Waarom is het kneden van Bengaalse katten belangrijk? (2020)

Waarom kneden Bengaalse katten? (2020)

Als liefhebbers van katten zijn we vaak gefascineerd door hun gedrag en gewoonten. Eén van de interessante gedragingen van Bengaalse katten is het kneden van hun poten op zachte oppervlakken. Dit gedrag kan schattig en ontspannend zijn om te zien, maar waarom doen ze het eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op deze fascinerende eigenschap van Bengaalse katten en proberen we het te begrijpen vanuit verschillende perspectieven.

Wat is kneden?

Voordat we ingaan op de redenen waarom Bengaalse katten kneden, is het belangrijk om te begrijpen wat kneden eigenlijk inhoudt. Kneden is een gedrag dat katten vertonen waarbij ze ritmische bewegingen maken met hun poten tegen een zacht oppervlak, zoals een deken of kussen. Deze bewegingen lijken op het kneden van deeg, vandaar de term “kneden”.

Redenen voor het kneden van Bengaalse katten

1. Zuigreflex

Een veelvoorkomende theorie is dat het kneden van katten teruggaat naar hun tijd als kittens. Bij de geboorte zuigen kittens aan de tepels van hun moeder om melk te krijgen. Het kneden van de poten tijdens het zuigen zou helpen bij de melkstroom. Dit gedrag kan blijven bestaan bij volwassen katten, zelfs als ze geen melk meer nodig hebben.

2. Comfort en ontspanning

Kneden kan ook worden geassocieerd met comfort en ontspanning. Het ritmische bewegen van de poten tegen een zacht oppervlak kan een kalmerend effect hebben op katten. Het kan hen helpen ontspannen en zich veilig voelen. Dit gedrag kan ook geassocieerd worden met het creëren van een comfortabele slaapplek.

3. Territoriummarkering

Sommige experts geloven dat kneden een manier is voor katten om hun territorium te markeren. Door geurklieren in hun poten af te geven, laten katten een unieke geur achter op het oppervlak waar ze op kneden. Deze geur dient als een vorm van communicatie met andere katten en kan helpen bij het markeren van hun territorium.

4. Uiting van genegenheid

Kneden kan ook een uiting zijn van genegenheid van katten naar hun eigenaar. Door te kneden geven katten aan dat ze zich op hun gemak voelen bij hun eigenaar en genegenheid tonen. Dit gedrag kan gepaard gaan met spinnen en kopjes geven, wat ook tekenen zijn van genegenheid bij katten.

5. Nagelonderhoud

Het kneden van de poten kan ook dienen als een vorm van nagelonderhoud voor katten. Door te kneden kunnen katten hun nagels scherpen en overtollige nagelhoesjes verwijderen. Dit gedrag kan helpen om de nagels gezond en scherp te houden.

Conclusie

Het kneden van Bengaalse katten is een fascinerend gedrag dat verschillende redenen kan hebben. Of het nu gaat om het behouden van een zuigreflex uit hun kittenperiode, het uiten van genegenheid of het markeren van hun territorium, het kneden van de poten lijkt een intrigerend en veelzijdig gedrag te zijn. Als eigenaren van Bengaalse katten kunnen we genieten van dit unieke gedrag en het zien als een teken van comfort, ontspanning en genegenheid.

FAQ

1. Is kneden een specifiek gedrag van Bengaalse katten?

Nee, kneden is een gedrag dat bij veel kattenrassen voorkomt, niet alleen bij Bengaalse katten.

2. Hoe kan ik mijn kat aanmoedigen om te kneden?

Je kunt je kat aanmoedigen om te kneden door zachte oppervlakken aan te bieden, zoals dekens of kussens. Zorg ervoor dat deze oppervlakken schoon en comfortabel zijn.

3. Moet ik me zorgen maken als mijn kat agressief knedend gedrag vertoont?

Als je kat agressief knedend gedrag vertoont, kan dit een teken zijn van pijn of ongemak. Het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

4. Kan ik mijn kat afleren om te kneden?

Hoewel het moeilijk kan zijn om een natuurlijk gedrag zoals kneden af te leren, kun je proberen om alternatieve oppervlakken aan te bieden waar je kat op kan kneden, zoals een krabpaal. Op deze manier kan je kat zijn natuurlijke gedrag uiten zonder schade aan te richten.

5. Is het normaal als mijn kat tijdens het kneden kwijlt?

Ja, het is normaal als katten tijdens het kneden kwijlen. Het kan een teken zijn van ontspanning en genot.