Permethrine vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling.

Permethrine toxicose bij katten: oorzaken, tekenen & behandeling

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk niets liever dan je geliefde huisdier gezond en gelukkig houden. Helaas kunnen katten ook ziek worden, en sommige aandoeningen zijn zelfs levensbedreigend. Een voorbeeld hiervan is permethrine toxicose, een vergiftiging die kan optreden als een kat in contact komt met permethrine, een chemische stof die vaak wordt gebruikt in insecticiden en vlooien- en tekenmiddelen. In dit artikel zullen we bespreken wat permethrine toxicose is, wat de oorzaken en tekenen zijn en hoe het kan worden behandeld.

Oorzaken van permethrine toxicose

Permethrine is een synthetische pyrethroïde, een type insecticide dat vaak wordt gebruikt om insecten te doden en te voorkomen dat vlooien en teken zich op huisdieren nestelen. Het wordt ook gebruikt in sommige shampoos en sprays die worden gebruikt om vlooien en teken bij katten te bestrijden. Hoewel permethrine veilig kan zijn voor honden en sommige andere dieren, kan het bij katten vergiftiging veroorzaken. Dit komt omdat katten niet in staat zijn om permethrine zo snel af te breken als andere dieren.

Tekenen van permethrine toxicose

De tekenen van permethrine toxicose kunnen variëren afhankelijk van hoeveel van de stof een kat heeft ingenomen. In sommige gevallen kan één enkele blootstelling al leiden tot ernstige vergiftiging, terwijl in andere gevallen de symptomen zich langzaam ontwikkelen na herhaalde blootstelling. Enkele van de meest voorkomende tekenen van permethrine toxicose bij katten zijn:

 • Spiertrillingen
 • Tremoren
 • Epileptische aanvallen
 • Kwijlen
 • Braken
 • Ademhalingsproblemen
 • Verhoogde hartslag
 • Koorts
 • Lethargie
 • Desoriëntatie

Behandeling van permethrine toxicose

Als je vermoedt dat je kat permethrine toxicose heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. De behandeling hangt af van de ernst van de vergiftiging, maar kan onder meer bestaan uit:

 • Maagspoeling om de resten van permethrine uit de maag van de kat te verwijderen
 • Actieve kool om te helpen de absorptie van permethrine in het lichaam te verminderen
 • Intraveneuze vloeistoffen om de kat gehydrateerd te houden
 • Medicijnen om de symptomen van de vergiftiging te behandelen, zoals epileptische aanvallen of ademhalingsproblemen

Conclusie

Permethrine toxicose is een ernstige aandoening die katten kan treffen als ze in contact komen met permethrine, een veelgebruikt insecticide en vlooien- en tekenmiddel. Het is belangrijk om de tekenen van permethrine toxicose te herkennen en snel medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je kat vergiftigd is. Met de juiste behandeling kan je kat weer gezond en gelukkig worden.

Veelgestelde vragen over permethrine toxicose bij katten

1. Wat is permethrine?

Permethrine is een synthetische pyrethroïde, een type insecticide dat veel wordt gebruikt om insecten te doden en vlooien en teken bij huisdieren te bestrijden.

2. Waarom kan permethrine katten vergiftigen?

Katten zijn niet in staat om permethrine zo snel af te breken als andere dieren, waardoor de stof zich kan ophopen in hun lichaam en vergiftiging kan veroorzaken.

3. Wat zijn de tekenen van permethrine toxicose?

De tekenen van permethrine toxicose kunnen onder meer spiertrillingen, tremoren, epileptische aanvallen, kwijlen, braken, ademhalingsproblemen, verhoogde hartslag, koorts, lethargie en desoriëntatie omvatten.

4. Hoe wordt permethrine toxicose behandeld?

De behandeling hangt af van de ernst van de vergiftiging, maar kan onder meer bestaan uit maagspoeling, actieve kool, intraveneuze vloeistoffen en medicijnen om de symptomen te behandelen.

5. Hoe kan ik mijn kat beschermen tegen permethrine toxicose?

Vermijd het gebruik van producten die permethrine bevatten bij katten en houd katten uit de buurt van gebieden die zijn behandeld met permethrine-insecticiden.