Waarom hijgen katten? 8 Meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katachtigen


0

Waarom hijgen katten? 8 Meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katachtigen 1

Waarom hijgen katten? Veel katteneigenaren hebben hun katten misschien een paar keer zien hijgen. Is het iets waar huisdierouders zich zorgen over moeten maken? Wat zou de reden kunnen zijn waarom sommige katten hijgen als honden? Laten we meer te weten komen over de meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katten volgens dierenartsen.

Waarom hijgen katten? Is het normaal?

De normale ademhaling van een kat mag niet worden bewerkelijkt. Het ademhalingsritme moet soepel en ontspannen klinken. Een zekere mate van normaal hijgen kan soms worden waargenomen als katten hijgen om warmte uit hun lichaam af te geven. Dit kan gebeuren na inspannende oefeningen of speeltijd.

Een kat die hijgt als een hond of ademt met zijn mond open, wordt echter niet als normaal beschouwd voor een gezond huisdier. Er kan een onderliggende gezondheidstoestand zijn die het hijgen en zware of moeizame ademhaling veroorzaakt. Het kan ook een teken zijn van extreme nood.

8 veel voorkomende oorzaken van hijgen bij katten

Overbelasting

Katten kunnen kort hijgen nadat ze zichzelf fysiek overbelast hebben tijdens de speeltijd. Dit kan gebeuren na een rondje zoomies door het huis, het achtervolgen van andere huisdieren, springen tussen kattentorens en zitstokken of lang spelen.

Katten hijgen als gevolg van overbelasting wordt vaker waargenomen bij kittens dan bij volwassen katten vanwege het hoge energieniveau van jonge kittens. Als je je kat of kitten ziet hijgen tijdens het spelen, probeer hem dan aan te moedigen om te kalmeren door hem te scheiden of te aaien om hem te laten bezinken en op adem te komen.

Een gezonde kat moet stoppen met hijgen na een paar minuten stoppen met activiteit. Als de zware ademhaling of het hijgen van de kat na enkele minuten niet is verdwenen, raden we aan veterinaire hulp te zoeken.

Hitte

Hoewel veel katten zich goed lijken te hebben aangepast aan hogere temperaturen in vergelijking met honden, kan extreem warm weer er nog steeds voor zorgen dat ze hijgen.

Volgens PetMD ervaren katten licht zweten door hun kleine voetzolen en tussen hun tenen om warmte af te geven. Omdat zweten door voetzolen vrij klein is in vergelijking met zweten over het hele lichaam zoals mensen doen, moeten katten hijgen om meer lichaamswarmte af te geven en hun lichaamstemperatuur te verlagen.

Als u merkt dat uw kat op een bijzonder warme dag hijgt, verplaats haar dan naar een donkere, koele kamer met airconditioning en laat haar rusten. Geef je kat in de kamer vers, koel water om te drinken.

Als de kat echter hijgt en zwaar of snel lijkt te ademen, breng haar dan onmiddellijk naar uw dierenarts, omdat dit een teken kan zijn van een hitteberoerte. Hitteberoerte is een ernstig probleem en kan levensbedreigend zijn bij katten van zowel kortharige als langharige rassen. Hier zijn de tekenen om op te letten als u vermoedt dat uw kat een hitteberoerte heeft:

Waarom hijgen katten

Tekenen van hitteberoerte bij katten

 • Onrustig gedrag
 • Hijgen
 • Zweetvoeten
 • Kwijlen
 • Overmatige verzorging
 • Rectale temperatuur is meestal normaal tot licht verhoogd
 • Snelle ademhaling
 • Snelle puls
 • Roodheid van de tong en mond
 • Braken
 • Lethargie
 • Struikelen
 • Rectale temperatuur is meer dan 105 ° F

Pijn

Een kat met pijn kan gaan hijgen. Pijn door een onderliggende oorzaak zoals ziekte, neurologische aandoeningen of letsel kan ervoor zorgen dat een kat hijgt. Het kan er ook voor zorgen dat hun hartslag toeneemt.

Als uw kat hijgt zonder herkenbare reden, zoals onlangs door het huis zoomen of warm weer, controleer haar dan op tekenen van verwondingen of oorzaak van pijn. Geef uw kat een grondige controle en kijk of er gebieden zijn die ze niet graag prikt of aangeraakt wordt.

Hoewel het gebruikelijk is dat katten bepaalde delen van hun lichaam niet graag aangeraakt zien, zult u merken of uw kat extra gevoelig of defensief is over een lichaamsdeel dat mogelijk pijn doet. Let ook op eventuele veranderingen in haar lichaamstaal (bijv. mank lopen, overmatig likken van één plekje, verlies van eetlust, enz.).

Stress

Katten hijgen kan een indicator zijn van ernstige stress. Dit kan gebeuren wanneer ze in stressvolle situaties, zoals de eerste keer dat ze buiten gaan wandelen, bewegen to een nieuw huis, reizen in kratten, etc.

Luchtwegaandoening

Luchtwegaandoeningen kunnen verschillende symptomen bij katten veroorzaken, en hijgen is er toevallig een van. Aandoeningen die het ademhalingssysteem van een kat beïnvloeden, maken het moeilijk voor hen om te ademen. Afgezien van hijgen, kan ademnood zware ademhaling, piepende ademhaling, hoesten, verstopte neus, enz. Veroorzaken.

Een kat die zwaar ademt of een van de hierboven genoemde symptomen ervaart, kan veterinaire aandacht nodig hebben. Afhankelijk van de specifieke aandoening kan uw dierenarts medicijnen zoals antibiotica voorschrijven om een luchtweginfectie op te ruimen of als zich een secundaire bacteriële infectie ontwikkelt.

Dergelijke infecties kunnen worden veroorzaakt door virussen zoals het herpesvirus. Andere abnormale oorzaken van aandoeningen van de luchtwegen zijn neuspoliepen, tumoren, longschade als gevolg van trauma, enz.

Ademhalingsproblemen komen ook vaak voor bij brachycefale rassen of kattenrassen met een korte neus en een plat gezicht. Dit komt door hun smalle neusgaten en/ of abnormaal kleine luchtpijp. Deze fysieke kenmerken zijn gemeenschappelijk voor Himalayanen, Exotische Kortharen en Perzen.

Hartziekten

Hartziekte of hartfalen is een andere aandoening die abnormaal hijgen als een van de symptomen heeft, vooral in meer gevorderde stadia van de ziekte. Wanneer congestief hartfalen is gevorderd, maakt overtollig vocht in het hart en de longen de ademhaling moeilijk voor de kat. De ziekte kan pijn veroorzaken waardoor katten ook kunnen hijgen.

Hartproblemen kunnen te wijten zijn aan hartwormziekte of zelfs aandoeningen die genetisch kunnen zijn, zoals cardiomyopathie – een term die wordt gebruikt om ziekten van de hartspier te beschrijven. Bepaalde rassen zijn meer vatbaar voor de ziekte dan andere. Dergelijke ziekten kunnen de harten, bloedvaten en / of bloeddruk van katten aantasten.

Hoewel kittens kunnen worden geboren met een aangeboren hartaandoening, lopen oudere katten meer risico op hartaandoeningen als een secundaire aandoening voor gezondheidsproblemen zoals hyperthyreoïdie.

Kattenrassen gevoelig voor cardiomyopathie volgens de Cornell University School of Veterinary Medicine

Waarom hijgen katten? 8 Meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katachtigen 2

Kattenastma/ Allergieën

Astma is een veel voorkomende aandoening onder onze katachtige vrienden. Het zorgt ervoor dat de longen van katten ontstoken zijn, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden. Kattenastma symptomen omvatten hoesten, piepende ademhaling en hijgen.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen dierenartsen een behandeling voorschrijven via inhalatoren, orale of injecteerbare medicatie.

Ingeademd/ ingeslikt voorwerp

Een vreemd voorwerp dat is ingeslikt of ingeademd, kan zich vastzetten in de keel of luchtwegen van een kat. Dit maakt ademhalen extreem moeilijk en de kat kan hijgen wanneer dit gebeurt. Een kat kan ook ademen met zijn mond open, omdat een ingeademd voorwerp de neusademhaling moeilijk kan maken.

Breng uw kat onmiddellijk naar de dierenarts als u vermoedt dat uw kat stikt of een voorwerp heeft ingeademd dat mogelijk in zijn luchtwegen vastzit.

Bij de dierenarts: diagnose en behandeling

Wanneer u uw kat naar de dierenarts brengt, zullen waarschijnlijk diagnostische tests worden uitgevoerd om de oorzaak van het overmatig hijgen te bepalen. Uw dierenarts kan uw kat ook op zuurstoftherapie zetten om haar te helpen ademen en kalmeren. Neusspray kan ook worden gebruikt bij katten om de opbouw van slijm los te maken als die er is.

Een lichamelijk onderzoek zal aan de kat worden gegeven. De dierenarts kan controleren op zaken als een opgezwollen buik, gezwellen, enz. Ze luisteren ook naar het geluid van het hart en de longen van uw kat terwijl ze ademt. Röntgenfoto’s van de borst kunnen ook worden gemaakt.

Als er vochtophoping in de longen aanwezig is, kan de dierenarts deze eerst verwijderen voordat u doorgaat met eventuele volgende stappen. Als uw kat stabiel genoeg is en zelfstandig kan eten en drinken, is het waarschijnlijk dat de dierenarts haar dezelfde dag naar huis laat gaan. Anders moet uw kat mogelijk de nacht in het ziekenhuis doorbrengen voor verdere observatie of behandeling.

Hoe een hijgende kat te kalmeren

Katten zijn heel bedreven in het verbergen van ziekte en ongemak. Een hijgende kat is dus een legitieme reden tot bezorgdheid. Het kalmeren van hen is erg belangrijk, omdat zelfs een lichte toename van hun stressniveaus hen in een zeer korte periode in een gevaarlijke toestand kan duwen. Vooruitgang in een dergelijke toestand kan het extreem moeilijk voor hen maken om ermee om te gaan of zelfs te ademen.

Hier zijn stappen die u kunt nemen tijdens de voorbereiding om uw kat naar de dierenarts te brengen:

 • Houd jezelf kalm en probeer je kat te laten ontspannen door haar mee te nemen naar een koele kamer in huis met airconditioning en je kat zo comfortabel mogelijk te houdens mogelijk. Geef haar zachte huisdieren om haar te helpen ontspannen.
 • Als u vermoedt dat uw kat oververhit is geraakt, help haar dan af te koelen door haar poten en oren te bevochtigen met een koele natte handdoek.
 • Geef uw kat geen voedsel of water via de mond, tenzij de dierenarts dit adviseert
Waarom hijgen katten? 8 Meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katachtigen 3

Wanneer is katten hijgen een noodgeval?

Een zekere mate van hijgen kan als normaal worden beschouwd bij katten, vooral na het krijgen van een geval van de zoomies. De tandvleeskleur van een kat kan een indicatie zijn of ze gewoon op adem moet komen of dat ze onmiddellijk medische hulp nodig heeft.

 • Als uw kat hijgt, neem haar kat dan mee naar een koele kamer met een airconditioner in uw huis, houd uw kat comfortabel en probeer haar te laten ontspannen door haar zachte slagen te geven
 • Zonder je kat te verontrusten, probeer de kleur van haar tandvlees te controleren.
 • Als ze hun gebruikelijke tint roze of lichtroze zijn, houd je kat dan enkele minuten in de gaten. Het hijgen van de kat moet binnen 5-15 minuten bezinken. Als er nog steeds een zware ademhaling of abnormaal hijgen wordt waargenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.
 • Als het tandvlees van uw kat aanzienlijk bleker lijkt te zijn dan normaal, wit, grijsachtig, blauw of paars, is het waarschijnlijk dat ze niet genoeg zuurstof krijgen en meteen naar de spoedeisende hulp moeten worden gebracht.

Hoe u uw angstige katten kunt voorbereiden op een roadtrip

Reizen kan behoorlijk stressvol zijn voor angstige katten of mensen die niet gewend zijn aan autoritten. De meeste katten houden net als veel andere huisdieren van hun territorium. Het is een plek waar ze zich veilig en comfortabel voelen. Katten op een onbekende plek zetten kan ervoor zorgen dat ze angstig of in paniek raken.

Gelukkig zijn er manieren waarop je je kat kunt voorbereiden op een aankomende roadtrip om hijgen van katten te voorkomen en stress voor je kat te minimaliseren.

Voorbereiden op een roadtrip

 • Laat ze hun reiskist minstens een paar dagen voor de dag van uw reis verkennen. Je kunt een aantal van hun kattenkruidspeelgoed of favoriete speeltjes of beddengoed erin stoppen om ze te helpen comfortabel te worden in de bench
 • Je kunt ook kalmerende sprays op basis van feromoon krijgen, waarvan is bewezen dat ze effectief zijn in het kalmeren van katten tijdens reizen. Spuit het gewoon in de kist of op een mat / deken en plaats het in de kist. Het kan ook worden gespoten op elk favoriet speelgoed dat uw kat misschien mee wil nemen op reis.
 • Kalmerende traktaties zijn ook het proberen waard om te helpen bij het hijgen van katten. Afhankelijk van het merk of het type kalmerende traktaties, moet u mogelijk ongeveer 3 dagen voor de reis beginnen met het geven van de traktaties aan de kat.

Conclusie

In tegenstelling tot honden is het niet normaal dat katten vaak hijgen. Katten hijgen kan worden veroorzaakt door een aantal redenen, van warm weer en overbelasting tot ademnood.

Omdat het moeilijk kan zijn om de oorzaak aan te wijzen, is veterinaire zorg belangrijk om u te helpen bij het oplossen van elk medisch probleem dat uw kat kan hebben.

Als het hijgen niet binnen enkele minuten na het kalmeren verdwijnt of als de kat zwaar ademt, zoek dan onmiddellijk spoedeisende hulp. Katten zijn behoorlijk veerkrachtig en zijn over het algemeen vrij goed in het verbergen van pijn of ziekte die ze kunnen ervaren. Dit is waar dierenartsen ons kunnen helpen wanneer er symptomen zijn die ze vertonen die ongewoon zijn.

Afgezien van de mogelijkheid om elke onderliggende medische aandoening te diagnosticeren die onze katten ziek kan maken, kunnen dierenartsen ook helpen bij het begeleiden van huisdierouders bij ondersteunende zorg na behandelingen of zodra de kat herstelt.

Waarom hijgen katten? 8 Meest voorkomende oorzaken van hijgen bij katachtigen 4