Hoge bloeddruk bij katten: Dierenarts beoordeelt symptomen, oorzaken en behandeling

Hypertensie bij katten: dierenarts beoordeelde tekenen, oorzaken en zorg

Hypertensie, ook wel bekend als hoge bloeddruk, is een aandoening die niet alleen bij mensen voorkomt, maar ook bij katten. Het is een veelvoorkomend probleem bij katten van middelbare leeftijd en ouder. Hypertensie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij katten, zoals nierschade, blindheid en zelfs een beroerte. Als katteneigenaar is het belangrijk om te weten wat de tekenen en oorzaken zijn van hypertensie bij katten, en hoe je je kat kunt behandelen en verzorgen als hij deze aandoening heeft.

Wat is hypertensie bij katten?

Hypertensie is een aandoening waarbij de bloeddruk van een kat hoger is dan normaal. Net als bij mensen wordt de bloeddruk van katten gemeten in millimeters kwikdruk (mm Hg). Een normale bloeddruk bij katten is ongeveer 120/80 mm Hg. Bij katten wordt hypertensie geclassificeerd als:

 • Milde hypertensie: 150-159 mm Hg systolische bloeddruk
 • Moderate hypertensie: 160-179 mm Hg systolische bloeddruk
 • Ernstige hypertensie: 180 mm Hg systolische bloeddruk of hoger

Wat zijn de tekenen van hypertensie bij katten?

Hypertensie bij katten kan moeilijk te detecteren zijn, omdat katten niet altijd symptomen vertonen. Als je echter een of meer van de volgende tekenen opmerkt bij je kat, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen:

 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde ademhaling
 • Neusbloedingen
 • Veranderingen in de ogen, zoals verwijde pupillen, bloedingen in het oog, of veranderingen in de kleur van de iris
 • Veranderingen in gedrag, zoals lethargie, verwarring of desoriëntatie
 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies

Wat zijn de oorzaken van hypertensie bij katten?

Er zijn verschillende oorzaken van hypertensie bij katten. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Nierziekte
 • Hyperthyreoïdie
 • Diabetes
 • Hartziekte
 • Cushing’s syndroom
 • Tumoren
 • Obesitas

Hoe wordt hypertensie bij katten gediagnosticeerd?

Als je vermoedt dat je kat hypertensie heeft, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, inclusief het meten van de bloeddruk van de kat. Als de bloeddruk van je kat hoog is, zal de dierenarts waarschijnlijk enkele aanvullende tests uitvoeren om de oorzaak van de hypertensie te achterhalen. Dit kan onder meer bloedonderzoek, urinetests of echografieën omvatten.

Hoe wordt hypertensie bij katten behandeld?

De behandeling van hypertensie bij katten hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Als de hypertensie het gevolg is van een andere aandoening, zoals nierziekte, zal de dierenarts de onderliggende aandoening behandelen om de bloeddruk van de kat te verlagen. Als de hypertensie ernstig is, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Het is ook belangrijk om de kat regelmatig te laten controleren door de dierenarts om ervoor te zorgen dat zijn bloeddruk onder controle blijft.

Hoe kan ik mijn kat helpen als hij hypertensie heeft?

Als je kat hypertensie heeft, zijn er enkele dingen die je kunt doen om hem te helpen. Hier zijn enkele tips:

 • Geef je kat regelmatig medicijnen volgens de instructies van de dierenarts
 • Zorg voor een dieet dat laag is in natrium en vet
 • Geef je kat regelmatig lichaamsbeweging
 • Houd de bloeddruk van je kat regelmatig in de gaten en breng hem naar de dierenarts als je veranderingen opmerkt

Conclusie

Hypertensie is een ernstige aandoening die veel voorkomt bij katten. Het is belangrijk om de tekenen en oorzaken van hypertensie te kennen, zodat je je kat kunt helpen als hij deze aandoening heeft. Als je vermoedt dat je kat hypertensie heeft, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een diagnose en behandeling. Met de juiste zorg en behandeling kan je kat een gezond en gelukkig leven leiden.

FAQs

Wat is de behandeling voor hypertensie bij katten?

De behandeling van hypertensie bij katten hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Als de hypertensie het gevolg is van een andere aandoening, zoals nierziekte, zal de dierenarts de onderliggende aandoening behandelen om de bloeddruk van de kat te verlagen. Als de hypertensie ernstig is, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen.

Kunnen katten blind worden door hypertensie?

Ja, hypertensie kan leiden tot blindheid bij katten. Als de bloeddruk van een kat te hoog is, kan dit de bloedvaten in het oog beschadigen en leiden tot bloedingen of loslating van het netvlies.

Kan hypertensie bij katten worden voorkomen?

Er zijn geen garanties dat hypertensie bij katten kan worden voorkomen, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Zorg ervoor dat je kat een gezond dieet krijgt, regelmatig lichaamsbeweging krijgt en regelmatig naar de dierenarts gaat voor controle.

Hoe vaak moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen als hij hypertensie heeft?

Als je kat hypertensie heeft, is het belangrijk om hem regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controle. De frequentie van de controles hangt af van de ernst van de hypertensie en de onderliggende oorzaak. Je dierenarts kan je adviseren over hoe vaak je je kat moet laten controleren.

Kan hypertensie bij katten dodelijk zijn?

Ja, hypertensie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij katten en zelfs dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van hypertensie bij katten te kennen en je kat regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controle.