Abcessen bij katten – Oorzaken, Symptomen en Behandeling (Dierenartsen Advies)

Abcessen bij katten – Oorzaken, Tekenen & Care (Vet Antwoord)

Als huisdiereigenaar is het belangrijk om op de gezondheid van je huisdier te letten. Katten kunnen net als mensen ziek worden en last krijgen van verschillende aandoeningen. Een veelvoorkomende aandoening bij katten zijn abcessen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, tekenen en de zorg die je moet bieden als jouw kat last heeft van een abces.

Wat zijn abcessen bij katten?

Een abces is een met pus gevulde zwelling. Abcessen kunnen zich overal op het lichaam van de kat vormen, maar meestal komen ze voor op de kop, nek of staart. Abcessen worden veroorzaakt door bacteriën die het lichaam binnendringen via een wondje. Het lichaam van de kat reageert hierop door witte bloedcellen naar de plek van de infectie te sturen om de bacteriën te bestrijden. Dit zorgt voor de vorming van pus, wat het abces veroorzaakt.

Oorzaken van abcessen bij katten

Abcessen bij katten worden veroorzaakt door bacteriën die het lichaam binnendringen via een wondje. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de kat in gevecht raakt met een andere kat of dier. Ook kan een abces ontstaan door een splinter of doorn die in de huid van de kat blijft steken.

Tekenen van abcessen bij katten

Als jouw kat last heeft van een abces, zal je dit al snel merken. Een abces is vaak goed zichtbaar als een zwelling onder de huid. De kat kan last hebben van pijn en kan hierdoor anders gaan gedragen. Ook kan de kat koorts krijgen en minder eten dan normaal. Als jouw kat één of meerdere van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan.

De zorg die je moet bieden bij een abces

Als jouw kat last heeft van een abces, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal het abces openen en schoonmaken. Dit gebeurt onder verdoving, zodat de kat geen pijn heeft. Vervolgens zal de dierenarts de kat antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Ook kan het zijn dat de kat pijnstillers krijgt om de pijn te verminderen.

FAQs

1. Kan een abces vanzelf genezen?

Nee, een abces kan niet vanzelf genezen. Het is belangrijk om naar de dierenarts te gaan om het abces te laten behandelen.

2. Kan ik een abces bij mijn kat voorkomen?

Je kunt een abces niet altijd voorkomen, maar je kunt wel proberen om de kans op een abces te verkleinen. Houd je kat binnen als er veel andere katten buiten zijn en zorg dat je kat niet in gevecht raakt met andere dieren.

3. Hoe lang duurt het voordat een abces genezen is?

Dit verschilt per kat en per abces. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat het abces volledig genezen is.

4. Kan een abces terugkomen?

Ja, het kan voorkomen dat een kat opnieuw last krijgt van een abces. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de kat opnieuw in gevecht raakt met een ander dier.

5. Moet ik het abces zelf openen?

Nee, je moet nooit zelf een abces openen. Dit kan ervoor zorgen dat de infectie zich verder verspreidt en kan ervoor zorgen dat de kat nog zieker wordt.

Conclusie

Abcessen zijn een veelvoorkomende aandoening bij katten en worden veroorzaakt door bacteriën die het lichaam binnendringen via een wondje. Het is belangrijk om naar de dierenarts te gaan als jouw kat last heeft van een abces. De dierenarts zal het abces behandelen en antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Door de juiste zorg te bieden kan jouw kat snel weer herstellen van het abces.