Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten


0

Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten 1

Piept je kat? Wat veroorzaakt piepende ademhaling bij katten? Veel dingen kunnen ervoor zorgen dat uw kat piept, niest of hoest. Het kan echter een teken zijn dat het tijd is voor uw kat om op dierenartsbezoek te gaan.

Cat Wheezing: Wat is Piepende ademhaling?

Piepende ademhaling is een hoog, soort fluitend geluid dat wordt gemaakt tijdens het ademen. Het kan optreden wanneer uw kat uitademt of inademt.

Meestal geassocieerd met ademhalingsmoeilijkheden, piepen katten wanneer een luchtweg smal wordt als gevolg van een ontsteking of een obstructie zoals een vreemd voorwerp.

Piepende ademhaling kan vergelijkbaar zijn met andere geluiden die uw kat kan maken. Om deze reden kan het voor sommige eigenaren van gezelschapsdieren moeilijker zijn om te zien of hun kat een ademhalingsprobleem heeft of anderszins.

Als uw kat door haar open mond lijkt te ademen, breng haar dan meteen naar de dierenarts, want mondademhaling betekent dat uw kat moeite heeft met in- en uitademen door haar neus.

Wat zijn de oorzaken piepende ademhaling bij katten?

Piept of hoest je kat? Er kunnen veel redenen zijn waarom uw kat piept. Sommige oorzaken komen vaker voor dan andere. Velen van hen hebben ook vergelijkbare symptomen.

Als uw kat piepende ademhaling heeft, kan dit een teken zijn dat er een probleem is met de luchtwegen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende ademhalingsaandoeningen die piepende ademhaling bij katten kunnen veroorzaken.

Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling bij katten

Kattenastma

Deze aandoening zorgt ervoor dat de longen en luchtwegen ontstoken zijn. Dit maakt de luchtwegen smal en de lucht die in en uit de smalle doorgangen gaat, maakt vaak een hoog fluitend geluid dat bekend staat als piepende ademhaling.

Hartproblemen/ Congestief hartfalen

Hartproblemen zoals hypertrofische cardiomyopathie kunnen vochtophoping in de longen veroorzaken. Dit kan ervoor zorgen dat een kat kokhalst, hoest of moeite heeft met in- of uitademen.

Keelontsteking

Laryngitis is de ontsteking van het strottenhoofd of het stemhokje van uw kat. Dit kan worden veroorzaakt door een breed scala aan aandoeningen of andere ziekten.

Andere tekenen van laryngitis zijn veranderingen in de “stem” van uw kat. De miauw van uw kat kan zwakker klinken of anders klinken dan hoe ze gewoonlijk klinken. Het kan miauwen ook pijnlijk voor hen maken.

Haarballen

Een piepende kat kan haarbalproblemen hebben. De piepende geluiden van haarballen zijn te wijten aan het feit dat uw kat haarballen ophoest die vastzitten in zijn slokdarm of maag. Dit kan gebeuren omdat haren zich soms kunnen ophopen in het spijsverteringskanaal wanneer een kat zich verzorgt, vooral bij langharige katten zoals de Maine Coon.

Als dergelijke symptomen aanhouden, breng uw kat dan onmiddellijk naar de dierenarts, omdat ernstige haarbalsituaties medische hulp vereisen.

Piepende ademhaling van de kat

Longziekte

Longziekten zoals longontsteking kunnen een licht ratelend geluid of piepende ademhaling veroorzaken. Volgens PetMD veroorzaakt longontsteking een verstoring in de inname en distributie van zuurstof in het lichaam als gevolg van ontsteking en infectieus materiaal in de longen.

De ontsteking en het infectieuze materiaal veroorzaken een fysieke barrière tussen de lucht in de longen en de bloedbaan/ bloedvaten.

Obesitas

Overgewicht kan een piepend geluid veroorzaken, evenals slaapapneu. Brachycefale katten, of katten met ingeduwd gezicht zoals Perzen, zijn bijzonder gevoelig voor dergelijke ademhalingsgeluiden vanwege hun toch al smalle luchtwegen.

Katachtige bovenste luchtweginfecties

Katachtige bovenste luchtweg- of luchtweginfecties komen vaak voor bij katten, vooral bij kittens. Meestal veroorzaakt door virussen, kunnen deze infecties snel ernstig worden wanneer ze niet meteen goed worden behandeld. Tekenen kunnen zijn dat uw kat piept, niest, oogafscheiding en loopneus.

Nasofaryngeale poliepen

Gezwellen of tumoren die achter in de keel aanwezig kunnen zijn, kunnen leiden tot ademhalingsgeluid zoals voortdurend piepende ademhaling. Deze gezwellen of poliepen zijn meestal goedaardig.

Parasieten

Parasieten zoals hartworm en longworm kunnen voldoende schade aan de longen van een kat veroorzaken om ademhalingsproblemen te veroorzaken. Enkele van de symptomen van longworm en hartworm-geassocieerde luchtwegaandoeningen zijn kokhalzen, piepende ademhaling, hoesten, sneezing, neusafscheiding, etc.

Wat gebeurt er bij de dierenarts?

Nu we de mogelijke oorzaken van de piepende ademhaling van uw kat kennen, is het tijd om erachter te komen welke het veroorzaakt. Uw dierenarts is de beste expert om u te helpen uw kat op weg te helpen naar herstel.

Om de onderliggende oorzaak van de symptomen van uw kat te bepalen, kan de dierenarts tests bestellen die afhankelijk zijn van de specifieke kenmerken van de symptomen.

Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten 2

Diagnostische tests die vaak worden gebruikt voor ademhalingsproblemen

Röntgenfoto’s van de borst

Uw kat moet mogelijk worden verdoofd om de dierenarts of technicus in staat te stellen een duidelijk röntgenbeeld van de longen, het hart of de borstwand te maken.

Bloedonderzoek

Een bloedtest zal eventuele infecties of andere aandoeningen van uw kat onthullen, zoals nierproblemen. Bloedonderzoek is belangrijk omdat sommige behandelingen of procedures kunnen vereisen dat de gezondheid van uw kat op een bepaald niveau is voordat ze veilig kunnen worden uitgevoerd.

Bronchoscopie

Bronchoscopie wordt gedaan om dierenartsen in staat te stellen in de luchtwegen van de kat te kijken om te bepalen of er tumoren, vreemde lichamen, parasieten, ontstekingen, enz. aanwezig kunnen zijn. Katten worden voor deze procedure onder algemene anesthesie gebracht en een endoscoop of een buis met een camera aan het einde wordt gebruikt om in de luchtwegen te kijken.

De kat krijgt zuurstof via een endotracheale buis om ze te stabiliseren. De endotracheale buis wordt vervolgens verwijderd en de endoscoop wordt in de luchtpijp ingebracht. De endoscoop wordt langzaam neergelaten in het gebied dat moet worden gecontroleerd. Biopsiegrijpers kunnen worden gebruikt om monstermonsters te nemen voor laboratoriumtests.

Luchtweg wassingen

Luchtwegwassingen is een procedure die wordt gedaan om vocht uit de onderste luchtwegen te verzamelen. De vloeistof bevat cellen uit de luchtwegbekleding van de kat. Deze vloeistof wordt vervolgens in het laboratorium geanalyseerd om de oorzaak van de ademhalingssymptomen of de ernst van de ontsteking te bepalen.

Behandelingen voor piepende ademhaling

De behandeling die uw dierenarts zou aanbevelen, hangt grotendeels af van de oorzaak van de piepende ademhaling of hoest. De ernst van het gezondheidsprobleem, de algehele gezondheid van uw kat en de medische geschiedenis zijn ook factoren die dierenartsen overwegen voordat ze een behandeling voorschrijven.

Hieronder staan enkele van de behandelingen die vaak worden ontvangen door katten met ademhalingsproblemen. Deze behandelingen mogen niet worden uitgevoerd zonder de begeleiding van een dierenarts.

Steroïde medicatie

Steroïden worden vaak gebruikt als ontstekingsremmende geneesmiddelen, vooral in gevallen van allergische reacties zoals astma-aanvallen. Deze geneesmiddelen op recept kunnen aan katten worden toegediend via inhalatoren, injecties of orale tabletten.

Een dierenarts kan een ronde orale steroïden voorschrijven om de ontsteking te verminderen voordat een inhalator wordt voorgeschreven.

Luchtwegverwijder

Bronchodilatormedicijnen worden gebruikt om vernauwde luchtwegen te openen om de ademhaling voor de kat te verbeteren. Hierdoor kan er meer lucht door de luchtwegen.

Veranderingen in het milieu

Alles in de omgeving van de kat waarvan kan worden vermoed dat het astma veroorzaakt, moet mogelijk worden geëlimineerd. Het kan echter moeilijk zijn om alle triggers van uw kat aan te wijzen.

Uw dierenarts zal u waarschijnlijk een lijst geven met dingen die mogelijk moeten worden verwijderd uit de gebieden die uw kat vaak bezoekt. Dit kan bepaalde soorten zwerfvuil, luchtverfrissers, chemische reinigingsmiddelen, diffusers, enz. Omvatten.

Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten 3

Meer over kattenastma, hartaandoeningen en infecties van de bovenste luchtwegen

Kattenastma

Deze aandoening is een van de meest voorkomende oorzaken van piepende ademhaling bij katten. Gekenmerkt door ontstoken longen en luchtwegen, wordt het veroorzaakt door het inademen van allergenen zoals stof, pollen, huisstofmijt, enz. Het kan variëren van milde, incidentele astma-aanvallen tot ernstig astma dat levensbedreigend kan zijn.

PetMD somt de volgende symptomen op om op te letten als u vermoedt dat uw kat astma kan hebben:

Symptomen van kattenastma

 • Langdurige piepende ademhaling
 • Hoesten/kokhalzen
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Ademhaling die eruit ziet alsof het uit de buik komt in plaats van uit de borst

Oorzaak van kattenastma

Kattenastma wordt veroorzaakt door het inademen van allergenen. These allergenen kunnen afkomstig zijn van stof, pollen, huishoudelijke chemicaliën, sigarettenrook, kattenbakvulling, meeldauw, geurkaarsen, parfum en nog veel meer.

Blootstelling aan een allergeen waar uw kat bijzonder gevoelig voor is, kan een astma-aanval veroorzaken.

Wat te doen als u vermoedt dat uw kat astma heeft

De piepende ademhaling van katten is waarschijnlijk te wijten aan kattenastma. Als u vermoedt dat uw kat astma heeft, breng haar dan naar de dierenarts voor een goede diagnose.

De dierenartsen zullen diagnostische tests bestellen om de oorzaak van de piepende ademhaling van uw kat te bepalen. De tests zullen waarschijnlijk bloedonderzoek en / of röntgenfoto’s van de borst zijn. Verdere tests zoals fecaalyse kunnen ook worden gedaan om parasieten in de longen uit te sluiten.

Feline Astma Behandeling

Het behandelen van kattenastma wordt meestal gedaan met behulp van ontstekingsremmende medicatie. Dit komt door onvermijdelijke allergenen zoals stof of pollen zijn enkele van de meest voorkomende triggers. Deze allergenen zijn extreem moeilijk te verwijderen uit de omgeving van een kat. In dergelijke gevallen ligt de focus dus op het behandelen van de ontsteking om de kat verlichting te geven.

Medicatie kan in de vorm van een inhalator, orale medicijnen of injectibles zijn.

Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten 4

Hartproblemen/ Congestief hartfalen

Volgens het West Park Animal Hospital kunnen aangeboren hartaandoeningen die zich in de loop van de tijd ontwikkelen, zoals hypertrofische cardiomyopathie, ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de longen van de kat. Dit kan ervoor zorgen dat een kat moeite heeft met in- en uitademen.

Symptomen van hartproblemen

 • Moeizame/ zware ademhaling
 • Hoesten
 • Kokhalzen
 • Piepend geluid
 • Slechte eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Lethargie
 • Regelmatig verhoogde hartslag
 • Plotselinge verlamming van het achterbeen
 • Flauwvallen/ instorten

Oorzaken van hartproblemen / hart-en vaatziekten

Hartproblemen kunnen aangeboren of verworven zijn. Aangeboren hartziekte is iets waarmee de kat wordt geboren. Dit kan worden geërfd door alle kittens die ze hebben.

Verworven hartproblemen kunnen worden veroorzaakt door een verwonding of infectie. Het kan ook voorkomen bij oudere katten als gevolg van slijtage aan het hart.

Wat te doen als u vermoedt dat uw kat hartproblemen heeft

Breng uw kat onmiddellijk naar de dierenarts als u moeizame ademhaling opmerkt, omdat uw kat waarschijnlijk in ernstige nood verkeert. Hartfalen kan door dierenartsen worden gediagnosticeerd door het gebruik van echografie of elektrocardiogram.

Behandeling voor hartproblemen / hartaandoeningen

De behandeling hangt af van het type hartaandoening dat een kat heeft, evenals de ernst van de aandoening. In het geval van hypertrofische cardiomyopathie is er geen genezing omdat de schade aan de structuur van het hart zelf onomkeerbaar is.

Sommige hartaandoeningen zijn echter slechts secundair aan een andere ziekte die behandelbaar kan zijn. In dergelijke gevallen, zodra de primaire ziekte is behandeld, kan de hartaandoening ook verbeteren.

Afhankelijk van het type ziekte, hart-en vaatziekten kan worden beheerd door middel van medicatie, dieettherapie, taurine suppletie, en / of chirurgische procedures.

Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten 5

Katachtige bovenste luchtweginfecties

Volgens het Animal Medical Center of Chicago wordt ongeveer 90% van alle infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door veel voorkomende virussen feline herpesvirus-1 en feline calicivirus. Feline herpesvirus is vergelijkbaar met het virus dat ervoor zorgt dat mensen waterpokken en koortsblaasjes hebben. Feline herpesvirus is echter niet overdraagbaar op mensen.

Katachtige luchtweginfectie kan ook worden veroorzaakt door een schimmel- of bacteriële infectie. Als uw kat buiten op avontuur gaat, heeft hij een grotere kans op schimmellonginfectie in vergelijking met binnenkatten.

Symptomen van feline bovenste luchtweginfecties

 • Niezend
 • Moeite met ademhalen
 • Piepend geluid
 • Oog- of mondafscheiding
 • Hoesten
 • Koorts
 • Lethargie
 • Verlies van eetlust of gewicht
 • Hese ‘stem’
 • Verandering in gezichtsvorm
 • Zweren in de mond of ogen

Oorzaken van feline bovenste luchtweginfecties

Net als een menselijke verkoudheid, feline bovenste luchtweginfectie is besmettelijk. Je katachtige vriend kan het krijgen door in contact te komen met een besmette kat of door voedsel / voerbakken te delen met een zieke kat.

Feline calicivirus kan zich verspreiden wanneer twee katten dezelfde kattenbak gebruiken en een van hen is geïnfecteerd. Menselijke behandeling kan ook helpen het virus te verspreiden wanneer een kat wordt aangeraakt of vastgehouden door een mens die eerder een zieke kat heeft aangeraakt.

Behandeling van feline bovenste luchtweginfecties

Door katten binnen te houden, verlaagt hun risico op het oplopen van dit soort infecties. Kittens lopen ook een veel hoger risico omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Vaccins kunnen katten helpen beschermen tegen ernstige symptomen of zelfs voorkomen dat ze ziek worden.

Als uw kat ziek is, kan de dierenarts vragen naar de vaccinatiegeschiedenis van de kat. Tests kunnen ook worden gedaan om de oorzaak van de infectie te bepalen, of het nu viraal, bacterieel, schimmel of zelfs een combinatie van pathogenen is.

Afhankelijk van het type en de ernst van de infectie, kan de dierenarts antibiotica of andere geneesmiddelen voorschrijven om de infectie te behandelen.

Afhaalrestaurant

Als u heeft waargenomen dat uw kat piept, niest of hoest, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts. Veel katten zijn heel goed in het verbergen van ongemak, pijn of een ziekte die ze kunnen ervaren. Veranderingen in de ademhaling of veranderingen in hoe katten klinken, kunnen een indicatie zijn van ademnood of zelfs hartaandoeningen.

Het maakt niet uit welke ziekte of gezondheidsprobleem, ze kunnen het beste worden behandeld wanneer ze vroeg worden gevangen. Omdat er zoveel ziekten zijn die piepende ademhaling als symptoom hebben, is het moeilijk om te zeggen wat uw kat heeft. Dit is de reden waarom naar een dierenarts gaan de beste keuze is. De dierenarts kan tests uitvoeren om de oorzaak te bepalen en een geschikt behandelplan voorschrijven.

Preventie is altijd het beste, dus het binnen houden van uw kat en het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen bij het introduceren van een nieuw geadopteerde kat in uw huis kan helpen om hem te beschermen tegen infecties.

Vaccins en parasietbehandelingen zijn erg belangrijk bij het voorkomen van de verspreiding van ziekten. Zorg er dus voor dat je kat op de hoogte is van vaccins en ontworming.

Waarom piept mijn kat? 9 Veel voorkomende oorzaken van piepende ademhaling en hoesten 6