Kunnen katten ADHD hebben? 16 waarschuwingssignalen om op te letten


0

Kunnen katten ADHD hebben

Katten, vooral kittens, kunnen soms hyperactief zijn. Het is normaal dat de meeste katteneigenaren hun katachtige vrienden zo snel mogelijk door het huis zien rennen.

Maar wat als een kat vaak deze plotselinge uitbarstingen van energie vertoont? Moet je je zorgen maken? Duidt dat op een ernstiger gezondheidstoestand, zoals ADHD? Maar kunnen katten ADHD hebben?

Kunnen katten ADHD hebben?

Hoewel de aandoening niet universeel wordt erkend, hebben steeds meer dierenartsen en dierendeskundigen de neiging om te denken dat katten ADHD kunnen ontwikkelen, of Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Hoewel dit een bekende aandoening is bij mensen, vooral bij mensenkinderen, is het niet hetzelfde met katten. Bij katachtigen heeft ADHD geen naam, dus het wordt vaak niet gediagnosticeerd, zelfs als de katten klassieke ADHD-symptomen vertonen die bij mensen worden gezien.

Het diagnosticeren van ADHD bij mensen kan al een uitdaging zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat het nog moeilijker is om een ADHD-diagnose te geven bij dieren, vooral bij onvoorspelbare wezens zoals katten. En bovendien kunnen de presenterende symptomen van ADHD vaak worden waargenomen bij katachtigen. Daarom kan het gemakkelijk zijn om aan te nemen dat een kat deze aandoening heeft, zelfs als ze zich gewoon zoals gewoonlijk gedragen.

ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door snelle stemmingswisselingen, korte aandachtsspanne, impulsief gedrag en lange perioden van slaap. U kunt alleen bepalen of uw hyperkat ADHD heeft als hij wordt onderzocht en gediagnosticeerd door een dierenarts die gespecialiseerd is in, of op zijn minst enige expertise heeft met, de katachtige vorm van de aandoening.

Nogmaals, het diagnosticeren van ADHD bij katten is niet alleen moeilijk omdat de belangrijkste symptomen enigszins voorkomen bij katachtigen, gezien het feit dat ze jagers zijn, ze territoriaal zijn en ze in een kleine ruimte leven. Het symptoom van hyperactiviteit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het feit dat een kat in een kleine ruimte wordt opgesloten en zijn roofzuchtige instincten niet worden bevredigd.

Bovendien is een andere uitdaging bij het diagnosticeren van een dergelijke aandoening, afgezien van het feit dat de symptomen gemakkelijk kunnen worden beschouwd als onderdeel van het normale gedrag van een kat, dat een kat een paar weken of zelfs maanden nauwlettend moet worden gevolgd.

U kunt vermoeden dat er iets mis is als u gedurende die tijd tekenen van overmatige verzorging, agressiviteit, slaapproblemen, aanhoudend spinnen of hyperactiviteit bij uw kat ziet.

Kunnen katten ADHD hebben? 16 waarschuwingssignalen om op te letten 1

De oorzaken van ADHD bij katten

Bij mensen worden genetische invloeden en factoren vaak geassocieerd met ADHD-diagnose. Het is dus ook mogelijk dat kittens deze aandoening van hun ouders erven. Bovendien is de exacte oorzaak van ADHD bij de mens nog niet vastgesteld, maar omgevingsfactoren en ontwikkelingsproblemen bij kinderen kunnen ook een rol spelen bij de diagnose. En nogmaals, het kan ook hetzelfde geval zijn bij katten.

Veel voorkomende symptomen van ADHD bij katten

Op dit moment zijn er niet genoeg studies over ADHD bij katten. Deze aandachtstekortstoornis kan zich ook bij katten anders manifesteren dan bij mensen, en het kan sterk variëren van de ene kat tot de andere.

Het is daarom dat de ziekte een uitdaging is om te identificeren. Dit is een andere reden waarom sommige specialisten het er niet mee eens zijn dat het moet worden erkend als een katachtige aandoening.

In sommige opzichten kan het diagnosticeren van ADHD bij oudere katten gemakkelijker zijn. Tijdens hun energetische fases bewegen katten met ADHD zich vaak sneller door het huis dan normale kittens.

Van nature zijn volwassen katten over het algemeen wat relaxter en slapen ze veel liever dan dat ze zichzelf door overmatige stress heen brengen. Daarom, als uw oudere katachtige vriend ongewoon actief is, is het veilig om te denken dat uw kat ADHD heeft.

Echter, anders dan hyperactieve en speelse dieren, kunnen katten van alle leeftijden de volgende klinische manifestaties vertonen als ze ADHD hebben:

1. Hyperactiviteit

Wij, kattenliefhebbers, zijn ons bewust van de hoge energieniveaus van kittens. Dat is niet verwonderlijk gezien het feit dat een kitten zijn eerste levensjaar doorbrengt met niets anders doen dan spelen, slapen en eten.

Als uw kat echter ouder is dan twee jaar en hij nog steeds kittenachtig gedrag en overdaad vertoonte energie, dat zou een indicatie kunnen zijn van Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

2. Onvoorspelbare stemmingswisselingen

Bepaalde symptomen van ADHD worden vaker waargenomen bij katten, en “snelle stemmingswisselingen” is daar zeker een van. Zoals de term al doet vermoeden, zullen katten met ADHD een plotselinge verandering in hun humeur vertonen zonder enige waarschuwing.

Het ene moment kon je je kat comfortabel aaien, met hem knuffelen, en dan zou hij plotseling in de lucht springen, beginnen te communiceren met de meest onverwachte objecten in haar omgeving of deelnemen aan gevechtsspel met jou.

Stemmingswisselingen kunnen ook worden waargenomen bij katten zonder ADHD. Deze onvoorspelbare stemmingswisselingen komen echter vaker voor bij katten met ADHD.

Kunnen katten ADHD hebben? 16 waarschuwingssignalen om op te letten 2

3. Korte aandachtsspanne

Als uw kat een aandachtstekortstoornis heeft, zal hij zich waarschijnlijk gedurende een langere periode niet op één item kunnen concentreren. En afgezien hiervan kan uw kat ook enorme aandacht besteden aan een bepaald object terwijl u speelt, wat een manier voor hem kan zijn om zijn onvermogen om lange aandacht aan bepaalde objecten te geven te compenseren.

Dit is vermeldenswaard omdat katten zonder ADHD zich vrij goed op dingen kunnen concentreren, terwijl katten met ADHD dat niet kunnen. Het is moeilijk voor hen om zich op bepaalde objecten te concentreren, dus moeten ze harder hun best doen om zich op één ding te concentreren.

4. Volwassen kat met kittenachtige energieniveaus

Alle kittens zijn kleine bolletjes van grote energie, maar naarmate ze ouder worden en groeien, zien we dat deze energie geleidelijk afneemt. De meeste oudere katten worden meestal behoorlijk lui en geven er de voorkeur aan om in de zon te loungen dan door het huis te rennen.

Als uw kat ouder is dan een of twee jaar en hij gedraagt zich nog steeds als een kitten en heeft dezelfde hoeveelheid energie als een kat van 3 maanden oud, dan is de kans groot dat hij ADHD heeft.

5. Gebrek aan zelfbewustzijn

Katten staan bekend als intelligente wezens, wat ook betekent dat ze zelfbewust zijn. En hoewel ze in de volksmond ook bekend staan als onafhankelijk en omdat ze niet luisteren naar wat hun eigenaren zeggen, zouden de meeste katten nog steeds weten wanneer ze zich moeten terugtrekken.

Voor katten met ADHD is dit type zelfbewustzijn is niet aanwezig. U zult dus merken dat uw kat met ADHD niet van gedachten zal veranderen, ongeacht wat u doet om hem te verleiden iets te doen. Je kat zal doen wat hij wil doen.

Vandaar dat dit ertoe kan leiden dat je kat voedsel op je tafel steelt, meedogenloos smeekt om traktaties, zelfs als je hem net wat en ander negatief gedrag hebt gegeven.

Kunnen katten ADHD hebben? 16 waarschuwingssignalen om op te letten voor 3

6. Kat kiest wanneer hij zich moet nestelen

Katten met ADHD zijn degenen die kiezen wanneer ze aanhankelijk zullen zijn voor hun eigenaren. Ze hebben moeite om zich te concentreren en tot rust te komen, dus als je ze probeert te dwingen, zullen ze je waarschijnlijk weerstaan en vluchten. Als je echter op de bank zit, zullen ze ongetwijfeld langskomen en met je knuffelen.

7. Extreme nieuwsgierigheid

Aangezien de meeste katten nieuwsgierigheid vertonen, kan dit kenmerk iets lastiger te herkennen zijn dan andere. Katten staan bekend als nieuwsgierige dieren. Als u echter merkt dat uw kat onverzadigbaar geïnteresseerd is, kan dit een teken van ADHD zijn.

De meerderheid van de katten zal geïntrigeerd raken over iets, en als het hen pijn doet of het onaangenaam ruikt, zullen ze er meestal niet langer nieuwsgierig naar zijn. Als u echter merkt dat uw kat nog steeds geïnteresseerd is in deze dingen en zijn les niet leert, kan dit zijn dat zijn ADHD het overneemt.

8. Verslavende persoonlijkheid

Bij mensen hebben mensen met ADHD de neiging om een meer verslavende persoonlijkheid te hebben, en hetzelfde kan waar zijn met katten. Katten kunnen bijvoorbeeld geobsedeerd zijn door hun traktaties.

Je moet dus aandacht besteden aan het voedsel of de traktaties die je je kat geeft. Als je van smaak verandert of overstapt naar een nieuw merk, merkt je kat dat dan?

Eet ze het eten of de lekkernijen met hetzelfde enthousiasme, of loopt ze gewoon weg? Lijkt je kat enthousiast te zijn over een bepaalde smaak of voedsel?

Uw antwoorden op deze vragen kunnen helpen identificeren of uw kat een verslaving heeft ontwikkeld aan bepaalde smaken, merken, soorten voedsel, enzovoort.

Zolang de verslaving maar aan somet isgunstig voor je kat, dit is vaak niet gevaarlijk. Zorg er natuurlijk voor dat je je kat nog steeds spaarzaam voedt, vooral met traktaties. Toegeven aan zijn verslaving kan ertoe leiden dat je meer gewicht voor je kat krijgt dan je wilt.

9. Eetstoornissen in de voeding

Katten houden van routines. Dus als u voor het eerst een katteneigenaar bent, moet u weten dat uw katachtige vriend niet dol is op veranderingen in zijn dagelijkse activiteiten. Ze doen het het beste als ze op dezelfde plek blijven en worstelen wanneer ze worden gedwongen zich aan te passen aan veranderingen.

Daarom is het gebruikelijk dat huisdieren een regelmatig voedingsschema hebben. Een kat zonder ADHD zal waarschijnlijk alleen zijn voedingsschema veranderen als hij ziek is en zal meestal met specifieke tussenpozen gedurende de dag eten.

Aan de andere kant zullen katten met ADHD altijd op verschillende tijdstippen eten en zullen ze nooit een voedingsschema hebben.

vrouwelijke kattennamen

10. Slaappatroon verstoringen

Voor zowel mensen als dieren kunnen plotselinge uitbarstingen van energie uitputtend zijn. Vandaar dat een kat met ADHD vaak zijn slaappatroon zal veranderen.

Katten behoren tot de wezens die het meest slapen – tot 16 uur per dag – maar ze doen dit zelden als ze andere dingen te doen hebben.

Zoals hierboven vermeld over de voedingsroutine, zullen de meeste katten ’s ochtends niet slapen, omdat ze zich ervan bewust zijn dat je ze zult voeden als je wakker wordt.

Katten met attention-deficit hyperactivity disorder zullen daarentegen op de meest onverwachte momenten in slaap vallen. Na een bijzonder actieve dag zullen ze ook heel lang slapen, omdat ze moeten bijkomen.

11. Uw kat slaapt de hele dag

Afgezien van het feit dat het nieuwsgierige en intelligente wezens zijn, staan katten ook bekend als slaperige dieren. Daarom kan het een uitdaging zijn om dit gedrag te identificeren als een indicator van ADHD. Het kan echter wel.

Houd de slaapgewoonten van uw kat in de gaten om te zien of u zich zorgen moet maken. Uw kat kan ADHD hebben als u merkt dat hij ’s nachts hyperactief is, maar overdag eet, slaapt en de cyclus herhaalt.

Katten met ADHD moeten ontspannen nadat ze ’s nachts al hun overtollige energie hebben verbruikt, maar om te rusten, moeten ze eerst zichzelf uitputten.

12. Je katachtige vriend houdt van het buitenleven

Een kat met ADHD kan veel stimulatie vinden in de buitenlucht. Het kijken naar verschillende insecten, kleine knaagdieren en vogels die rondrennen, wekt hun primitieve instincten op.

Je kat wat tijd geven in de frisse lucht kan een geweldige aanpak zijn om hem te helpen moe te worden, zodat jullie allebei een goede nachtrust krijgen. Het soort stimulatie waar katten met ADHD constant naar op zoek zijn, zou een paar uur worden besteed aan het achtervolgen van dingen in de tuin.

Als je er niet dol op bent om je kat naar buiten te brengen, of als je het gevoel hebt dat het niet veilig is voor je katachtige vriend, kun je hem nog steeds toegang geven tot de buitenwereld door hem eenvoudigweg ruimte te bieden bij een groot raam waar hij kan zitten, genieten van de zon en het uitzicht.

13. Uw kat verdwijnt voor een lange tijd

Als je een binnen-buiten kat met ADHD hebt, kun je verwachten dat hij voor een lange tijd kan verdwijnen. Van mannelijke katten die naar buiten gaan om vrouwtjes te vinden, is bekend dat ze dit gedrag vertonen. De duur van de afwezigheid van de kat kan echter langer zijn dan twee weken.

Let wel op; als uw kat is gesteriliseerd of gecastreerd, maar blijft dwalen en langdurig buiten blijft, moet u dit aanpakken, omdat dit gedrag een teken van ADHD kan zijn naast de andere symptomen die al zijn vermeld.

Kunnen katten ADHD hebben? 16 waarschuwingssignalen om op te letten 4

14. Uw kat lijkt u te negeren

Gedraagt je kat zich de laatste tijd extra koppig? Misschien heb je het gevoel dat hij nooit aandacht aan je besteedt? In tegenstelling tot honden leren de meeste katten geen trucs die om specifieke reacties vragen, maar ze reageren toch op vergelijkbare manieren op hun mensen.

Als je het gevoel hebt dat je kat nooit luistert naar wat je hem vraagt te doen, lijdt hij misschien aan ADHD. En de reden waarom hij geen aandacht lijkt te besteden aan je woorden, is dat hij misschien overprikkeld is en te veel aandacht besteedt aan veel dingen. Daarom kan hij onbedoeld je woorden negeren of zich niet concentreren op je woorden.

15. Mogelijkheid tot hyperfocus

Mensen met ADHD hebben vaak het vermogen om zich intens te concentreren. Deze aandoening kan aanwezig zijn bij uw kat als u merkt dat hij ob wordtsessed met iets of bezig met een activiteit voor een langere periode van tijd, terwijl het lijkt om de omgeving om hem heen te blokkeren.

Als uw kat ADHD heeft, zal het focussen op iets veel meer inspanning van zijn kant vergen. Tijdens de speeltijd merk je bijvoorbeeld dat je kat het moeilijk heeft om zich te concentreren op het speelgoed waarmee je speelt. Je kat kan dit ook doen met zijn voer, of met andere dingen.

16. Impulsiviteit

Impulsiviteit is een kenmerk dat vaak wordt waargenomen bij mensen met ADHD. Bij katten verklaart dit ook waarom stemmingswisselingen plotseling kunnen optreden of waarom je katachtige vriend zo specifiek is over wanneer hij moet knuffelen.

Katten met ADHD kunnen snel betrokken zijn bij de ene activiteit naar de andere. Je kunt je kat met een verenspeeltje met je zien spelen en hij is volledig op je gericht, en dan beweegt hij zich plotseling naar zijn voerbak voor een snack. Uw kat kan ADHD hebben als u dit vaak ziet gebeuren.

Hoe kun je een kat met ADHD helpen?

Toenemende activiteit zal uw kat met ADHD helpen uitgeput te raken. Dit is vooral handig als het moeilijk voor je is om ’s nachts in slaap te komen, omdat je kat hyperactief is. Plan daarom om met je kat te spelen en zorg ervoor dat hij versleten is voordat je naar bed gaat.

Speelgoedmuizen en veren zijn hiervoor handig, maar je kunt ook kijken naar speelgoed op batterijen dat snel beweegt. Je kunt zelfs hamsterwielen proberen die speciaal zijn ontworpen voor katten om hem te helpen wat energie te verbranden terwijl hij galoppeert.

Ook als uw kat verslaafd lijkt te zijn aan zijn lekkernijen of voedsel, kunt u een spel voor hem maken om zijn voedsel te vinden. Het verminderen van zijn verlangens en het uitputten van hem zal voorkomen dat hij te veel tegelijk consumeert.

Ten slotte, hoewel er medicijnen zijn om ADHD-mensen te behandelen, net als Adderal, moet je ze nooit aan je kat geven omdat deze medicijnen giftig of zelfs dodelijk zijn voor katten.

Kunnen katten ADHD hebben? 16 waarschuwingssignalen om op te letten voor 5

Kunnen katten mensen met ADHD helpen?

Ja, katten en kinderen met ADHD kunnen het vaak goed met elkaar vinden. Andere dieren kunnen echter ook een positieve invloed hebben op iemand met deze aandoening.

Katten kunnen echter de ideale keuze zijn omdat ze beter zijn in het leren van kinderen om zich aan een schema te houden, in vergelijking met honden.

Het houden van huisdieren kan mensen met psychische problemen op verschillende manieren helpen, waaronder het stimuleren van het gevoel van eigenwaarde, het bevorderen van lichaamsbeweging, het dienen als een vriend op moeilijke momenten en het verlagen van angstniveaus.

Conclusie

Overactieve katten kunnen al dan niet ADHD of andere psychische stoornissen hebben. Dus, zoals altijd, is het het beste om uw dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw kat een bepaalde limiet in zijn gedrag heeft bereikt die suggereert dat er iets mis is.

In de meeste gevallen kunnen zeer energieke katten die de andere hierboven genoemde tekenen en symptomen ervaren, worden gediagnosticeerd met ADHD. Het is echter ook mogelijk dat andere onderliggende gezondheidsproblemen de veranderingen in het gedrag van uw kat veroorzaken.

Sommige oudere katten kunnen hyperthyreoïdie krijgen, wat resulteert in onregelmatige energieritmes voor hen. Hun schildklier reguleert hun energieniveau, dus als ze actiever lijken te zijn dan normaal, is het cruciaal om dit door een arts te laten onderzoeken.

Als uw kat de volledige duidelijkheid heeft gekregen in termen van gezondheid, zorg er dan voor dat u hem regelmatig voedt, hem veel liefde en aandacht biedt, hem voldoende oefeningen geeft en hem voldoende ruimte biedt waar hij zich op zijn gemak kan voelen om zichzelf te zijn.