6 Geweldige DIY Kattenbevallingsboxplannen voor thuisgebruik

6 Geweldige DIY Kattenbevallingsboxplannen die je thuis kunt maken

Als je een kat hebt die zwanger is, is het belangrijk om haar een veilige en comfortabele plek te bieden om te bevallen. Een kattenbevallingsbox kan de perfecte oplossing zijn. In dit artikel zullen we 6 geweldige DIY kattenbevallingsboxplannen bespreken die je gemakkelijk thuis kunt maken. Deze plannen zijn eenvoudig en betaalbaar, en zorgen ervoor dat je kat zich op haar gemak voelt tijdens de bevalling. Laten we meteen beginnen!

1. Kartonnen doos met zachte bekleding

Een van de eenvoudigste manieren om een kattenbevallingsbox te maken, is door een kartonnen doos te gebruiken. Kies een doos die groot genoeg is voor je kat om comfortabel in te liggen. Bekleed de bodem van de doos met zachte materialen zoals handdoeken of dekens. Dit zorgt voor een comfortabele ondergrond voor je kat en haar kittens.

Materialen:

 • Kartonnen doos
 • Handdoeken of dekens

Stappen:

 1. Zoek een geschikte kartonnen doos.
 2. Knip een van de zijden van de doos open om een ingang te creëren.
 3. Bekleed de bodem van de doos met handdoeken of dekens.
 4. Plaats de doos op een rustige en afgelegen plek in huis.

2. Omgebouwde kattenkrabpaal

Een andere optie voor een kattenbevallingsbox is het gebruik van een omgebouwde kattenkrabpaal. Dit is vooral handig als je al een kattenkrabpaal hebt die je niet meer gebruikt. Door de krabpaal om te bouwen tot een bevallingsbox, geef je je kat een vertrouwde en comfortabele omgeving om te bevallen.

Materialen:

 • Kattenkrabpaal
 • Zachte bekleding

Stappen:

 1. Verwijder alle accessoires van de kattenkrabpaal.
 2. Bekleed de bodem van het platform met zachte materialen.
 3. Plaats de krabpaal op een rustige plek in huis.
 4. Creëer een ingang door een van de zijden open te laten.

3. Houten bevallingsbox met afneembaar dak

Als je handig bent met houtbewerking, kun je een houten bevallingsbox maken met een afneembaar dak. Dit geeft je de mogelijkheid om snel toegang te krijgen tot de kittens indien nodig. Zorg ervoor dat de box groot genoeg is voor je kat om comfortabel in te liggen en voeg zachte bekleding toe voor extra comfort.

Materialen:

 • Houten planken
 • Schroeven
 • Zachte bekleding

Stappen:

 1. Meet en zaag de houten planken volgens de gewenste afmetingen.
 2. Monteer de planken tot een box met behulp van schroeven.
 3. Bevestig het afneembare dak aan de box.
 4. Bekleed de bodem van de box met zachte materialen.

4. Plastic opbergcontainer met deksel

Een andere eenvoudige optie is het gebruik van een plastic opbergcontainer met deksel. Kies een container die groot genoeg is voor je kat en haar kittens. Maak een ingang door een van de zijden uit te snijden en bekleed de bodem met zachte materialen.

Materialen:

 • Plastic opbergcontainer met deksel
 • Mes
 • Zachte bekleding

Stappen:

 1. Kies een geschikte plastic opbergcontainer.
 2. Snijd een van de zijden uit om een ingang te maken.
 3. Bekleed de bodem van de container met zachte materialen.
 4. Plaats het deksel op de container om een veilige omgeving te creëren.

5. Do-it-yourself bevallingsbox kit

Als je niet veel tijd hebt om zelf een bevallingsbox te maken, kun je ook kiezen voor een kant-en-klare DIY bevallingsbox kit. Deze kits worden geleverd met alle benodigde materialen en instructies om snel en gemakkelijk een bevallingsbox in elkaar te zetten.

Materialen:

 • Kant-en-klare DIY bevallingsbox kit

Stappen:

 1. Volg de instructies die bij de kit zijn geleverd.
 2. Monteer de onderdelen volgens de aanwijzingen.
 3. Bekleed de bodem van de box met zachte materialen.

Conclusie

Met deze 6 geweldige DIY kattenbevallingsboxplannen kun je gemakkelijk een veilige en comfortabele omgeving creëren voor je kat om te bevallen. Kies het plan dat het beste bij jou en je kat past en zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt voordat je aan de slag gaat. Vergeet niet om de bevallingsbox op een rustige en afgelegen plek in huis te plaatsen, zodat je kat zich op haar gemak voelt. Veel succes!

FAQs

1. Hoe lang duurt een kattengeboorte?

Een kattengeboorte kan uren tot een hele dag duren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het aantal kittens, de gezondheid van de moederkat en eventuele complicaties.

2. Moet ik aanwezig zijn tijdens de bevalling van mijn kat?

Het is meestal het beste om je kat tijdens de bevalling met rust te laten. Katten zijn van nature solitaire dieren en kunnen gestrest raken als er te veel mensen aanwezig zijn. Zorg ervoor dat je wel in de buurt bent om in te grijpen als er problemen optreden.

3. Hoe kan ik mijn kat voorbereiden op de bevalling?

Zorg ervoor dat je kat een rustige en comfortabele plek heeft om te bevallen, zoals een bevallingsbox. Zorg ook voor voldoende voedsel, water en een schone kattenbak. Raadpleeg indien nodig een dierenarts voor meer advies.

4. Wanneer moet ik een dierenarts raadplegen tijdens de bevalling?

Als je kat langer dan een uur perst zonder dat er een kitten wordt geboren, als er bloed in het vruchtwater zit, als je kat tekenen van extreme pijn vertoont of als er andere complicaties optreden, is het raadzaam om direct een dierenarts te raadplegen.

5. Hoe kan ik de bevallingsbox schoonmaken na de bevalling?

Verwijder voorzichtig alle gebruikte handdoeken of dekens en was ze grondig. Reinig de bevallingsbox met een mild reinigingsmiddel en warm water. Zorg ervoor dat de box volledig droog is voordat je hem opnieuw gebruikt.