Rondwormen bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling (Advies van een dierenarts)

Rondwormen bij katten: oorzaken, tekenen en zorg (Antwoord van de dierenarts)

Als katteneigenaar wil je natuurlijk niets liever dan dat je huisdier gezond en gelukkig is. Helaas kunnen katten last krijgen van rondwormen, een veelvoorkomend probleem dat zowel voor je kat als voor jou als eigenaar erg vervelend kan zijn. In dit artikel bespreken we de oorzaken, tekenen en zorg van rondwormen bij katten. We hebben ook een aantal veelgestelde vragen beantwoord om je te helpen het probleem beter te begrijpen.

Wat zijn rondwormen?

Rondwormen zijn parasieten die in de darmen van je kat leven. Ze voeden zich met de voedingsstoffen die je kat binnenkrijgt en kunnen zich snel vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen, zoals uitdroging, gewichtsverlies en zelfs de dood.

Wat zijn de oorzaken van rondwormen bij katten?

Rondwormen worden overgedragen via de ontlasting van geïnfecteerde katten. Katten kunnen de parasiet ook oplopen door het eten van geïnfecteerd vlees of door het drinken van besmet water. Kittens kunnen rondwormen krijgen van hun moeder, die de parasiet tijdens het zogen kan doorgeven.

Wat zijn de tekenen van rondwormen bij katten?

De tekenen van rondwormen bij katten kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Braken
 • Diarree
 • Gewichtsverlies
 • Een opgezwollen buik
 • Verlies van eetlust
 • Lusteloosheid
 • Doorgeven van wormen via de ontlasting of braaksel

Hoe kun je rondwormen bij katten behandelen?

Als je vermoedt dat je kat rondwormen heeft, moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen. De dierenarts kan vaststellen of je kat besmet is met rondwormen en de juiste behandeling voorschrijven.

De behandeling van rondwormen bij katten omvat meestal een medicijn om de parasiet te doden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat de juiste dosering krijgt en de medicijnen op de juiste manier inneemt.

Hoe kun je rondwormen bij katten voorkomen?

Je kunt het risico op rondwormen bij katten verkleinen door een aantal eenvoudige stappen te volgen:

 • Zorg ervoor dat je kat regelmatig ontwormd wordt
 • Was je handen na het hanteren van kattenbakvulling of na het aanraken van kattenpoep
 • Reinig de kattenbak regelmatig
 • Verwijder dierlijke uitwerpselen uit de tuin of het speelgebied van je kat
 • Voer je kat geen rauw vlees of ongepasteuriseerde melk

Conclusie

Rondwormen bij katten zijn een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar. Het is belangrijk om de tekenen van een infectie te herkennen en snel actie te ondernemen om je kat te beschermen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoedt dat je kat rondwormen heeft.

Veelgestelde vragen over rondwormen bij katten

1. Kunnen katten last krijgen van meerdere soorten wormen?

Ja, katten kunnen last krijgen van verschillende soorten wormen, waaronder rondwormen, lintwormen en haakwormen.

2. Kunnen mensen rondwormen krijgen van katten?

Ja, mensen kunnen rondwormen krijgen van katten. Het is belangrijk om goede hygiënische maatregelen te nemen om het risico te verkleinen.

3. Hoe vaak moet je je kat ontwormen?

De frequentie van ontworming hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van je kat, de gezondheidstoestand en de mogelijke blootstelling aan parasieten. Raadpleeg je dierenarts voor advies op maat.

4. Wat moet ik doen als ik wormen in de ontlasting van mijn kat zie?

Als je wormen in de ontlasting van je kat ziet, moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen. De dierenarts kan vaststellen om welk type worm het gaat en de juiste behandeling voorschrijven.

5. Hoe kan ik mijn huis en mijn kat behandelen om herinfectie te voorkomen?

Om herinfectie te voorkomen, is het belangrijk om je huis grondig te reinigen en te desinfecteren. Was beddengoed, kussens en andere stoffen die in aanraking zijn gekomen met je kat op hoge temperaturen. Behandel je kat regelmatig tegen parasieten en volg de preventieve maatregelen die eerder in dit artikel zijn genoemd.