10 verbazingwekkende DIY voederstations die je thuis kunt maken (met foto’s)

10 verbazingwekkende DIY voederstation u kunt maken als Home (met foto’s)

Welkom bij ons artikel over verbazingwekkende doe-het-zelf voederstations die je thuis kunt maken! Als je een liefhebber bent van vogels, eekhoorns of andere dieren in je tuin, dan is het hebben van een voederstation een geweldige manier om ze aan te trekken en van dichtbij te bekijken. In dit artikel zullen we je 10 geweldige ideeën laten zien om je eigen voederstation te maken. Of je nu een ervaren klusser bent of net begint, er is zeker een project dat bij je vaardigheden en smaak past. Laten we beginnen!

1. Zwevend platformvoederstation

Als je op zoek bent naar een modern en minimalistisch ontwerp, dan is een zwevend platformvoederstation perfect voor jou. Dit type voederstation bestaat uit een platform dat aan een boomtak of een muur wordt bevestigd, waardoor het lijkt alsof het zweeft. Het is niet alleen een geweldige manier om vogels aan te trekken, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit in je tuin.

Benodigde materialen:

 • Houten plank
 • Touw of ketting
 • Haken of schroeven
 • Voerhouders

Om dit voederstation te maken, begin je met het bevestigen van het touw of de ketting aan de houten plank. Zorg ervoor dat het stevig is bevestigd, zodat het platform niet naar beneden valt. Vervolgens kun je voerhouders toevoegen aan het platform waar je verschillende soorten voer in kunt plaatsen. Hang ten slotte het voederstation op een geschikte plek in je tuin en geniet van het spektakel van vogels die komen eten.

2. Gerecyclede flessen voederstation

Als je graag milieubewust bezig bent, dan is een voederstation gemaakt van gerecyclede flessen een geweldige optie. Dit project maakt gebruik van lege plastic flessen om voerhouders te creëren. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het ziet er ook nog eens kleurrijk en creatief uit.

Benodigde materialen:

 • Lege plastic flessen
 • Touw of draad
 • Schaar
 • Voerhouders

Begin met het snijden van de plastic flessen op een geschikte hoogte, zodat je een voerhouder hebt waar vogels gemakkelijk bij kunnen. Maak vervolgens kleine gaatjes in de flessen en rijg het touw of de draad erdoorheen om ze aan elkaar te bevestigen. Je kunt zoveel flessen toevoegen als je wilt, afhankelijk van de grootte van je voederstation. Vul de flessen ten slotte met voer en hang het voederstation op een plaats waar vogels graag komen.

3. Boomstam voederstation

Als je een natuurlijk ogend voederstation wilt, dan is een boomstam voederstation perfect voor jou. Dit type voederstation maakt gebruik van een boomstam als basis, waardoor het naadloos in je tuin past. Het geeft een rustieke uitstraling en trekt vogels aan die van nature in bomen leven.

Benodigde materialen:

 • Een dikke boomstam
 • Beitel en hamer
 • Voerhouders

Begin met het selecteren van een dikke boomstam die stevig genoeg is om het gewicht van de voerhouders te dragen. Maak vervolgens met een beitel en een hamer inkepingen in de boomstam waar je de voerhouders wilt plaatsen. Zorg ervoor dat de inkepingen diep genoeg zijn, zodat de voerhouders stevig blijven zitten. Plaats ten slotte de voerhouders in de inkepingen en vul ze met voer. Zet het voederstation op een geschikte plek in je tuin en zie hoe vogels ervan genieten.

4. Hangende theekop voederstation

Als je van een charmant en vintage ontwerp houdt, dan is een hangend theekop voederstation perfect voor jou. Dit project maakt gebruik van oude theekopjes en schoteltjes om een unieke voederplek te creëren. Het ziet er niet alleen schattig uit, maar het is ook een geweldige manier om oude theekopjes een nieuw leven te geven.

Benodigde materialen:

 • Oude theekopjes en schoteltjes
 • Ketting
 • Haken
 • Voerhouders

Begin met het bevestigen van de haken aan het plafond of een stevige tak in je tuin. Hang vervolgens de ketting aan de haken en bevestig de theekopjes en schoteltjes eraan. Zorg ervoor dat de theekopjes en schoteltjes stevig zijn bevestigd, zodat ze niet vallen. Plaats ten slotte de voerhouders op de schoteltjes en vul ze met voer. Geniet van het schouwspel van vogels die komen eten uit je charmante theekop voederstation.

5. Pallet voederstation

Als je handig bent met houtbewerking en graag gerecyclede materialen gebruikt, dan is een pallet voederstation een geweldige keuze. Dit project maakt gebruik van oude pallets om een robuust en functioneel voederstation te maken. Het is niet alleen praktisch, maar het ziet er ook nog eens stoer uit in je tuin.

Benodigde materialen:

 • Oude pallets
 • Handzaag of cirkelzaag
 • Spijkers of schroeven
 • Voerhouders

Begin met het demonteren van de oude pallets en het selecteren van de planken die je wilt gebruiken voor het voederstation. Zaag de planken op de gewenste lengte en bevestig ze vervolgens aan elkaar met spijkers of schroeven. Zorg ervoor dat het voederstation stevig in elkaar zit, zodat het niet wiebelt. Voeg ten slotte de voerhouders toe en vul ze met voer. Plaats het pallet voederstation op een geschikte plek in je tuin en geniet van de vogels die komen eten.

6. Terracotta pot voederstation

Als je van tuinieren houdt en graag creatief bezig bent, dan is een terracotta pot voederstation perfect voor jou. Dit project maakt gebruik van oude terracotta potten om een uniek voederstation te maken. Het is niet alleen functioneel, maar het voegt ook een vleugje kleur toe aan je tuin.

Benodigde materialen:

 • Oude terracotta potten
 • Verf en kwasten
 • Touw
 • Voerhouders

Begin met het verven van de oude terracotta potten in de gewenste kleuren. Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat. Bevestig vervolgens het touw aan de bovenkant van de pot, zodat je het voederstation kunt ophangen. Hang de potten op verschillende hoogtes op en plaats de voerhouders in de potten. Vul de voerhouders met voer en geniet van de kleurrijke aanblik van vogels die komen eten.

7. Houten paal voederstation

Als je op zoek bent naar een eenvoudig en klassiek ontwerp, dan is een houten paal voederstation iets voor jou. Dit type voederstation bestaat uit een houten paal met voerhouders eraan bevestigd. Het is niet alleen gemakkelijk te maken, maar het past ook goed in elke tuin.

Benodigde materialen:

 • Houten paal
 • Voerhouders
 • Schroeven

Begin met het bevestigen van de voerhouders aan de houten paal met behulp van schroeven. Zorg ervoor dat de voerhouders stevig vastzitten, zodat ze niet naar beneden vallen. Graaf vervolgens een gat in de grond waar je de paal in kunt plaatsen. Zorg ervoor dat de paal stevig staat en niet wiebelt. Plaats ten slotte voer in de voerhouders en kijk hoe vogels ervan genieten.

8. Bloempot voederstation

Als je van bloemen en planten houdt, dan is een bloempot voederstation perfect voor jou. Dit project maakt gebruik van oude bloempotten om een uniek voederstation te creëren. Het is niet alleen een geweldige manier om vogels aan te trekken, maar het voegt ook een vleugje groen toe aan je tuin.

Benodigde materialen:

 • Oude bloempotten
 • Verf en kwasten
 • Touw
 • Voerhouders

Begin met het verven van de oude bloempotten in de gewenste kleuren. Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat. Bevestig vervolgens het touw aan de bovenkant van de pot, zodat je het voederstation kunt ophangen. Hang de bloempotten op verschillende hoogtes op en plaats de voerhouders in de potten. Vul de voerhouders met voer en geniet van de kleurrijke aanblik van vogels die komen eten.

9. Metalen buis voederstation

Als je op zoek bent naar een modern en duurzaam ontwerp, dan is een metalen buis voederstation iets voor jou. Dit type voederstation maakt gebruik van metalen buizen en houders om een strakke look te creëren. Het is niet alleen stevig, maar het past ook goed bij moderne tuinen.

Benodigde materialen:

 • Metalen buizen
 • Voerhouders
 • Buisbevestigingen

Begin met het bevestigen van de metalen buizen aan elkaar met behulp van buisbevestigingen. Zorg ervoor dat de buizen stevig aan elkaar vastzitten, zodat het voederstation stabiel is. Bevestig vervolgens de voerhouders aan de buizen op de gewenste hoogte. Vul de voerhouders met voer en zie hoe vogels ervan genieten.

10. Hangende fruitmand voederstation

Als je van een speels en kleurrijk ontwerp houdt, dan is een hangende fruitmand voederstation perfect voor jou. Dit project maakt gebruik van een oude fruitmand om een uniek voederstation te maken. Het is niet alleen een geweldige manier om vogels aan te trekken, maar het voegt ook een vleugje creativiteit toe aan je tuin.

Benodigde materialen:

 • Oude fruitmand
 • Touw
 • Voerhouders

Begin met het bevestigen van het touw aan de fruitmand, zodat je het voederstation kunt ophangen. Hang de fruitmand op een geschikte plek in je tuin en plaats de voerhouders erin. Vul de voerhouders met voer en kijk hoe vogels ervan genieten.

Conclusie

In dit artikel hebben we je 10 verbazingwekkende DIY voederstations laten zien die je thuis kunt maken. Of je nu een zwevend platformvoederstation, een gerecyclede flessen voederstation of een hangende fruitmand voederstation wilt, er is zeker een project dat bij je past. Het hebben van een voederstation in je tuin is niet alleen een geweldige manier om vogels en andere dieren aan te trekken, maar het biedt ook een prachtig schouwspel om van te genieten. Dus ga aan de slag en maak je eigen voederstation!

FAQs

1. Wat is het beste materiaal om een voederstation van te maken?

Het beste materiaal om een voederstation van te maken, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je tuin. Hout, gerecyclede materialen en terracotta potten zijn populaire keuzes, maar je kunt ook creatief zijn en andere materialen gebruiken.

2. Hoe kan ik voorkomen dat vogels het voer verspillen?

Om te voorkomen dat vogels het voer verspillen, kun je voerhouders gebruiken die speciaal zijn ontworpen om morsen te voorkomen, zoals voerhouders met kleine openingen of een dakje erboven. Je kunt ook kiezen voor voer dat in klontjes of blokken wordt aangeboden, zodat vogels het niet gemakkelijk kunnen verspreiden.

3. Welk type voer moet ik gebruiken in mijn voederstation?

Het type voer dat je moet gebruiken in je voederstation hangt af van de vogels die je wilt aant