De ultieme handleiding voor rustgevende middelen voor katten

De complete gids voor kalmerende middelen voor katten

Als kattenbaasje weet je dat het soms een uitdaging kan zijn om je kat kalm te houden. Of het nu gaat om een bezoek aan de dierenarts, een lange autorit of gewoon een verandering in de omgeving, sommige katten ervaren veel stress. Gelukkig zijn er kalmerende middelen voor katten die kunnen helpen om de stress van je harige vriend te verminderen. In deze gids zullen we verschillende soorten kalmerende middelen bespreken, hoe ze werken, de voor- en nadelen en hoe je ze op de juiste manier aan je kat kunt geven.

Wat zijn kalmerende middelen voor katten?

Kalmerende middelen voor katten zijn medicijnen of supplementen die zijn ontworpen om de angst en stress van je kat te verminderen. Het kan soms moeilijk zijn om te weten of je kat gestrest is, maar er zijn verschillende tekenen waar je op kunt letten. Sommige katten kunnen overmatig miauwen, verstoppen zich, hebben moeite met eten of drinken, of vertonen agressief gedrag. Als je kat een of meer van deze symptomen vertoont, kan het gebruik van een kalmerend middel helpen om de stress te verminderen.

Soorten kalmerende middelen voor katten

Er zijn verschillende soorten kalmerende middelen voor katten, waaronder medicijnen op recept, natuurlijke supplementen en feromonen. Hieronder bespreken we de verschillende soorten kalmerende middelen en hun voor- en nadelen.

Medicijnen op recept

Er zijn verschillende medicijnen op recept die kunnen worden voorgeschreven om de angst en stress van je kat te verminderen. Deze medicijnen worden meestal gegeven voor korte perioden en onder toezicht van een dierenarts. Enkele veel voorkomende medicijnen op recept zijn:

 • Benzodiazepines: Dit zijn kalmerende middelen die vaak worden voorgeschreven voor katten met angst of agressieproblemen. Ze werken snel en hebben effect op korte termijn, maar kunnen verslavend zijn en bijwerkingen hebben.
 • Antidepressiva: Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven om gedragsproblemen bij katten te behandelen. Ze werken langzaam en kunnen enkele weken duren voordat het effect optreedt. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar het kan enige tijd duren voordat de juiste dosering is gevonden.
 • Bètablokkers: Bètablokkers kunnen worden voorgeschreven om de hartslag van je kat te verlagen en de bloeddruk te verlagen. Ze kunnen effectief zijn bij katten met angst of agressieproblemen, maar kunnen ook bijwerkingen hebben.

Natuurlijke supplementen

Natuurlijke supplementen zijn een populaire keuze bij kattenbaasjes omdat ze geen bijwerkingen hebben en geen recept nodig hebben. Enkele veel voorkomende natuurlijke supplementen zijn:

 • Kamille: Kamille heeft een ontspannend effect en kan helpen om stress bij katten te verminderen.
 • Valeriaanwortel: Valeriaanwortel heeft een kalmerend effect en kan helpen om angst bij katten te verminderen.
 • L-tryptofaan: L-tryptofaan is een aminozuur dat kan helpen om de stemming van je kat te verbeteren en stress te verminderen.

Feromonen

Feromonen zijn chemicaliën die van nature door katten worden geproduceerd en kunnen helpen om stress te verminderen. Er zijn verschillende feromonenproducten op de markt, waaronder:

 • Feliway: Feliway is een feromonenproduct dat kan helpen om stress te verminderen bij katten. Het is beschikbaar in spray- en diffuservorm.
 • Comfort Zone: Comfort Zone is een ander feromonenproduct dat kan helpen om stress te verminderen bij katten. Het is beschikbaar in spray- en diffuservorm.

Waar moet je op letten bij het geven van kalmerende middelen aan je kat?

Als je besluit om een kalmerend middel aan je kat te geven, zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips:

 • Volg de instructies: Volg altijd de instructies op de verpakking of de aanwijzingen van je dierenarts.
 • Begin met een lage dosis: Begin altijd met een lage dosis en bouw geleidelijk op om bijwerkingen te voorkomen.
 • Controleer op bijwerkingen: Houd je kat in de gaten op bijwerkingen zoals lethargie, verlies van eetlust of braken.
 • Geef het op de juiste manier: Sommige kalmerende middelen moeten worden gegeven met voedsel, terwijl andere op een lege maag moeten worden ingenomen.
 • Vermijd overdosering: Geef je kat nooit meer dan de aanbevolen dosis van een kalmerend middel.

Conclusie

Als je kat gestrest is, kan het gebruik van een kalmerend middel helpen om de stress te verminderen. Er zijn verschillende soorten kalmerende middelen beschikbaar, waaronder medicijnen op recept, natuurlijke supplementen en feromonen. Het is belangrijk om de instructies te volgen en de juiste dosering te geven om bijwerkingen te voorkomen. Als je vragen hebt over het gebruik van kalmerende middelen voor je kat, neem dan contact op met je dierenarts.

FAQs

1. Zijn kalmerende middelen veilig voor katten?

Ja, de meeste kalmerende middelen zijn veilig voor katten als ze worden gegeven volgens de instructies op de verpakking of de aanwijzingen van je dierenarts.

2. Kan ik natuurlijke supplementen combineren met medicijnen op recept?

Het is altijd het beste om je dierenarts te raadplegen voordat je natuurlijke supplementen combineert met medicijnen op recept.

3. Hoe lang duurt het voordat een kalmerend middel werkt?

Dit hangt af van het type kalmerend middel dat je gebruikt. Sommige middelen werken binnen enkele minuten, terwijl andere enkele weken duren voordat het effect optreedt.

4. Kan ik kalmerende middelen gebruiken voor mijn kat tijdens een lange autorit?

Ja, kalmerende middelen kunnen helpen om de stress van een lange autorit te verminderen. Het is altijd het beste om de instructies op de verpakking te volgen en de juiste dosering te geven.

5. Wat zijn enkele tekenen dat mijn kat gestrest is?

Enkele tekenen van stress bij katten zijn overmatig miauwen, verstoppen, moeite met eten of drinken, agressief gedrag en overmatig likken of krabben.