Kunnen katten basilicum eten? Alles wat u moet weten


0

[elementor-template id=”6766″]

afbeelding van een katachtige die een basilicumplant besnuffelt

Hier is een interessante anekdote over basilicum. Een chef-kok en een van zijn koks waren het oneens over de vraag of het kruid wordt uitgesproken “baz-ziek” of “base-ill”. De chef-kok staat erop dat het kruid wordt uitgesproken als “base-ill” omdat “baz-ziek” is de naam van de man in alle oude Sherlock Holmes-films. (Een verwijzing naar de gevierde Britse acteur Basil RathboneDe kok antwoordde: “Dat zal ik zeker aan Roz-Maury Clooney vertellen.”

Laten we het argument over uitspraak uitstellen en bespreek of het veilig is om je kat Basilicum te geven. Kunnen katten basilicum eten? Dat hangt af van hoe Basil over katten denkt. Grapje terzijde! Is dit een veilig kruid om je kat te geven?

Kunnen katten basilicum eten?

Voor het grootste deel wel. Als je een kruidentuin hebt, voelt Kitty zich misschien aangetrokken tot de geur en smaak van basilicum en wil ze een beetje proeven. Sommige katten knabbelen aan planten uit pure nieuwsgierigheid, maar sommige doen het om buikpijn te verzachten. Er zit een kern van waarheid in het verhaal van de oude vrouw dat een kat die gras eet regen betekent. Een plotselinge verandering in barometrische druk kan ervoor zorgen dat de maagspieren van een klein wezen samentrekken.

Kitty kan knabbelen aan gras om de pijn te verzachten. Basilicum in het bijzonder wordt medicinaal gebruikt om maagspasmen te behandelen en de bloedcirculatie te bevorderen. Om deze reden kan basilicum zelfs beter werken dan gewoon gras voor het bevestigen van pijnlijke buiken.

Gezondheidsvoordelen van basilicum

afbeelding van een groene basilicum

Hoewel katten de meeste plantaardige voedingsstoffen niet kunnen verteren, kunnen de antioxidanten in basilicum de gezondheid van uw kat ten goede komen. Dit geldt met name als Kitty artritis of andere kwalen heeft die worden veroorzaakt door de effecten van ouderdom.  Als uw kat de laatste tijd nerveus is geweest of in een situatie zoals een lange autorit die angst kan veroorzaken, een een klein beetje basilicum kan haar helpen ontspannen.

Sommige katten houden gewoon van de smaak van basilicum. Als je kat dat doet, strooi dan misschien een beetje in zijn voedsel als een gezonde traktatie. Het is ook erg hoog in calcium, een noodzakelijke voedingsstof die katten in het wild zouden krijgen door op de botten van prooien te kauwen. Melk kan volwassen katten diarree geven en niet iedereen is een geboren mouser, dus basilicum kan een goed calciumsupplement voor uw kat zijn.

Basilicum is rijk aan vitamine A. Uw kat heeft al een geweldig zicht bij weinig licht, maar sterkere tanden en botten zijn een aanwinst voor een delicaat dier wiens nieuwsgierigheid hen in gevaarlijke situaties kan brengen. Je kunt de olie van basilicum gebruiken als een natuurlijk insectenwerend middel om vlooien, teken en muggen te ontmoedigen om aan je kat te knabbelen zonder je zorgen te maken of het likken ervan haar zal schaden.

Hoe basilicum te identificeren

Als je basilicum kweekt, weet je zeker wat het is! Maar stel dat je buurman een kruidentuin heeft en zich niet helemaal bekommert om het feit dat Kitty het als haar persoonlijke buffet heeft gebruikt. (Ondeugende Kitty!) Of stel dat Kitty een kerk is binnengedrongen en heeft geknabbeld aan een basilicum in pot (ook bekend als sint-jozefskruid) dat wordt gebruikt om wijwater te maken. (Godslasterlijke Kitty!)

Basilicum is een diepgroene, lommerrijke plant. Verschillende takken groeien uit een vierkante, zware stengel die over het algemeen een hoogte van twee tot twee en een halve voet bereikt. De bladeren zijn langwerpig en puntig met een lichte neerwaartse curve met gegroefde nerven. Sommige variëteiten hebben paarse bladeren. Een volwassen plant heeft kleine witte of paarse stekelige bloemen.

De penetrante geur kan worden omschreven als peperig maar zoet, vergelijkbaar met munt of zoethout. Het kan worden gebruikt om veel hartige gerechten op smaak te brengen, maar is een van de belangrijkste ingrediënten die in pesto worden gebruikt.

kunnen katten basilicum eten

Negatieve bijwerkingen

Het is heel goed mogelijk dat Kitty te veel van het goede heeft. Het is bekend dat als katten aan hun lot worden overgelaten, zich te veel kunnen overgeven. De reden dat basilicum zo’n goed ontstekingsremmend middel en anti-angst behandeling is, is omdat het de bloeddruk verlaagt. Een te lage bloeddruk kan net zo erg zijn als een te hoge bloeddruk.

Basilicum kan er ook voor zorgen dat het bloed langzaam stolt, wat slecht kan zijn als Kitty gewond raakt. Sommige katten kunnen een allergische reactie op basilicum. Als uw kat netelroos, zwelling, afscheiding, braken of ademhalingsproblemen heeft na contact met basilicum, is ze waarschijnlijk allergisch en moet ze uit de buurt van de plant worden gehouden.

Als dat hartige aroma haar blijft terugtrekken voor meer, probeer dan de basilicumplant te omringen met planten die katten haten, zoals rozemarijn, lavendel of Coleus canina, ook bekend als “enge kattenplant” vanwege het feit dat het een trefzeker kattenafweermiddel is. Katten worden ook afgestoten door alles wat naar citrus ruikt.

In het kort

Voor het geval je het je nog steeds afvraagt, omdat de naam van het kruid is afgeleid van het Latijn uit het Grieks, is de a in “basilicum” kort zoals in het woord “basilica”. Beide woorden hebben hun wortels (no pun intended) in het Latijn voor “koninklijk” of “koninklijk”. Het is volkomen veilig en zelfs gunstig voor uw kat om af en toe aan de oneven basilicumplant te knabbelen.

Misschien wil je zelfs eens een beetje toevoegen aan Kitty’s eten. Het is rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten en is een natuurlijk insectenwerend middel. Het is diepgroen, lommerrijk met kleine bloemen en heeft een unieke maar niet onaangename geur. Een beetje te veel basilicum kan leiden tot een lage bloeddruk.

Het is zeldzaam dat een kat ooit allergisch is voor basilicum, maar de symptomen zijn vrij duidelijk. Natuurlijke remedies kunnen worden gebruikt als u wilt dat een kat uit de buurt van een plant blijft. Basilicum is een heerlijk, aromatisch kruid waar mensen al eeuwenlang van genieten en je kunt gerust zijn, wetende dat je kat er ook van kan genieten.

kunnen katten basilicum eten

Kunnen katten basilicum eten?

Ja, basilicum is niet giftig voor katten en honden. Of het nu gaat om verse bladeren, gekookt of gedroogd en vermalen, het consumeren van basilicum mag uw huisdier niet schaden. Er is gemeld dat sommige katten diarree of braken ervaren, maar deze symptomen lijken zeer zeldzaam te zijn.

Houden katten van de geur van basilicum?

Voor het grootste deel wel. Als je een kruidentuin hebt, voelt Kitty zich misschien aangetrokken tot de geur en smaak van basilicum en wil ze een beetje proeven. Sommige katten knabbelen aan planten uit pure nieuwsgierigheid, maar sommige doen het om buikpijn te verzachten.

Welke smaakmakers zijn veilig voor katten?

Veel voorkomende kruiden die worden gebruikt voor kruiden behoren ook tot katveilige planten, waaronder basilicum, dille, kattenmunt, peterselie en rozemarijn.

Zijn er kruiden giftig voor katten?

Voor zover we weten, zijn de meeste kruiden – je rozemarijn, tijm, basilicum en dille – veilig voor katten en honden, maar er is er een die vaak de tuin van een persoon kleurt die een soms ernstige – en zeker vreemde – ziekte kan veroorzaken. Wat groenten en fruit betreft, kunnen tomaten (met name de bladeren) giftig zijn voor honden en katten.