Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten


0

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 1

Wormen maken mensen ongemakkelijk als ze ze zien. Het is dus begrijpelijk waarom het ontwormen van katten een van de minst heerlijke onderwerpen is in de verzorging van huisdieren.

Als katachtige ouder moet u echter weten hoe u een kat moet ontwormen om te voorkomen dat deze darmparasieten uw volwassen katten en kittens ziek maken.

Waarom is kattenontworming belangrijk?

Het is smerig en verontrustend om zelfs maar te denken dat je kat wormen heeft. Niemand wil dat hun schattige huisdier, dat vlak naast hen slaapt, wormen heeft. Hoewel het zeldzaam is voor ons, mensen, om wormen van onze katten te krijgen als ze bij ons slapen, is het nog steeds mogelijk.

Het belangrijkste is dat u uw katachtige metgezel ontwormt om hem te beschermen tegen de schadelijke complicaties van een plaag. De aanwezigheid van wormen kan van alles zijn, van enigszins hinderlijk tot ernstig gevaarlijk. Katten en kittens die medisch zwak of bejaard zijn, zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen van deze vervelende parasieten. Door braken en diarree lopen ze het risico bloedarmoede te ontwikkelen of extreem uitgedroogd te raken.

Darmblokkade, een dodelijke ziekte, kan het gevolg zijn van het feit dat een kitten te veel wormen heeft om door zijn maagdarmkanaal te gaan. Negatieve effecten op groei en ontwikkeling kunnen ook worden ervaren door geïnfecteerde kittens die niet ontwormd zijn. En hoewel gezonde volwassen katten zelden ernstige gezondheidsproblemen ervaren als gevolg van het bezit van wormen, zijn ze nog steeds in gevaar en kan ontworming hen op een gezonder en veiliger pad plaatsen.

Hoe weet u of uw kat wormen heeft?

De meest gebruikelijke manier om te weten of uw kat wormen heeft, is door de wormen zelf te zien. Als het echter gaat om deze darmparasieten, “Zien is geloven werkt niet altijd”, omdat geïnfecteerde katten meestal geen uiterlijke tekenen van de ziekte hebben.

Dus wachten tot uw kat wormen in zijn ontlasting doorgeeft, wordt niet altijd aanbevolen. Uw kat kan nog steeds darmwormen en eieren in zijn systeem hebben, die kunnen worden geïdentificeerd met behulp van een routinematig fecaal onderzoek.

Als alternatief kunt u uw kat observeren en uitkijken voor de volgende symptomen:

 • Gewicht
 • Grove vacht
 • Diarree
 • Opgeblazen buik
 • Braken
 • Lethargie
 • Bleek tandvlees
 • Zijn kont op de grond slepen

Soms zijn er segmenten van een lintworm die vol zitten met eieren die u in de ontlasting kunt zien of braaksel dat wit lijkt. Deze fragmenten hebben de vorm van witte rijstkorrels.

Extreem braken, diarree, gewichtsverlies en gevoelige anus zijn slechts enkele van de vele symptomen die een ernstige infectie kan veroorzaken. De buik van een geïnfecteerd kitten kan opzwellen of het kan een langzame groei ervaren. Als u twijfelt, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 2

Verschillende soorten wormen

Er zijn verschillende soorten darmwormen of parasieten bij katten en elk type kan op verschillende manieren door uw katachtige metgezel worden opgelopen.

Ongeveer 45% van de katten lijdt op dit moment aan darminfecties. Bij volwassen katten kan parasietbesmetting diarree en misselijkheid veroorzaken. Als een ernstige besmetting echter voornamelijk op kittens voorkomt, kunnen de symptomen ernstiger worden, zoals bloedarmoede, ondervoeding en groeiachterstand.

Ook zijn er bepaalde parasieten die uw typische ontwormer bij sommige kittens niet zal behandelen. Vraag een dierenarts om een fecaal onderzoek uit te voeren om te testen op andere parasieten als het kitten is ontwormd, maar haar ontlasting niet helemaal goed lijkt. Deze parasieten omvatten:

Coccidia – een vervelend klein eencellig organisme dat kan worden behandeld met de voorgeschreven medicijnen Ponazuril of Albon die slijmerige diarree bij kittens kunnen veroorzaken

Giardia Dit is een andere protozoaire infectie die vette, zachte en schuimige diarree veroorzaakt bij katten en kittens, die kan worden behandeld met Panacur

Lintworm – een parasitaire worm die wordt ontdekt bij kittens met vlooien. Het is mogelijk om lintwormsegmenten in de ontlasting te zien; ze lijken op kleine korrels witte rijst. Om ze kwijt te raken, kunt u uw kat behandelen met Praziquantel

Roundwormen – deze parasieten worden meestal aangetroffen bij katten, met name bij kittens, en zijn enorm (3 tot 6 inch), glad en rond. Als uw kat slechts een paar rondwormen heeft, merkt u misschien geen tekenen op. Grote plagen van wormen bij kittens kunnen resulteren in een hangbuikige blik, braken, diarree, een gebrek aan eetlust, een doffe vacht en groeiachterstand. Spoelwormen kunnen ook zichtbaar zijn in de ontlasting of het braaksel van uw kat.

Haakwormen – dit zijn kleine, bloedzuigende parasieten die zich hechten aan de darmwand van een kat en praktisch onzichtbaar zijn zonder de hulp van een microscoop. Bloedarmoede, gewichtsverlies en een doffe vacht zijn symptomen van haakworminfectie bij katten. Katten met haakworminfecties hebben af en toe donkere, teerachtig uitziende ontlasting.

Lees ook: Top 5 Beste Kattenontwormers

Hoe een kat te ontwormen

Wat moet je doen als je vermoedt dat je kat wormen heeft?

Als uw kat aanhoudende diarree of andere gastro-intestinale symptomen heeft, kunt u gemakkelijk in de verleiding komen om hem zelf te behandelen met behulp van vrij verkrijgbare ontwormingsmedicatie. Dit is echter niet aan te raden, omdat verschillende parasieten reageren op verschillende soorten medicijnen. Daarom, als u uw kat zelfmedicatie geeft, introduceert u misschien gewoon medicijnen in zijn systeem die niet helpen bij zijn onderliggende medische aandoening.

Dit gezegd hebbende, is het belangrijk om eerst uw dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw kat wormen heeft. Uw dierenarts kan fecale tests uitvoeren om de boosdoener te bepalen, of u kunt ook een eenvoudigere “eicellen en parasieten” fecale test aanvragen, die betaalbaarder is.

De “eicellen en parasieten” -test kan wijzen op de aanwezigheid van veel voorkomende parasieten zoals coccidia, giardia en gewone wormen. U kunt ook een uitgebreidere PCR-test aanvragen, die ook informatie geeft over virussen, bacteriële infecties en meer.

Zodra de boosdoener via de test is geïdentificeerd, moet u het behandelingsregime strikt volgen. Stel de behandeling niet uit. Kittens zijn zeer gevoelig voor parasieten, die onmiddellijke behandeling vereisen. Raadpleeg binnen 48 uur een dierenarts als de ontlasting van uw kitten zacht, slijmerig of anderszins alarmerend lijkt. Als de ontlasting van uw kitten waterig is, moet u binnen 24 uur veterinaire hulp zoeken.

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 3

Wanneer moet je je kat ontwormen?

Over het algemeen moeten rondwormen en haakwormen worden behandeld als een profylactische maatregel bij alle kittens. Met de hulp van een dierenarts of de juiste vrij verkrijgbare medicatie en kennis kan dit thuis worden bereikt. Ontwormers kunnen al op de leeftijd van 2 weken worden toegediend en ze moeten opnieuw worden gegeven na 4 en 6 weken.

U heeft alleen het volgende nodig om uw kitten thuis te ontwormen:

 • Digitale voedselweegschaal
 • 1 cc spuit
 • 1 fles Pyrantel Pamoate

Gebruik eerst uw digitale weegschaal om uw kat te wegen. Geef het kitten vervolgens de aanbevolen dosis volgens de aanwijzingen op de fles. Vul de spuit met de ontwormer en injecteer deze vervolgens in het kitten.

Zoals eerder vermeld, elimineert de typische ontwormingsprocedure niet alle parasieten. Daarom is het belangrijk om een goede diagnose van uw dierenarts te krijgen als uw kat langdurige gastro-intestinale problemen vertoont, zodat u de juiste medicatie kunt toedienen.

Beste kattenontwormers en intestinale parasiet preventieve medicijnen in

1. Bayer Drontal breedspectrumontwormer

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 4

Beste breedspectrumontwormerBayer Drontal breedspectrumontworm kan een verscheidenheid aan darmwormen uitschakelen, waaronder lintwormen, haakwormen en grote rondwormen. We raden Drontal-tabletten aan omdat ze veilig en effectief zijn en alle parasieten binnen zeven dagen doden.

Geen enkele andere standaard kattenontwormer elimineert zoveel soorten darmparasieten als Drontal. Elke tablet zit vol met twee krachtige ingrediënten, pyrantelpamoaat en praziquantel, die samenwerken bij het doden van haakwormen rondwormen en lintwormen.

Drontal-tabletten zijn gescoord voor de juiste dosering en ze kunnen gemakkelijk worden verkruimeld en gemengd met het favoriete voedsel van uw kat voor eenvoudige toediening. Drontal is veilig voor katten en kittens die minstens 8 weken oud zijn en minstens 2 pond wegen.

Deze breed-spectrumontwormer heeft ook een laag risico op bijwerkingen, en als dat zo is, zijn enkele van de mogelijke ongebruikelijkheden waar u op moet letten speekselvloed, braken, diarree, verlies van eetlust en coördinatie. Als uw kat ziek is na het ontvangen van deze medicatie, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

2. Droncit Tablet voor Katten

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 5

Beste orale lintwormontworm: Twee van de meest typische soorten lintwormen bij katten, Taenia taeniaeformis en Dipylidium caninum, kunnen worden behandeld met het orale geneesmiddel Droncit, dat speciaal is geformuleerd voor katten en wordt voorgeschreven door dierenartsen. Deze ontwormer is eenvoudig af te brokkelen en op te nemen in het voorkeursvoer van uw kat voor eenvoudige toediening.

Droncit Tabletten behandelen effectief en veilig lintworminfecties bij katten en kittens van 6 weken en ouder. Praziquantel, het actieve bestanddeel in elke tablet, heeft een halfwaardetijd van 24 uur en verlamt en doodt lintwormen wanneer het wordt ingenomen. Met slechts één dosis kan dit ingrediënt de twee meest voorkomende soorten lintwormen (Dipylidium caninum en Taenia taeniaeformis) volledig uitroeien.

Effectieve lintwormverwijdering vereist ook het behandelen van uw kat voor vlooien, omdat katten opnieuw kunnen worden geïnfecteerd door een andere vlo te eten.

3. Centragard topische oplossing voor katten

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 6

Beste actuele lintwormontworm: Centragard, van de makers van Heartgard Plus, is een breedspectrum maandelijks medicijn dat dierenartsen aanbevelen voor katten om rondwormen, haakwormen en lintwormen te helpen behandelen en beheersen, en hartwormen te voorkomen.

Dit medicijn is speciaal ontworpen voor katten die zeven weken oud of ouder zijn en 1,8 tot 5,5 pond wegen. Het beste deel is dat het een eenvoudig te gebruiken applicator heeft, zodat u de behandeling snel en gemakkelijk op de huid van uw katachtige metgezel kunt aanbrengen.

Eprinomectine en praziquantel, de actieve componenten van Centragard, werken om wormen te doden en verdere infectie te stoppen. De twee meest voorkomende soorten lintwormen (Dipylidium caninum en Taenia taeniaeformis), twee soorten haakwormen (Ancylostoma tubaeforme en Ancylostoma braziliense), één type rondworm (Toxocara cati) en hartwormen kunnen allemaal met succes worden behandeld met behulp van deze ingrediënten.

Om uw kat effectief te behandelen voor lintwormen, moet u uw kat ook behandelen voor vlooien, omdat katten zichzelf opnieuw kunnen infecteren door een andere vlo in te nemen.

4. Interceptor kauwtablet

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 7

Beste orale parasiet preventief: Interceptor orale parasietpreventie is een geweldige keuze voor huisdierouders die een smaakvolle kauwtablet willen geven in plaats van een spot-on of actueel product omdat het meer parasieten dekt. Ook voor een huishouden met meerdere huisdieren brengt het geven van een actueel product het risico met zich mee dat andere katten in huis het medicinale gebied likken.

Elke pil van deze orale parasiet beschermt katten preventief gedurende 30 dagen, en het is ook veilig voor kittens zo jong als 6 weken oud. Bovendien voorkomt deze kauwtablet niet alleen dodelijke hartwormziekte bij katten, maar behandelt en controleert het ook volwassen haakwormen, rondwormen en volwassen zweepwormen – dankzij het actieve ingrediënt milbemycine-oxime.

Bovendien is Interceptor kauwtablet zo lekker dat je het aan je kat kunt geven als een smaakvolle traktatie, of je kunt het gemakkelijk toevoegen aan zijn favoriete voedsel voor extra smaak.

Om Interceptor te krijgen, hebt u een recept nodig van de dierenarts van uw huisdier. Uw kat heeft een hartwormtest nodig voordat hij met dit preventieve geneesmiddel begint en daarna eenmaal per jaar, net als bij alle andere hartwormmedicijnen.

5. Revolution Plus topische oplossing voor katten

Hoe een kat te ontwormen: alle informatie die u moet weten 8

Beste topische parasiet preventief: Met behulp van deze 6-in-1 brede maandelijkse actuele oplossingion voor katten door Revolution Plus, kunt u uw huisdier helpen beschermen tegen hinderlijk ongedierte. En in tegenstelling tot de andere top-rated actuele parasietpreventies, is Revolution Plus veilig voor kittens van 8 weken of ouder, met een gewicht tussen 5,6 en 11 pond.

Om dit product te gebruiken, past u eenvoudig het kleine volume, sneldrogende recept toe om te helpen bij het doden van vlooien voordat ze eieren leggen, het doden van teken gedurende een maand, het voorkomen van hartwormziekte en het behandelen en beheersen van rondwormen, haakwormen en oormijt.

Deze maandelijkse spot-on behandeling is eenvoudig eens in de 30 dagen op één plek aan te brengen op de huid van de kat tussen de schouderbladen. Een kleine hoeveelheid van deze vloeibare medicatie wordt geabsorbeerd door de huid en droogt onmiddellijk, waardoor er niets achterblijft.

Om Revolution Plus te krijgen, hebt u een recept van uw dierenarts nodig. Uw kat heeft een hartwormtest nodig voordat hij met dit geneesmiddel begint en daarna eenmaal per jaar, zoals het geval is met alle hartwormgeneesmiddelen. Revolution Plus mag niet worden toegediend aan katten met een voorgeschiedenis van epileptische aanvallen of andere neurologische aandoeningen.

Hoe kunt u voorkomen dat uw kat wormen krijgt?

Preventieve zorg is de sleutel om uw katten vrij te houden van wormen en andere vervelende en gevaarlijke parasieten. En er is geen betere manier om dit te doen dan door uw katachtige metgezel het hele jaar door regelmatig parasietpreventieve medicijnen te geven.

Het is een veel voorkomende misvatting dat we alleen in het voorjaar en de zomer preventieve maatregelen moeten geven. Dierenartsen raden aan om onze katten elke maand op een breedspectrumpreventie te houden zonder een misser. Bepaalde parasieten zijn actief tijdens verschillende maanden en de activiteit van parasieten kan veranderen, afhankelijk van waar u verblijft. Bovendien kunnen parasieten zelfs tijdens de winter eerder actief worden dan voorspeld.

We kunnen niet ontkennen dat buitenkatten het grootste risico lopen om darmparasieten te krijgen, waaronder haakwormen, rondwormen en hartwormen, evenals vlooien en teken. Zelfs binnenkatten vereisen echter regelmatige parasietpreventie. Katten die in huis wonen, kunnen nog steeds worden blootgesteld aan andere parasieten en vlooien kunnen worden binnengebracht door andere huisdieren of zelfs op uw kleding.

Afgezien van het geven van preventieve medicijnen aan onze kattenparasieten, is het ook cruciaal om eenvoudige praktijken te observeren die kunnen helpen om dit ongedierte weg te houden van het lichaam van ons huisdier. U kunt beginnen met het krachtig reinigen van waterbakken, voedselbakken, spuiten, naalden, buizen en flessen na gebruik.

Om de veiligheid van andere katten en de veiligheid van het nieuwe kitten te garanderen, moet u er rekening mee houden om elk nieuw kitten dat het huis binnenkomt in quarantaine te plaatsen. Uw kat kan vrij zijn van vlooien en nooit lintwormsymptomen vertonen, maar een vlo kan nog steeds op uw kat springen en vervolgens terugkeren naar het kitten, waar het kan worden geconsumeerd en lintwormen kan verspreiden.

Bovendien mag je de kattenbak van je kat niet vergeten. Zorg ervoor dat het altijd schoon is. Schep de dozen dagelijks en maak ze een of twee keer per week grondig schoon en was ze grondig.

Bovendien is het ook het beste als u uw kat naar de dierenarts kunt brengen voor zijn routinematige welzijns- en fecale onderzoeken.

Kun je wormen van je kat krijgen?

Ja. Hoewel het vrij onwaarschijnlijk is als u een goede hygiëne handhaaft (vooral handen wassen), kunt u enkele wormen van uw kat vangen. Door uw kat te ontwormen en te voorkomen dat hij wormen krijgt, kunt u uw kat, uw gezin en uzelf beschermen.

Dingen om te overwegen voordat u een kattenontwormer of parasiet preventief koopt

Hoewel u gemakkelijk een kattenontwormer online of bij een dierenwinkel bij u in de buurt kunt kopen, is het nog steeds aan te raden om uw kat altijd eerst naar de dierenarts te brengen voor een lichamelijk onderzoek en fecale test. Door dit te doen, kunt u een definitieve diagnose krijgen van de problemen van uw kat. In het bijzonder weet u welk type worm uw kat heeft. En als gevolg hiervan kunt u een geschikte ontwormer gebruiken, omdat verschillende kattenontwormers verschillende soorten wormen behandelen.

Uw kat kan ook follow-up ontworming en een follow-up fecale controle nodig hebben om ervoor te zorgen dat er geen parasieten overblijven, afhankelijk van het type wormen dat wordt ontdekt. Bovendien kan uw kat door veterinair advies in te winnen ook worden beoordeeld op andere gezondheidsproblemen die moeten worden aangepakt.

Conclusie

Alle katten moeten het hele jaar door regelmatig worden ontwormd. En het gebruik van een ontwormingsmiddel dat is voorgeschreven door een dierenarts is de veiligste en efficiëntste manier om uw kat te ontwormen.

De hulp van uw dierenarts zou enorm helpen bij het overwegen van de verschillende soorten wormen die uw katachtige metgezel kunnen besmetten, evenals de verschillende medicijnen en preventieve middelen voor al deze vervelende parasieten.