken van ons gezin en onze levenslange metgezellen zijn. En raad eens? Het gevoel is wederzijds. Onze katten zijn graag bij ons in de buurt. Dus zelfs als het betekent dat je door je huis moet worden gevolgd, zouden ze het zonder aarzeling doen.

2. Je kat heeft honger

Wanneer je kat je volgt en nogal wat miauwt, is dat waarschijnlijk omdat hij honger heeft, wat een veel voorkomend scenario is.

En als je zeker wilt zijn, probeer dan je kat te observeren terwijl je naar de keuken loopt of tijdens het avondeten. Als je kat je volgt en enthousiast miauwt om je aandacht te trekken, dan wil je misschien je horloge controleren of het al etenstijd is.

3. Uit nieuwsgierigheid

Het maakt deel uit van het gedrag van een kat om nieuwsgierig te zijn, vooral naar iets nieuws in hun zicht, of naar een bepaald gebied in het huis dat ze meestal niet alleen mogen betreden.

En net als wij mensen, evenals andere huisdieren, kunnen sommige katten nieuwsgieriger zijn dan anderen. Onze routine en ons leven in het algemeen zijn anders dan die van hen. Dus ze kunnen ons volgen en kijken hoe we ons ding doen om zichzelf te vermaken of om hun nieuwsgierigheid te bevredigen.

Waarom volgt mijn kat mij

4. Verlatingsangst

Als je net terug bent van een lange reis en je merkt dat je kat zich plotseling anders gedraagt, je vaker volgt dan voorheen en bij je slaapt, is de kans groot dat je kat verlatingsangst heeft ontwikkeld.

Wanneer we onverwacht voor langere tijd vertrekken, kunnen onze katten een behoorlijke schok ervaren omdat ze eraan gewend zijn geraakt om ons in de buurt te zien.

In vergelijking met honden komt verlatingsangst bij katten minder vaak voor, maar het gebeurt wel en het kan mild of ernstig zijn. Milde verlatingsangst kan minder ernstige symptomen hebben die onopgemerkt kunnen blijven, terwijl ernstige verlatingsangst katten negatief kan laten reageren, wat verkeerd kan worden geïnterpreteerd als slecht gedrag.

Als u merkt dat uw kat zich anders gedraagt terwijl u zich klaarmaakt om te vertrekken, kan uw kat verlatingsangst hebben. Wanneer u uw sleutels of zakboekje oppakt en uw kat zich verbergt, meer miauwt, u meer volgt of probeert te voorkomen dat u weggaat, kan uw kat verlatingsangst ervaren.

Of het nu van een zuiver of gemengd ras is, katten met verlatingsangst kunnen de volgende symptomen vertonen wanneer ze alleen worden gelaten:

  • Kattenbak vermijden of plassen/poepen buiten de kattenbak
  • Destructief gedrag, zoals krabbende gordijnen, tapijten, meubels, enz.
  • Luid en frequent miauwen
  • Overmatig eten of verlies van eetlust
  • Braken en diarree
  • Overmatige agressie tegen andere katten in huis
  • Overmatige verzorging, wat resulteert in kale plekken
  • Begroet je als je thuiskomt en begint je te volgen

5. Aandachtzoekend gedrag

Soms, vanuit onze drukke schema’s, hebben we de neiging om minder tijd door te brengen met onze katachtige metgezellen, en zij kunnen het voelen. Vandaar dat onze katten, als de intelligente wezens die ze zijn, ons bijna overal volgen waar we gaan om onze aandacht te trekken.

En dus kunnen we meer tijd met ze doorbrengen, met ze spelen, een snack met ze delen en ze knuffelen. Wanneer ze dit aandachtzoekende gedrag uithalen, zorg er dan voor dat je toegeeft om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig en gezond blijft.

6. Als reactie op een plotselinge grote verandering in uw huishouden

Katten houden van routines en ze zijn ook niet dol op frequente veranderingen in hun omgeving, vooral als de veranderingen plotseling plaatsvinden. Soms kunnen zelfs wij, mensen, deze veranderingen echter niet stoppen. Dus als uw kat u plotseling begint te volgen, kan dit te wijten zijn aan een recente grote verandering in uw huishouden, zoals de komst van een nieuwe baby of van een nieuwe kat.

Verhuizen naar een nieuw huis, evenals het plotselinge overlijden van iemand of van een huisdier in het gezin, zou dit gedrag ook veroorzaken. Omdat katten gevoelig zijn, kunnen deze veranderingen ervoor zorgen dat ze zich ongemakkelijk voelen. Door je overal in huis te volgen, kunnen ze zich beter beschermd, minder bang en veiliger voelen.

Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom 2

7. Je kat verveelt zich

Vooral katten die binnen worden gehouden, zijn gevoelig voor verveling. Katten brachten hun tijd door met jagen en het verkennen van het buitenleven. Een binnenkat heeft minder opties om te jagen en, natuurlijk, een kleiner gebied om te verkennen.

Dus om uw kat te vermaken, moet u hem een omgeving bieden waarin hij fysiek en mentaal kan worden gestimuleerd.

Katten hebben alternatieve activiteiten nodig om de activiteiten te vervangen die ze in het wild zouden hebben uitgevoerd. Een van deze activiteiten kan zijn om je te gaan stalken. Als u al lange tijd van huis bent, kan uw kat hier bijzonder gevoelig voor zijn.

Als je denkt dat je kat je volgt omdat hij zich verveelt, wil je misschien nadenken over het opnemen van meer intellectueel stimulerend spel en activiteiten in zijn dagelijkse routine.

8. Moeder-Kitten Verbinding

Een kitten dat je overal volgt, kan gewoon een aangeleerd gedrag vertonen dat voortkomt uit haar dagen als kitten met haar kattenmoeder. Hoewel katten de reputatie hebben fel onafhankelijke dieren te zijn, leren jonge kittens over het leven door hun moeders te imiteren. De moeder-kitten relatie is een andere naam voor deze band.

Bovendien is hun moeder ook de bron van hun voedsel. Daarom voelen ze zich veilig en geborgen in de buurt van hun moeder. En nu ze volwassen zijn geworden en ze niet langer bij hun kattenmoeder zijn, is het mogelijk dat ze nog steeds dat aangeleerde gedrag in zich hebben om iemand te volgen die ze vertrouwen, liefhebben en waar ze zo veel op vertrouwen. Dus nu, in plaats van zijn moeder te volgen, volgt je kat jou in plaats daarvan.

Ondanks het feit dat je een mens bent, verandert dit niets aan het feit dat jij nu degene bent die je kat voedt, aait en verzorgt. Wij, katteneigenaren, dragen deze opvoedingsverantwoordelijkheden door op het moment dat we besluiten onze katachtige metgezel mee naar huis te nemen.

Daarom, omdat je je gedraagt als een ouder, is het niet ongebruikelijk dat je kat je ongeveer wil volgen zoals ze deden met hun moeder. Hoe dichter je bij hem bent, hoe veiliger je kat zich waarschijnlijk voelt. Hij is zich ervan bewust dat wanneer hij bij je is, je op hem zult letten en voor zijn behoeften zult zorgen.

Na de adolescentie (6 maanden tot 3 jaar) ontgroeien sommige katten het gedrag van het constant volgen van hun eigenaren, terwijl anderen dat niet doen.

9. Je katten willen spelen

Vanwege het feit dat gedomesticeerde katten niet in staat zijn om te jagen en te verkennen zoals ze in het wild zouden doen, is het cruciaal dat ze alternatieve activiteiten kunnen vinden om aan deze neigingen te voldoen. En daarom is spelen een essentieel aspect van het dagelijks leven van een kat. Spelen houdt ze niet alleen gezond en gezond, maar het houdt ze ook gelukkig en tevreden.

In het wild gaan katten vaak op jacht voor hun plezier. Katten houden meestal van spelen of speelgoed gebruiken waarbij ze achter een prooi aanzitten, vangen of anderszins met prooien omgaan.

Je kat kan spelen door je te volgen. Het kan er de voorkeur aan geven om je te besluipen of zich te verstoppen voordat hij aanvalt. Dit soort “doen alsof spelen” is een van de favoriete activiteiten van sommige katten.

Vanuit het perspectief van je kat is dit een heel logisch moment om te spelen, want als je beweegt, gedraag je je meer als een prooi. Houd er rekening mee dat uw kat u als een van de, zo niet de enige, speelkameraadjes heeft.

Dus als u veel tijd buiten uw huis doorbrengt voor werk, moet u ervoor zorgen dat uw kat speelgoed en bronnen van entertainment heeft die hem bezig kunnen houden. Je kunt bijvoorbeeld een krabpaal in zijn kamer plaatsen, evenals kladkussens en interactief speelgoed.

Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom 3

10. Onderdeel van hun routine

Katten zijn routine-georiënteerde dieren. De kans is groot dat zodra ze je overal beginnen te volgen, ze niet zullen stoppen. Wilde katten volgen patronen voor zaken als jagen en het vestigen van hun territorium. Huiskatten zoeken naar vergelijkbare routines, daarom kan uw kat u door het huis volgen als onderdeel van die routine.

11. Heeft je liefde en genegenheid nodig

Het kan een behoorlijk compliment zijn als een kat voor jou kiest en je vaker gaat volgen in vergelijking met de andere mensen in huis. Dus wanneer je kat je volgt, waar je ook gaat, is het meestal niet iets om je zorgen over te maken. In plaats daarvan moet je gevleid zijn. Zorg er dus voor dat je de liefde en genegenheid beantwoordt die je kat je geeft om hem te laten weten dat je je op dezelfde manier voelt.

En de beste manier om te reageren hangt af van de persoonlijkheid van uw kat. Sommige katten houden ervan om te spelen, traktaties te eten en te knuffelen, terwijl sommigen gewoon graag tijd doorbrengen met hun eigenaren. Bovendien houden sommige katten van buikwrijven en krassen, terwijl sommige graag worden geborsteld of geaaid onder de kin, wangen en bovenkant van het hoofd.

Als katteneigenaar moet u weten hoe u de lichaamstaal van uw kat moet lezen, zodat u de communicatiesignalen die door uw katachtige buddy worden verzonden, beter begrijpt.

12. Uw kat leidt zijn territorium

Katten zijn territoriale wezens. Het is dus logisch als ze je volgen omdat ze willen weten wat er in hun territorium gebeurt. En in het wild is het bekend dat katten ronddwalen en hun territorium bewaken.

Ze verspreidden hun geur over hun hele plaats, zodat indringers zouden weten dat dit gebied van hen is en dat het verboden terrein is voor andere dieren. Dit kan heel goed zijn wat je kat doet als hij zich tegen meubels blijft krabben.

Het is uitdagender voor een kat om zijn territorium in een huis te markeren. Het kan er echter voor kiezen om met je mee te gaan als het merkt dat je door het huis beweegt, omdat het misschien denkt dat je je gebied markeert.

13. is socialer geworden

Veel kattenrassen, waaronder de Egyptische kat, Turkse Angora, de Abessijn, Devon Rex, Sphynx, Birmees en Maine Coon, gedragen zich als honden.

Katten lijken een aanleg te hebben om vriendelijker te zijn en meer verbonden met het leven van hun eigenaren. Dit kan een natuurlijke aanpassing zijn voor katten omdat ze binnenshuis leven, wat heel anders is dan het leven van hun voorouders in het wild.

De bovengenoemde rassen zijn dol op het zijn in de buurt van hun eigenaren en genieten van knuffelen en aangeraakt worden. Natuurlijk vinden ze het leuk om hun eigenaren te volgen waar ze ook gaan, zodat ze hun gezelschap en aanwezigheid kunnen voelen.

Met de foktechnieken, evenals het inherente aanpassingsvermogen van huiskatten, is het niet verwonderlijk waarom veel van hen aanhankelijker en socialer zijn geworden en zich meer als honden gedragen.

Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom 4

14. Zoekt hulp

Afgezien van het feit dat ze onafhankelijke en nieuwsgierige wezens zijn, staan katten ook bekend als meesters in vermomming. Ze zijn goed in het verbergen van hun pijn of het verbergen van wat ze echt voelen. En dit maakt gewoon deel uit van hun katachtige instincten.

In het wild zouden katten zich terugtrekken wanneer ze hun energie willen behouden en ze zouden zich verbergen voor de wereld om zichzelf te beschermen tegen mogelijke schade door de elementen, roofdieren en zelfs tegen andere katten.

Tegenwoordig zouden de meeste gedomesticeerde katten hun pijn nog steeds verbergen, zelfs voor hun eigenaren. Niet al onze katten zijn echter hetzelfde. Het kan ook zijn dat je kat angstig is of in ongemak verkeert als hij luid miauwt terwijl hij je volgt.

Waarom volgt mijn kat alleen mij?

Katten bouwen nauwe sociale banden op met zowel mensen als omgevingen. Het is mogelijk dat jij en je kat onafscheidelijk zijn; en helaas heeft niemand anders in je huis hetzelfde niveau van intimiteit of band met hem bereikt.

Andere oorzaken zijn de nieuwsgierigheid van uw kat naar wat u doet, onzekerheid of verlatingsangst, of de pverstarring dat uw kat middelen zoals voedsel, spel, beloningen en speelgoed alleen met u associeert en niet met andere mensen.

Moet u zich zorgen maken dat uw kat u volgt?

Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken als uw kat u volgt; het wordt beschouwd als normaal kattengedrag. Waar je je zorgen over moet maken, is wanneer je eens afstandelijke kat plotseling aanhankelijk begint te worden.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een probleem dat de kat ervaart, zoals verlatingsangst, een angstaanjagende gebeurtenis of een onderliggende medische aandoening die moet worden aangepakt.

Aanhankelijk, afwijkend gedrag kan worden veroorzaakt door hyperthyreoïdie, diabetes, alle soorten chronische pijn, neurologische problemen of een combinatie hiervan. Om medische problemen uit te sluiten, moet u uw kat laten onderzoeken door een lokale dierenarts als deze plotseling extreem aanhankelijk wordt.

Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom 5

Waarom volgt mijn kat mij naar de badkamer?

Zoals eerder vermeld, zijn katten territoriale dieren. En je badkamer wordt (net als de rest van je huis) beschouwd als onderdeel van het territorium van je kat. Het is dus logisch dat ze je volgen naar de badkamer omdat hij wil volgen wat er in zijn omgeving gebeurt.

Afgezien daarvan gaan katten graag met je naar de wc omdat ze hier veel interessante dingen kunnen zien. Dingen zoals druipende wastafels, wc-papierrollen, handdoeken op de vloer, gordijnen en water in het toilet kunnen door onze katachtige metgezellen als speelgoed worden gezien.

Een andere reden waarom katten ons graag volgen in de badkamer is dat deze plek gevuld is met dingen die zijn gemarkeerd met onze geur. En omdat onze katten een band met ons hebben en ze ons als hun primaire verzorgers beschouwen, vinden ze onze geur geruststellend.

Waarom volgt een zwerfkat mij?

In de meeste gevallen, als je merkt dat een zwerfkat je volgt, kan die kat een binnen-buitenkat zijn die gewoon geniet van zijn buitenprivileges. Als de kat ontvankelijk lijkt, voel je dan vrij om haar te aaien, maar vergeet niet om dit voorzichtig en zonder haar bang te maken te doen. Wees daarnaast voorzichtig met hoe je jezelf voorstelt. Ook, wanneer u naar huis gaat, was en steriliseert u uw handen, evenals uw voeten, voordat u uw katten aanraakt.

Als een kat je buiten blijft volgen, is ze misschien een binnenkat die eruit is gekomen en nu verloren is. Zoek naar een halsband of tags op het dier. Controleer of iemand op zoek is naar een kat die aan de beschrijving voldoet door te kijken naar lokale vermeldingen of berichten op sociale media.

Als je kunt voelen dat de kat die je volgt niet vriendelijk is, probeer dan te controleren op tekenen dat hij bang, bang of in de problemen is. De meeste verwilderde katten laten mensen met rust, dus er is een zeer kleine kans dat een verwilderde je zal volgen, meer nog om je aan te vallen (tenzij je er in de buurt komt en de arme kat zich bedreigd voelt).

Conclusie

Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken als uw kat u door uw huis volgt. Meestal is dit gedrag een gezonde en positieve activiteit voor je katachtige buddy.

Als kattenouder is het echter ook normaal om nieuwsgierig te zijn, net als onze kattenvrienden. Het is dus prima om het gedrag van je kat te vragen en tot op de bodem uit te zoeken. Voordat u uw dierenarts belt of uw kat naar de dichtstbijzijnde kliniek brengt, wilt u misschien eerst het volggedrag van uw kat aanpakken.

Kan het zijn dat je kat honger heeft of dat hij je mist nadat hij je een paar dagen niet heeft gezien? Kan het zijn dat je kat alleen je aandacht wil trekken, met je wil spelen of knuffelen? Als dat zo is, stop dan met wat je ook doet en breng meer tijd door met je kat.

Waarom volgt mijn kat mij: 14 interessante redenen waarom 6