Waarom heeft uw kat gas en hoe u haar kunt helpen


0

kat hebben gas

Kat heeft gas? Heb je je kat een scheet horen laten? OK, dit is een gênant onderwerp, maar een die elke huisdierouder op een gegeven moment moet behandelen.

Je kat heeft een spijsverteringsstelsel en net als al het andere met een spijsverteringsstelsel moet hij af en toe een beetje gas geven.

Meestal is het gewoon een onschuldig, maar beschamend deel van het lid zijn van het Koninkrijk Animalia. Maar soms passeert Kitty misschien meer dan haar toekomt.

Hoe kun je zien of het gewoon een onschuldige kleine toot is of iets ernstigs waarvoor een dierenarts betrokken moet zijn?

Kat heeft gas?

Symptomen van gas bij katten

Katten kunnen worden beschreven als “Stil maar dodelijk” wanneer ze gas geven. Het kan een hele nare geur zijn; de exacte beschrijving zal variëren tussen katten en wat er werd gegeten. Het zal in ieder geval niet prettig zijn. Er is misschien geen volledige “scheet” (als we echt de juveniele term moeten gebruiken), maar er kunnen wat rommelende geluiden in de buik zijn.

Als dit overmatig is of gepaard gaat met een opgeblazen gevoel in de buik, braken, diarree, kwijlen, bloederige ontlasting of verminderde eetlust, kan dit een ernstiger probleem zijn.

Oorzaken van gas bij katten

Het kan gemakkelijker zijn om de vorming van gas te stoppen dan om het te stoppen. Hier zijn enkele redenen waarom Kitty gas kan hebben. Ze verschillen niet veel van de redenen waarom een persoon of ander dier gas kan hebben. De eerste drie zijn relatief eenvoudig op te lossen. Winderigheid veroorzaakt door een infectie vereist medische zorg.

1. Voeding

Katten hebben eiwitten nodig, maar ze hebben de vezels en koolhydraten in laagwaardig kattenvoer niet nodig. Veel mensen voedsel (met name granen) kan uw kat gas geven en is gewoon niet goed voor haar. Volwassen katten hebben de neiging om lactose-intolerant te zijn, dus laat ze geen zuivelproducten hebben.

Als Kitty door het afval heeft gesnuffeld, heeft ze misschien iets bedorvens gegeten dat haar gas geeft naast andere problemen. Plotselinge veranderingen in het dieet kunnen leiden tot buikproblemen.

2. Allergieën

Veel dingen kunnen ervoor zorgen dat een kat gas heeft als ze allergisch is. Ongebruikelijke chemicaliën, sigarettenrook, planten, schimmels en verschillende voedingsmiddelen kunnen gas veroorzaken bij katten die allergisch zijn.

Het kan een additief in het voedsel van uw kat zijn dat haar problemen geeft. Misschien moet je wat detectivewerk doen om te zien of er iets is waaraan je kat is blootgesteld dat een allergische reactie kan veroorzaken.

3. Ingeslikte lucht

Als uw kat voedsel opslokt zonder goed te kauwen, kan ze wat lucht inslikken, waardoor er gas in de darmen ontstaat. Heb je meerdere katten? Ze eet misschien snel om te voorkomen dat de andere katten haar voedsel stelen.

Voer uw katten apart en privé om dit gedrag te voorkomen. Als Kitty ergens moet eten dat stressvol of ongemakkelijk is, kan ze het gevoel hebben dat ze zich door het eten moet haasten. Als Kitty in een ontspannen omgeving eet, zal ze haar tijd nemen.

4. Gastro-intestinale ziekte

Als uw kat darmparasieten, een ontstoken alvleesklier of colitis heeft, zal gas het minste van uw zorgen zijn. Hoewel het passeren van gas een symptoom is van deze kwalen, gaat het meestal gepaard met braken, diarree, constipatie of bloederige ontlasting.

Als u een van deze begeleidende symptomen opmerkt, moet Kitty naar de dierenarts gaan. Haar spijsverteringskanaal kan mogelijk ontstoken zijn als gevolg van een parasitaire infectie, inname van iets giftigs, extreme stress of voedselallergieën.

5. Anale infectie

Je kat heeft twee klieren in de buurt van haar anus die ze gebruikt om haar territorium te markeren. (Zowel mannelijke als vrouwelijke katten hebben dit.) Ze kunnen worden beïnvloed, geïnfecteerd of abces. Als ze scoot, vaak haar staart achtervolgt of aan haar achterkant likt of bijt, kunnen de anaalklieren de schuld zijn. Breng Kitty naar de dierenarts voor een anaal onderzoek.

Een kat die een controle heeft bij een dierendierenkliniek

Diagnose van gas bij katten

In het geval dat je hebt besloten dat Kitty’s winderigheid niet normaal is, is het tijd om haar naar een dierenarts te brengen. De dierenarts zal kitty’s volledige medische geschiedenis nodig hebben met speciale aandacht voor eetgewoonten. U moet de dierenarts vertellen wat uw kat eet, wanneer en hoeveel. De dierenarts zal mogelijke tests en behandelingen aanbevelen om te overwegen.

Mogelijk wordt u gevraagd om een ontlastingsmonster mee te nemen. Voer een open dialoog met uw dierenarts om de beste oplossing voor kitty’s probleem te bedenken. De oplossing kan zo eenvoudig zijn als een hypoallergeen dieet of zo ingewikkeld als een buikoperatie.

Behandeling van gas bij katten

Het veranderen van het dieet van de kat is de gemakkelijkste manier om gas te behandelen. Doe dit geleidelijk, anders maak je het probleem alleen maar erger. Kleine maar frequente maaltijden plus een rustige eetomgeving kunnen voorkomen dat je te snel eet of te snel eet. Als u merkt dat u hulp van een dierenarts nodig heeft, luister dan naar en volg alle instructies met betrekking tot voeding en medicatie.

Waarom heeft uw kat gas en hoe u haar kunt helpen 1

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het geven van Kitty antibiotica. Parasitaire behandelingen moeten worden toegediend volgens de instructies om herinfectie te voorkomen.

Het kan lang duren om te bepalen of het medische probleem van uw kat volledig is opgelost, maar het is het waard. Misschien moet je wat veranderingen in huis aanbrengen, zodat Kitty’s kattenbak schoon is en er geen afval is waar ze in kan komen.

Ook kan uw kat meer beweging nodig hebben om te voorkomen dat er gas ontstaat. De laserpointer en het achtervolgingsspeelgoed zijn goede stand-by’s. Houd de gezondheid van uw kat nauwlettend in de gaten en uw neus kan u dankbaar zijn.

Waarom heeft uw kat gas en hoe u haar kunt helpen 2

Wat helpt een kat met gas?

Verander geleidelijk dieet naar een vezelarm, licht verteerbaar voedsel. Bied kleinere, frequentere maaltijden aan. Voer katten in huishoudens met meerdere katten apart om voedselconcurrentie te voorkomen. Houd uw kat uit de buurt van bedorven voedsel, d.w.z. het afval. Zorg ervoor dat je kat regelmatig beweging krijgt.

Waarom laat mijn kat zo’n scheet?

Als uw kat meer scheten laat dan u denkt dat normaal is, kan hij een spijsverteringsprobleem hebben. Graanvrije diëten die grote hoeveelheden gemeenschappelijk gasproducerend voedsel bevatten, zoals peulvruchten of kruisbloemige groenten, kunnen ook redenen zijn waarom een kat te veel scheten laat.

Wat veroorzaakt overmatig gas bij katten?

Er zijn ook fysieke aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat uw kat overtollige lucht inslikt, zoals een luchtwegaandoening die een verhoogde ademhalingsfrequentie veroorzaakt; overmatige winderigheid is vaak een symptoom van een acute en chronische darmaandoening; inflammatoire darmziekte is een mogelijkheid.

Wat kun je een kat geven om zijn maag te laten zakken?

Het geven van de juiste voeding aan uw kat kan helpen het herstel te versnellen en pijn, misselijkheid en ongemak te minimaliseren. In milde gevallen kunt u de symptomen van uw kat mogelijk verbeteren met alleen een verandering in voedsel.