“De ideale bloeddruk bij katten: wat is normaal? Betrouwbare informatie van een erkende dierenarts”
Normale kattenbloeddruk: wat moet het zijn? Door dierenarts goedgekeurde feiten

Normale kattenbloeddruk: wat moet het zijn?

Als je je huisdier gezond wilt houden, is het belangrijk om de bloeddruk van je kat in de gaten te houden. Maar wat is een normale kattenbloeddruk? En waarom is het zo belangrijk om deze te weten?

Wat is bloeddruk?

Voordat we ingaan op de bloeddruk van je kat, is het belangrijk om te weten wat bloeddruk eigenlijk is. Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten stroomt. Het wordt gemeten in millimeters kwikdruk (mmHg) en bestaat uit twee getallen: de systolische druk en de diastolische druk.

Wat is de normale bloeddruk van een kat?

De normale bloeddruk van een kat varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt een kattenbloeddruk als normaal beschouwd als deze tussen de 90 en 140 mmHg ligt voor de systolische druk en tussen de 50 en 90 mmHg voor de diastolische druk.

Wat zijn de oorzaken van hoge bloeddruk bij katten?

Hoge bloeddruk bij katten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Nierproblemen
 • Diabetes
 • Hyperthyreoïdie
 • Obesitas
 • Stress

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk bij katten?

Hoge bloeddruk bij katten kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Lethargie
 • Verwardheid
 • Nierfalen
 • Blindheid

Hoe wordt de bloeddruk van een kat gemeten?

De bloeddruk van een kat kan worden gemeten met behulp van een bloeddrukmeter, die een manchet om de poot van de kat plaatst en de druk meet terwijl de manchet wordt opgeblazen en vervolgens langzaam wordt vrijgegeven. Het proces is pijnloos en duurt slechts enkele minuten.

Wat te doen als de bloeddruk van je kat te hoog is?

Als de bloeddruk van je kat te hoog is, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te behandelen. Dit kan onder meer het volgen van een speciaal dieet, het geven van medicijnen en het verminderen van stress omvatten.

Conclusie

Het is belangrijk om de bloeddruk van je kat in de gaten te houden om een ​​goede gezondheid te behouden. Een normale kattenbloeddruk ligt tussen de 90 en 140 mmHg voor de systolische druk en tussen de 50 en 90 mmHg voor de diastolische druk. Als je vermoedt dat je kat een hoge bloeddruk heeft, neem dan contact op met je dierenarts voor een diagnose en behandeling.

FAQs

1. Hoe vaak moet ik de bloeddruk van mijn kat controleren?

Het wordt aanbevolen om de bloeddruk van je kat minstens één keer per jaar te controleren, vooral als je kat ouder is dan zeven jaar of als er een risico op hoge bloeddruk bestaat.

2. Kan ik de bloeddruk van mijn kat thuis meten?

Het meten van de bloeddruk van je kat thuis kan moeilijk zijn en vereist gespecialiseerde apparatuur en training. Het is het beste om de bloeddruk van je kat te laten meten door een dierenarts.

3. Kan stress de bloeddruk van mijn kat beïnvloeden?

Ja, stress kan de bloeddruk van je kat verhogen, dus het is belangrijk om je kat een rustige en stressvrije omgeving te bieden.

4. Kan obesitas de bloeddruk van mijn kat beïnvloeden?

Ja, obesitas kan de bloeddruk van je kat verhogen, dus het is belangrijk om je kat op een gezond dieet te zetten en regelmatig te laten bewegen.

5. Kan hoge bloeddruk bij katten worden voorkomen?

Het voorkomen van hoge bloeddruk bij katten omvat het bieden van een gezonde voeding, het verminderen van stress en het behandelen van onderliggende gezondheidsproblemen.