Hoe houd je katten weg bij kippen – 7 fantastische manieren

Hoe houd je katten uit de buurt van kippen – 7 geweldige manieren

Als je katten hebt en ook kippen in je tuin, kan het een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat de katten de kippen niet lastigvallen. Katten hebben van nature een jachtinstinct en kunnen proberen de kippen te vangen of te plagen. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om katten uit de buurt van kippen te houden. In dit artikel zullen we 7 geweldige manieren bespreken om dit probleem op te lossen.

Katten en kippen – een lastige combinatie

Katten zijn nieuwsgierige en avontuurlijke dieren. Ze vinden het vaak interessant om op verkenning te gaan in de tuin en kunnen de kippenhokken als een speeltuin zien. Dit kan echter leiden tot veel stress bij de kippen en zelfs tot verwondingen of de dood van de kippen. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om de katten uit de buurt van de kippen te houden.

1. Creëer een veilige omgeving voor de kippen

Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is ervoor zorgen dat de kippen een veilige omgeving hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Zorg voor een stevig kippenhok dat goed afgesloten is, zodat katten er niet in kunnen komen. Plaats ook gaas over het kippenhok en de ren, zodat katten niet door de mazen kunnen glippen.

2. Gebruik geurafschrikkers

Katten hebben een sterke reukzin en er zijn geuren waar ze niet van houden. Maak gebruik van geurafschrikkers zoals citroenschillen, koffiedik, peper of azijn in de buurt van het kippenhok. Deze geuren kunnen katten afschrikken en ervoor zorgen dat ze uit de buurt blijven.

3. Plaats bewegingssensoren

Een andere effectieve manier om katten weg te houden van de kippen is door bewegingssensoren te gebruiken. Deze sensoren kunnen worden geactiveerd wanneer een kat in de buurt komt en kunnen een luid geluid maken of water sproeien. Dit zal de katten afschrikken en ervoor zorgen dat ze de kippen met rust laten.

4. Maak gebruik van planten

Sommige planten hebben geuren waar katten een hekel aan hebben. Plant deze planten in de buurt van het kippenhok om katten op afstand te houden. Voorbeelden van planten die katten kunnen afschrikken zijn citroenmelisse, rozemarijn, lavendel en geraniums.

5. Maak gebruik van ultrasone apparaten

Ultrasone apparaten zenden een hoogfrequent geluid uit dat voor mensen niet hoorbaar is, maar voor katten zeer onaangenaam kan zijn. Plaats deze apparaten in de buurt van het kippenhok om katten af te schrikken en ze op een veilige afstand te houden.

6. Zorg voor voldoende afleiding voor katten

Katten zijn nieuwsgierige dieren en hebben behoefte aan afleiding. Zorg ervoor dat je katten voldoende speelgoed en klimmogelijkheden hebt, zodat ze minder geneigd zijn om de kippen lastig te vallen. Dit kan helpen om hun jachtinstinct op andere dingen te richten.

7. Houd de katten binnen

Als de bovenstaande methoden niet effectief zijn, kun je ervoor kiezen om je katten binnen te houden. Dit is de meest betrouwbare manier om ervoor te zorgen dat ze de kippen niet kunnen lastigvallen. Zorg voor voldoende speelgoed en aandacht voor de katten, zodat ze zich binnen ook goed vermaken.

Conclusie

Het is mogelijk om katten uit de buurt van kippen te houden door gebruik te maken van verschillende effectieve methoden. Creëer een veilige omgeving voor de kippen, gebruik geurafschrikkers, plaats bewegingssensoren en ultrasone apparaten, maak gebruik van planten, zorg voor voldoende afleiding voor de katten en overweeg om ze binnen te houden. Door deze maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je kippen veilig en stressvrij kunnen leven.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moeten de geurafschrikkers worden vernieuwd?

Om de geurafschrikkers effectief te laten blijven, is het aan te raden om ze regelmatig te vernieuwen, bijvoorbeeld om de twee weken.

2. Zijn er bepaalde planten die ik moet vermijden in de buurt van kippen?

Ja, er zijn enkele planten die giftig kunnen zijn voor kippen. Vermijd het planten van lelies, oleanders, azalea’s en rododendrons in de buurt van het kippenhok.

3. Moeten de bewegingssensoren constant aan staan?

De bewegingssensoren kunnen het beste alleen ’s nachts worden ingeschakeld, wanneer katten actiever zijn. Dit bespaart energie en voorkomt dat andere dieren, zoals vogels, ook worden afgeschrikt.

4. Kunnen de ultrasone apparaten schadelijk zijn voor mensen?

Nee, de ultrasone apparaten zijn specifiek ontworpen om onaangenaam te zijn voor katten, maar zijn veilig voor mensen om te gebruiken.

5. Is het mogelijk om katten en kippen samen te laten leven zonder problemen?

Hoewel het mogelijk is om katten en kippen samen te laten leven, is het belangrijk om te onthouden dat katten van nature jagers zijn. Het kan moeilijk zijn om ze volledig te trainen om de kippen met rust te laten, dus het is altijd het veiligst om voorzorgsmaatregelen te nemen om de katten uit de buurt van de kippen te houden.