“Pneumothorax bij katten: symptomen en behandeling van een ingeklapte long”

Pneumothorax bij katten (kat ingeklapte long)

Pneumothorax is een aandoening die bij katten kan voorkomen. Het is een aandoening waarbij er lucht in de pleuraholte, de ruimte tussen de longen en de borstwand, terechtkomt. Hierdoor kan de long inklappen en kan de kat ademhalingsproblemen krijgen. In dit artikel gaan we dieper in op pneumothorax bij katten en hoe het behandeld kan worden.

Wat is pneumothorax bij katten?

Pneumothorax is een aandoening waarbij er lucht in de pleuraholte terechtkomt. Deze lucht kan afkomstig zijn van een beschadigde long, bijvoorbeeld door een trauma of een ziekte. De lucht kan ook uit de luchtwegen komen, bijvoorbeeld bij een breuk in de luchtpijp of een verwonding aan de mond of neus.

Bij katten kan pneumothorax ook ontstaan door een spontane oorzaak, zoals een gescheurde longblaas. Deze spontane vorm van pneumothorax komt vaker voor bij katten dan bij honden.

Symptomen van pneumothorax bij katten

De symptomen van pneumothorax bij katten kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Moeite met ademhalen
 • Snel ademen
 • Hoesten
 • Blauwachtige of bleke slijmvliezen
 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Onrustig gedrag

Diagnose van pneumothorax bij katten

Als uw kat symptomen vertoont die wijzen op pneumothorax, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en een röntgenfoto maken om de diagnose te bevestigen. Soms kan een echografie ook helpen om de diagnose te stellen.

Behandeling van pneumothorax bij katten

De behandeling van pneumothorax bij katten hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Bij een kleine hoeveelheid lucht kan de kat soms zelf herstellen door de lucht weer uit te ademen. In andere gevallen kan een naald worden gebruikt om de lucht uit de pleuraholte te verwijderen.

Bij ernstige gevallen kan een dierenarts besluiten om een thoraxdrain te plaatsen. Dit is een buisje dat in de pleuraholte wordt geplaatst om de lucht af te voeren. Soms kan een operatie nodig zijn om de oorzaak van de pneumothorax te behandelen, bijvoorbeeld als er sprake is van een gebroken rib.

Hoe kunt u pneumothorax bij katten voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om pneumothorax bij katten te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Enkele tips zijn:

 • Vermijd risicovolle activiteiten voor uw kat, zoals vallen of andere verwondingen.
 • Houd uw kat binnen om blootstelling aan verkeer en andere gevaren te verminderen.
 • Zorg voor een goede hygiene en voorkom infecties.
 • Laat uw kat regelmatig onderzoeken door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen.

Conclusie

Pneumothorax is een aandoening die bij katten kan voorkomen en kan leiden tot ademhalingsproblemen. Het is belangrijk om uw kat regelmatig te laten onderzoeken door een dierenarts en risicovolle activiteiten te vermijden om het risico op pneumothorax te verminderen. Als uw kat symptomen vertoont die wijzen op pneumothorax, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

FAQs

1. Is pneumothorax bij katten een veel voorkomende aandoening?

Nee, pneumothorax komt niet vaak voor bij katten. Het is meestal het gevolg van een trauma of een onderliggende ziekte.

2. Kan pneumothorax bij katten vanzelf genezen?

Bij een kleine hoeveelheid lucht kan de kat soms zelf herstellen door de lucht weer uit te ademen. In andere gevallen is medische behandeling nodig.

3. Wat zijn de risicofactoren voor pneumothorax bij katten?

Risicofactoren voor pneumothorax bij katten zijn onder meer trauma, onderliggende ziekte en blootstelling aan gevaarlijke omgevingen.

4. Kan pneumothorax bij katten worden voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om pneumothorax bij katten te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Houd uw kat bijvoorbeeld binnen en vermijd risicovolle activiteiten.

5. Is pneumothorax bij katten pijnlijk?

Ja, pneumothorax kan pijnlijk zijn voor katten. Het kan leiden tot ademhalingsproblemen en ongemak.